Domuz gribi aşısına 33 milyon euro

Domuz gribi aşısına 33 milyon euro

Sağlık Bakanlığı: 6 milyon doz domuz gribi aşısı alındı, 33 milyon euro ödendi

Sağlık Bakanlığı, domuz gribi aşısıyla ilgili tartışmalara açıklık getirdi. Bakanlık, domuz gribi virüsüne karşı 6 milyon doz aşı alındığını, bunun 3 milyon dozunun kullanıldığını bildirdi. 3 milyon doz aşının ise virüsteki muhtemel değişimlere karşı stoklandığı aktarılan açıklamada, "Satın alınan toplam 6 milyon doz aşı için yapılan ödeme 33 milyon eurodur. 6 milyon doz aşının 2,5 milyon dozu Glaxo Smith Kline firmasından temin edilmiştir. Glaxo Smith Kline firmasına yapılan ödeme ise yaklaşık 12 milyon eurodur." denildi.

Bakanlığın açıklamasında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan bildirime göre, domuz gribi, A (H1N1) tipi grip virüsünden dünyada 214 ülke ve bölgenin etkilendiği ifade edildi. Hastalıktan laboratuar teyitli olarak 23 Temmuz 2010 tarihi itibarıyla en az 18 bin 366 kişinin hayatını kaybettiği Türkiye'de ise 29 Temmuz 2010 tarihi itibarıyla laboratuar teyitli toplam 656 kişinin öldüğü belirtildi.

 

Pandemi Bilim Kurulu'nun yaptığı tespitler doğrultusunda Türkiye için yaklaşık 43 milyon doz aşı temini planlandığı, üreticilerle 43 milyon dozluk sipariş ön anlaşmaları yapıldığı kaydedildi. Bakanlık açıklamasında şöyle denildi: "Yapılan sözleşmelerde ülkemizin ihtiyaç duyduğu kadar aşı teslim edilmesi ve teslim edilen aşı miktarı kadar ödeme yapılmasına ilişkin hükümler bulunmaktadır. Pandemi süreci yakından izlenmiş ve gelişmelere göre yaklaşık 6 milyon doz aşı alınmış, bunun yaklaşık 3 milyon dozu kullanılmıştır. 3 milyon doz aşı ise virüsteki muhtemel değişimlere karşı tedbir amaçlı stoklanmıştır. Satın alınan toplam 6 milyon doz aşı için yapılan ödeme 33 milyon eurodur. 6 milyon doz aşının 2,5 milyon dozu Glaxo Smith Kline firmasından temin edilmiştir. Glaxo Smith Kline firmasına yapılan ödeme ise yaklaşık 12 milyon eurodur."

 

Açıklamada, ihtiyaç duymadığı aşıları satın almanın ve karşılığında bahsedilen miktarlarda ödeme yapılmasının söz konusu olmadığı vurgulandı.

Etiketler :