Dolar çöktü, altın rekora doymuyor

Dolar çöktü, altın rekora doymuyor

Krizin geride kaldığına inanan piyasalarda olağanüstü gelişmeler devam ediyor.

Borsalar yükseliş eğilimini korurken, 1100 dolara yaklaşan altın her gün yeni bir rekor kırıyor. Analizler artık hedef değer olarak 2000 doları gesteriyor. Dolardaki çöküş ve enflasyon kaygısı ise altındaki yükselişi körüklüyor.Uluslararası piyasalardaki bu gelişme iç piyasadada fiyatlara yansıyor. Dolar 1.45 lira seviyesine gerilerken, altının gram fiyatı 50 lira seviyesine ulaştı. Dolardaki düşüş iç piyasada altın fiyatlarındaki artışın sınırlı kalmasında etkili oldu.

Doların Euro karşısında değer kaybetmesi ve paritenin 1,4872 ile 13 ayın en yüksek düzeyine çıkması yatırımcıyı altına yöneltti. Altının ons fiyatı ise 1066 dolar 40 sente kadar yükselerek tarihi rekorunu tazeledi. Uzmanlar kısa vadede altının 1100 doları görmesini bekliyor.

ALTIN FİYATLARI NEDEN ARTIYOR?

* Doların özellikle Euro ve uluslararası para birimleri karşısında değer kaybetmesi, başta altın olmak üzere tüm emtia fiyatlarının artmasına neden oldu.
* Doların rezerv para olarak kullanılmasına karşı alternatif arayışları, emtia fiyatlarının artmasını destekliyor.
* Petrol fiyatlarının da hafta başında başlayan yükselişi altın fiyatlarını etkiliyor.
Belirsizlik ortamının tam olarak ne zaman biteceğine dair şüphelerin devam etmesi, alternatif yatırım araçlarından sağlanan gelirlerin azalması, dünya ticaret hacminin zayıflaması, Çin Merkez Bankası başta olmak üzere birçok merkez bankasının altın rezervlerini artıracak olması ve gelecek ile ilgili sosyo-ekonomik endişeler altın ve emtia fiyatlarındaki yükselişte rol oynuyor.

PETROL DE YÜKSELDİ

Bu arada doların değer kaybı üzerine yatırımcıların olası enflasyona karşı korunmak için diğer emtialara yönelmesi petrolün fiyatını da artırdı.

ABD ham petrolünün varil fiyatı Kasım ayı teslimi 52 sent artarak 73,79 dolara çıktı. Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 58 sent yükselerek, 71,94 dolar oldu.

Bank of America Merrill Lynch'de görevli Melvyn Boey, enflasyona karşı korunmak için gelecek 12 ayda petrol ve altın gibi emtia fiyatlarının artmasını beklediklerini belirtti.

HABERTÜRK

Etiketler :