Dolar 1.81 lirayı aştı

Dolar 1.81 lirayı aştı

Kuru ne not artırımı ne de Merkez Bankası frenleyebiliyor...

Doların ateşi yeniden yükseldi ve kur kritik olarak belirtilen 1.8030 liranın da üzerine çıktı. Dün kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's'un Türkiye'nin yerel para cinsinden notunu artırması ve Merkez Bankası'nın müdahalesiyle 1.76 liraya kadar çekilen dolar kuru bugün itibariyle tekrar yükselişe geçti. Bu yükselişte doların diğer gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında yüzde 3-6 arsında değer kazanması da etkili oldu. Diğer bir gelişme de yine dün 350 milyon dolarlık rekor satım ihalesi yapan Merkez Bankası'nın bugün ihaleye çıkmaması oldu. Bu hamle de doların yükselişini kolaylaştırdı. Öte yandan uzmanlar gelişmekte olan ülkelerden para çıkışının sürdüğüne dikkat çektiyor.
Dolar/TL kuru saat 15.10 itibairyle dünkü kapanışına göre yüzde 1.60 artışla 1.8130'a fırladı. Sepet kur ise yüzde 1.50 artışla 2.14 liraya çıktı.

Diğer yandan, dolar en son Mart 2009'da 1.8185 lira ile zirve yapmıştı. İMKB tarafında ise hafif satııclı bir seyir izleniyor. Endeks, 60500-61.000 bandına harekt ederken TSİ 15.50 itiabiryle kayıp yüzde 0.21 olarak gerçekleşti. Kayıplarda dünkü yüzde 5'lik artışın ardından gelen kâr realizasyonu etkili oluyor.

"TL DE POTAYA GİRİYOR"
Global Menkul Değerler Hazine Müdürü Abdullah Kunt, da gelişmekte olan ülke para birimlerinin son haftalarda dolar karşısında oldukça zayıf seyrettiğini ve bu ortamda pozitif ayrışan TL'nin de artık dün itibariyle bu potaya girdiğine dikkat çekti. Kunt, "Rus Rublesi, Güney Afrika Randı, Brezilya Reali, Macar Forinti ve Çek Koronası oldukça zayıf" dedi. Hazine Müdürü ayrıca, piyasa oyuncularının böyle durumlarda dolar kurunu spekülatif amaçla kullanabiyor olabileceğine işaret etti. Kunt ayrıca, doların bundan sonraki süreçte 1.78-1.83 lira arasında seyredebileceğini aktardı.

"DOLAR AVRUPA'YLA GÜÇLENİYOR"
Meksa Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Barkın Yalçın ise dün S&P'nin döviz cinsi bir not arıtımına gitmemesinin piyasalar tarfından olumlu karşılanmadığını ve bundan sonraki süreçte doların yükselişe geçtiğine işaret etti. "Bugün itibariyle artık yurt içindeki durumdan çıkılıp tekrar dışarıya odaklandığımız görülüyor" diyen Barkın, Avrupa piyasalarındaki olumsuzluklara ve İMKB'deki kâr realizasyonuna dikkat çekti. Hisse senetlerindeki çıkışın dövize yaradığnı aktaran Barkın'a göre bugün FED'in yapacağı faiz toplantısı ve arkasında yapacağı açıklamalar doların global piyasadaki seyri açısından önemli olacak. Yeni teşvik paketlerinin gün yüzüne çıkması doları güçlendirebilecek. Fakat doları diğer para birimleri karşısında asıl güçlendiren Avrupa'daki sorunun devam etmesi ve Euro'dan kaçışın dolar lehine işlemesi.
Barkın dolardaki güçlü seyrin TL'yi biraz daha zayıflatabileceğine işaret ederken tarihi zirve olan 1.8185'e vurgu yaptı. Bu seviyelerin aşılmasıyla birlikte geri çekilmelerin yaşanbileceğini aktaran Uzman, önümüzdeki günlerde (koşullar sabit kalırsa) doların 1.75-1.82 lira bandından hareket eebileceğini aktardı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.