Domuz gribi ABD'nin son tezgahı mı

Domuz gribi ABD'nin son tezgahı mı

Domuz gribine karşı, kendi sınırlarındaki girişleri kontrol eden ABD'nin virüs taşıdığını tespit ettiği kişilerin seyahatine izin vermesi kafaları karıştırdı.

Aslan Değirmenci'nin haberi

Türkiye’de domuz gribi tespit edilen 7 hastadan 2’sinin Türkiye’ye gelmeden önce ABD’de doktora gittikleri ortaya çıktı. ABD’li iki hastanın kendi ülkelerinde baş ve kas ağrısı şikâyetleri üzerine gittikleri hastanede yapılan testlerinde domuz gribi virüsü tespit edildiği öğrenildi. İki hastanın Türkiye’ye gelmeden önce ilaç tedavisine de başladığı öğrenilirken, virüs taşımalarına rağmen seyahat etmelerine izin verilmesi kafalarda soru işareti bıraktı.

ABD GİRİŞLERİ KONTROL EDERKEN ÇIKIŞLARA BAKMIYOR

Domuz gribi olarak adlandırılan H1N1 virüsü ile mücadele amacıyla, Türkiye, havalimanlarına termal kameralar yerleştirirken, ABD’nin kontrolsüz bir şekilde geçişlere izin vermesi de kafaları karıştıran bir başka konu oldu. Çünkü ABD kendi sınırlarından girişleri kontrol ederken, çıkışlarda ise hiçbir tedbir almıyor. ABD'den yola çıkıp Türkiye’ye gelen 2 kişinin İstanbul Atatürk Havaalanı'ndan giriş yaparken termal kamera aracılığı ile yüksek ateş tespit edilmesi sonucunda yapılan testlerde domuz gribi virüsü taşıdıkları anlaşılmıştı.

BAKANLIK OLAYI DOĞRULADI

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, skandal gelişmeyi doğrularken konu hakkında, Türkiye'de domuz gribi virüsü tespit edilen hastalardan 2'sinin Türkiye'ye gelmeden önce ABD'de doktora gittiklerinin ve ilaç tedavisine başladıklarının tespit edildiğini söyledi.

“BU DURUM VİRÜSÜN YAYILMASINA SEBEP OLUYOR”

ABD'de H1N1 virüsüne rastlanan eyaletlerde, daha sonraki vakalarda domuz gribi virüsü testi yapılmadığını vurgulayan Akdağ, “Bu durum, virüsün ülkeler arasında yayılmasına sebep oluyor. Biz, DSÖ ve virüsün görüldüğü ülke bakanlıklarına, özellikle ülkeden çıkış yapanlara kendi ülkesinde virüs tespitine yönelik tedbirler alınması tavsiyesinde bulunacağız. Seyahat ertelenebilir, hastaya konuya ilişkin bilgi verilebilir. Eğer amaç virüsün yaygınlaşmasını yavaşlatmaksa, alınabilecek önlemlerden biri de bu olabilir” dedi.

“BÜYÜK BİR İLKESİZLİK”

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya ise, “Bu bir biyolojik savaş tekniği olabilir” uyarısında bulundu. ABD’nin sergilediği tutumun devletlerarası hukuk ve diplomasiye aykırı olduğunu vurgulayan Kaya, “Seyahatlerde ABD’nin kontrolsüzlüğü ve virüs taşıyan hastalar hakkında bilgi vermemesi çok büyük bir ilkesizliktir. ABD tüm dünyanın sağlığını tehdit etmektedir. Kendi ülkesinde virüsü tespit ettiği hastalarına dünya ülkelerinde dolaşmasına izin vermesi kabul edilemez bir durumdur. Bu yaptığı sorgulanmalı ve diplomatik cevap verilmelidir” diye konuştu.

“KUŞ GRİBİ TEZGÂHINI UNUTMADIK”

“Daha büyük olaylar yaşanmadan durum sorgulanmalıdır” diyen Kaya, “Biz, kuş gribinde yaşananları unutmadık. Köylerde halk şu an kendi ihtiyacını karşılayacak yumurta bile üretemezken, dev firmaların nasıl doğduğunu da biliyoruz. Son süreçte Sağlık Bakanlığımız virüs ile mücadelede seferberlik ilan etmişken, ABD’nin bu tavrı yeni bir oyunun ilk hamlesi olabilir” uyarısında bulundu.

“ABD ÖNCE VİRÜS İHRAÇ EDİYOR SONRA İLAÇ”

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Başkanı Kemal Özer de, olayın skandal değil derin bir tertip olduğunu belirterek, “Türkiye termal kameralarla bile bu gribi tespit edebilirken ABD'nin bunu edemiyor olması düşünülemez. O halde burada bir iyi niyetten değil derin bir plandan söz edilmesi gerekir. ABD önce virüs ihraç ediyor sonra ilaç” dedi.

‘VIRÜSÜ ABD ÜRETIP IHRAÇ EDIYOR’ IDDIASI

“ABD önce virüs ihraç ediyor sonra ilaç” iddiasında bulunan Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Başkanı Kemal Özer şunları söyledi, “Kuş gribi ve domuz gribinde kullanılan Tamiflu adlı ilacı ABD derin devletinin baş aktörlerinden ABD eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld üretiyor. Domuz gribinin daha ilk günlerinde söz konusu virüsün Obama'ya bulaşmış olma ihtimalinden söz edilmesinin, bu virüslerin dünyaya empoze edildiği gibi olmayıp, laboratuvarlarda üretilmiş olma ihtimalini güçlendiriyor.

 Ekonomik kriz ve Afganistan gibi konulardan bunalan ABD yönetimi bu virüsü kurtuluş olarak görmüş olması ihtimal dâhilindedir. ABD’nin, krizi gündemden düşürüp insanları panikleterek, hem para kazanmak hem de dikkatleri başka yönlere çekmesi derin bir stratejiye benziyor. ABD'nin sınır çıkışlarında kontrol yapmaması yeni bir durum değil. Ancak DSÖ'nün 5 kademeye yükselttiği bir dönemde hiçbir güvenlik önlemi almamış olması ayrıca domuz gribi tedavisi görmüş insanların seyahatine izin vermesi bu amaca hizmet etmek olduğu endişemizi haklı çıkarmaktadır.”

Etiketler :