Dolar son iki yılın zirvesinde

Dolar son iki yılın zirvesinde

- İstanbul serbest piyasada dolar 1,6310 liraya yükseldi. Kapalıçarşı’da dünkü kapanışta 1,6130 liradan satılan dolar güne 1,6250 liradan başladı.

Şu dakikalarda 1,6270 liradan alınan dolar, 1,6310 liradan satılıyor. Böylece, Haziran başında 1,5950 lira olan dolar 23 günlük süre içinde yüzde 2,26 oranında artış göstermiş oldu. Bu arada, serbest piyasada 2,3150 liradan alınan avro, 2,3200 liradan satılıyor.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, borçlanma faiz oranlarını yüzde 1,50, borç verme faiz oranını yüzde 9 düzeyinde sabit tuttu. Politika faizi oranı olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının da yüzde 6,25’de sabit tutulmasına karar verildi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, politika faizi olan 7 günlük repo faizini değiştirmedi. Beklenti de politika faizinde bir değişikliğe gidilmeyeceği yönündeydi.

Merkez Bankası, faiz raporunda, cari dengede iyileşme gözlenmeye başladığını açıkladı. Raporda, gıda fiyatlarının Haziran ayında belirgin bir düşüş yaşayacağı öngörülürken, çekirdek enflasyondaki sınırlı yükselişin devam etmesinin beklendiği belirtildi.

TCMB, tüketici kredisine yönelik önlemlerin, iç ve dış talebin dengelenmesine yol açacağını söyledi.

..Dolar 1,63'ü aştı, 2 yılın zirvesini gördü Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi 1,62'nin üzerinde seyreden dolar faizin değişmemesi sonrası 1,63'ü aştı.
Merkez Bankası'nın PPK toplantısı öncesinde devam eden yabancı çıkışlarıyla 1,62 seviyesinin üzerine çıkan dolar/TL Merkez'den gelen karar sonrasında 1,63'ü aştı.

Bankalararası piyasada dolar dolar Mayıs 2010'da gördüğü 1.63 seviyesine; ardından da kayıplarını sürdürerek Nisan 2009'da gördüğü 1.6360 seviyesine kadar yükseldi. RBS ekonomisti Timothy Ash, "Genel olarak oldukça güvercin yorumlar... TL üzerindeki baskının devam edeceğini düşünüyorum... Açıklamadan TCMB'nin döviz piyasasında zayıflama hakkında oldukça rahat olduğunu görüyoruz" dedi.

Bir süredir devam eden yabancı çıkışlarının bugün de sürdüğünü belirten bankacılar, kur ve faizde gelinen seviyeleri "kritik" olarak nitelendirirken, dolar/TL'de 1,6250-1,6300 seviyesinin aşılmasının, gösterge faizde ise yüzde 9.15 seviyesinin üzerinde kapanış ve 9.20 bileşiklerin üzerinin test edilmesinin ise daha da sert yükselişleri beraberinde getirebileceğini belirttiler.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.