Doğu Afrika'da insanlık dramı

Doğu Afrika'da insanlık dramı

Afrika'da insanlar bir taraftan açlıkla mücadele ederken, diğer yandan da kuraklıktan kurtulmak için ölümcül yolculukları göze alıyor.

Doğu Afrika ülkelerinde etkisini gösteren kuraklık korkutucu boyutlara ulaştı. Kuraklığın 11 milyon 500 bin kişiyi etkilediği ifade ediliyor. İnsanlar kuraklık ve tetiklediği açlık yüzünden ülkelerini terk etmek zorunda kalıyor. Kuraklıktan en fazla etkilenen ülkelerin başında gelen Somali'de halk evlerini terk ederek başta Kenya ve Etiyopya olmak üzere komşu ülkelere sığınıyor. Kenya'nın Dadaab Kampı'na şu ana kadar 480 bin kişi sığınmış durumda. Doğu Afrika'da yaşanan kuraklığın ardından İHH ekipleri acil bir şekilde harekete geçti. Öncelikli olarak 4 kişilik acil yardım ekibi Kenya'ya ulaştı. Dadaab Kampı'na giden İHH ekipleri kampta yardım çalışmalarını başlattı.

KAMPA 480 BİN KİŞİ SIĞINDI

Bölgede çalışmalar yürüten İHH Acil Yardım Koordinatörü Recep Güzel, kamplarda tam anlamıyla bir dram yaşandığını dile getirdi. İnsanların kuraklıktan kaçarak kamplara sığındığını belirten Güzel, ancak kamplardaki alt yapı yetersizliğinden ötürü insanların hala büyük risk altında olduğunu aktardı. Dadaab Kampı'nın normal şartlarda 90 bin kişi kapasiteli bir kamp olduğunu da söyleyen Güzel, kampa 480 bin kişinin yerleştiğini ve bu sayının her geçen gün arttığını aktardı. Recep Güzel, Dadaab Kampı'nın çok geniş bir arazi üzerine kurulu olduğunu da ifade ederken, insanların barınma ihtiyaçlarını gidermek için karton ve otları kullandığını sözlerine ekledi.

ÖLÜM YOLCULUĞU

Kampı gezerken tam anlamıyla bir insanlık dramı ile karşılaştığını belirten Recep Güzel, "İHH ekibi olarak yaşanan kuraklığın ardından hemen bölgeye gelerek çalışmalara başladık. Önceliğimiz Kenya'da bulunan Dadaab Kampı oldu. Kampta insanlık dramı yaşanıyor. Somali'de etkili olan kuraklıktan kaçmak isteyen insanlar 400 kilometrelik yolu 50 dereceyi aşan sıcakta yürüyerek gelmişler' dedi. Güzel, Somali'den Kenya'ya kaçış yolculuğunun bazıları için ölümle sonuçlandığının altını çizdi.

 

İHH koordinasyon merkezi kuruyor

İHH'nın kamp bölgesinde koordinasyon merkezi kurması için işlemlere başladıklarını da söyleyen İHH Acil Yardım Koordinatörü Recep Güzel, kamplarda kalan insanların ihtiyaçlarını gidermek için çalışmalara yoğun bir şekilde devam edeceklerini ve yeni ekibin yola çıkacağını belirtti. Türkiye'de yaşayanlara da seslenen Güzel, "Halkımızdan isteğimiz yaklaşan mübarek Ramazan ayı öncesinde bu insanları yalnız bırakmasınlar" diye konuştu.

 

3 senedir tek damla yağmur yağmıyor

480 bin kişinin yerleştirildiği Dadaab Kampı'nda hiçbir alt yapının olmaması sebebiyle büyük sıkıntılar yaşandığını söyleyen Güzel, "Somali'nin bazı bölgelerine son 3 senedir tek damlası düşmemiş. Evlerini terk ederek buraya gelen insanlar büyük sorunlar ile mücadele ediyor. Kampta hiçbir alt yapı yok. İnsanlar kartonların üzerinde yatıyor. Sıcakta yapılan uzun yolculuk özellikle kadın ve çocukları etkilemiş durumda. Bitkin düşmüşler, yerlerinden bile kımıldayamıyorlar. Önceliği kadın ve çocuklara verdik, kampta 3 bin koli süt, 2 bin 500 koli kalorili bisküvi ve su ile karıştırılan mısır unu dağıtımı yaptık" dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.