Doğu Kudüs'te Filistinli tutuklularla dayanışma gösterisi yapıdı.

Doğu Kudüs'te Filistinli tutuklularla dayanışma gösterisi yapıdı.

İsrail Merkezi Mahkemesi'nin önündeki gösteriye katılan Filistinliler, tutuklulara destek mesajlarının yazılı olduğu pankartlar taşıdı

KUDÜS (AA) - İşgal altındaki Doğu Kudüs'te, İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklularla dayanışma gösterisi yapıldı.

Şeyh Cerrah Mahallesi'ndeki Filistinli tutukluların annelerinin çağrısı üzerine Doğu Kudüs'teki İsrail Merkezi Mahkemesi'nin önünde düzenlenen gösteriye katılanlar, mahpuslara destek mesajlarının yazılı olduğu pankartlar taşıdı.

Gösteri, mahkemenin Mayıs 2021'de tutuklanan Filistinlilerin idari tutukluluk sürelerini uzatmayı görüştüğü sırada düzenlendi.

Şeyh Cerrah Mahallesi sakinlerinden Ratib Kanibi, gösteri sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Filistinli tutukluların anneleri ve aileleriyle dayanışma için burada olduklarını söyledi.

Kanibi, "adaletin olmadığını ve bu mahkemenin tutuklular hakkında aldığı haksız kararları" protesto ettiklerini dile getirdi.

İsrail mahkemeleri, geçen yıl Yahudi yerleşimcilerin ve İsrail polisinin Mescid-i Aksa baskınlarına karşı patlak veren ayaklanma sırasında tutuklanan Filistinlilere uzun hapis cezaları vermişti.

Filistin Esirler Cemiyeti'nden 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü münasebetiyle yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in yıl başından bu yana 811'i çocuk, 153'ü kadın olmak üzere 6 bin 500 Filistinliyi gözaltına aldığı, bunlardan bazılarının serbest bırakıldığı, bazılarının tutuklandığı belirtilmişti.

Yıl başından bu yana 2 bin 134 kişi hakkında "idari tutukluluk" kararı alındığı aktarılan açıklamada, hâli hazırda, İsrail'in 23 hapishane, gözaltı ve soruşturma merkezinde 4 bin 700 Filistinli bulunduğu ve bunlardan 34'ünün kadın, 150'sinin çocuk, 835'inin ise idari tutuklu olduğu ifade edilmişti.

"İdari tutukluluk" uygulaması, İsrail’in, işgal ettiği topraklardaki Filistinlileri, hiçbir suçlama yöneltilmeksizin tutuklaması anlamına geliyor. Filistinliler, haklarındaki suçlamayı öğrenemeden ve kendilerini savunma hakkından mahrum şekilde 6 aya kadar hapse atılabiliyor.

Bu süreden sonra askeri mahkemeye sevk edilen ancak suçlamalardan habersiz bir Filistinlinin tutukluluk süresi 5 yıla kadar defalarca uzatılabiliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.