Doların yükseliyor, borsa tepetaklak

Doların yükseliyor, borsa tepetaklak

Doların yükselişi önlenemiyor, borsalar tepetaklak...

Global piyasalar yine yangın yerine döndü. FED'in piyasaların beklentilerini karşılayamaması ve Avrupa'nın borç sorununa yönelik kaygılar hisse senetleri piyasasında kayıpların derinleşmesine neden olurken doların yıldızı parlıyor. Doların global piyasalardaki yükselişi yurt içinde rekoru berebarinde getirdi. Güne 1.82 liranın üzerinde başlayan dolar kuru önce 1.83'ü sonra da  1.84 lirayı aştı. Dün satım ihalesine ara veren Merkez Bankası'nın bugünkü 70 milyon dolarlık satım kararı da kuru frenlemeye yetmedi.
Merkez Bankası'nın bugün en fazla 70 milyon dolar olarak açtığı döviz satım ihalesine, 200 milyon dolarlık teklif geldi. İhalede, ortalama fiyat 1.8306 lira oldu. Salı günü yapılan ihalede ortalama fiyat 1.7966 lira olmuştu.

TCMB, en son 20 Eylülde en fazla 350 milyon dolar tutarla döviz satım ihalesi yapmış, 350 milyon dolarlık satışın gerçekleştiği ihalede ortalama fiyat 1.7966 lira olmuştu. Banka dün ise döviz satım ihalesi yapmamıştı.

Dolar endeksi ise 78'i aşmış durumda. Euro/dolar paritesi de 1.34 seviyesine geriledi. Dolar sadece Türk Lirası karşısında değil hemen hemen tüm dünya para birimleri karşısında prim yapmış durumda. Euro/TL kuru 2.46 lira seviyesinde bulunuyor. Buan göre sapet kur 2.15 liranın üzerine çıktı. Gösterge tahvilin faizi de 8.59'a ulaştı.

ŞİMDİYE KADAR NE KADAR SATTI?
Öte yandan, MB 5 Ağustos'tan bugüne  kadar 2.3 milyar dolar döviz sattı. İhalelere gelen toplam talep ise 5.7 milyar dolara olarak gerçekleşti.

FED'DEN SÜRPRİZ ÇIKMAYINCA...
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) iki günlük Açık Piyasa Komitesi toplantısından sürpriz bir karar çıkmaması, Euro/dolar paritesindeki gerileme ve gelişmekte olan piyasalardan hızlanan çıkışların etkisiyle dolar/TL ve döviz sepetindeki yükseliş hız kazandı.
Fed ayrıca, ''küresel finansal piyasalardaki gerginlikler dahil, ekonomik görünümünde önemli aşağı yönlü riskler bulunduğunu'' bildirmişti.

BORSALAR SERT DÜŞTÜ
İMKB'de ise Fed'in kararları ve Moody's'in üç büyük ABD bankasının notunu düşürmesi sonrası kayıplar derinleşiyor. Avrupa borsalarında yüzde 5'i aşan satışlar gerçekleşirken, İMKB ise yüzde 4 kayıpla 58 bin puan seviyesine çekildi.

Bu sabah itibariyle Asya piyasalarında da önemli kayıplar yaşanmıştı. Yeni bir global resesyona girilebileceğine yönelik korkular özellikle Çin borsasına yüzde 5'e yakın kayıp yaşattı.

ÇİN VERİSİ DE KAYGILANDIRDI
HSBC'nin Çin'deki imalat aktivitesini ölçen, imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Eylül ayında bir önceki aya göre hafif bir düşüş gösterdi. PMI, Ağustos ayındaki 49.9 puandan 49.4 puana geriledi. Ayrıca, Çin ekonomik büyümesinin yavaşlayacağına yönelik beklentiler de artıyor.

İTALYAN BANKALARININ KREDİ NOTU DA DÜŞTÜ!
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P), aralarında İtalya'nın önde gelen bankaları Mediobanca ve Intesa Sanpaolo'nun da bulunduğu yedi bankanın uzun vadeli kredi notunu düşürdü.

Kuruluştan yapılan yazılı açıklamada, Mediobanca SpA, Intesa Sanpaolo SpA, Findomestic Banca SpA, Banca IMI SpA, Banca Nazionale del Lavoro SpA, Banca Infrastrutture Innovazione e Sviluppo SpA ve Cassa di Risparmio bankalarının uzun vadeli kredi notunun düşürüldüğü, kredi not görünümlerinin de ''negatif'' olarak belirlediği belirtildi.

S&P ayrıca, aralarında Unicredit'in de bulunduğu sekiz bankanın kredi not görünümünü ise ''durağan''dan ''negatif''e revize etti.

ALTIN YURT DIŞINDA ÇAKILDI, YURT İÇİNDE DÜŞÜŞÜ KUR FRENLİYOR!
Diğer yandan, altın fiyatları da doların global borsalarda hızla değer kazanması ile geri çekiliyor. 1.830'un üzerinde tutunma çabasında başarısız olan altın fiyatları bugün, bir önceki kapanışına göre yüzde 4 kayıpla (70 dolar) 1.730 dolar/onsa gerilemiş durumda. Bu seviye altının bu ay içindeki en düşük fiyatı olarak kaydedildi.

Dolar kurunun yukarı yönlü olması ve rekor kırması (1.8440 lira) ise ons fiyatındaki bu düşüşe bağlı olarak yurt içinde altının değer kaybını sınırlıyor. Yani kur artışı gram altının daha da aşağı gelmesini frenliyor. Ons fiyatının şu andaki seviyesine göre altının gramı yurt içi piyasada yaklaşık 102-104 liradan işlem görüyor.  Ki bu, pazartesi gününden beri altının (Kapalıçarşı fiyatlarına göre) aynı bant aralığında seyrettiğini gösteriyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.