Dört ülke bankacılıkta işbirliği için anlaştı

Dört ülke bankacılıkta işbirliği için anlaştı

Merkez Bankası (MB) Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Suriye Merkez Bankası, Lübnan Bankalar Birliği ve Ürdün Bankalar Birliği arasında bölgesel bir bankacılık işbirliği anlaşması imzalandığını açıkladı.

Yılmaz, söz konusu anlaşma ile dört ülkenin, bankacılık sistemleri arasında işbirliğinin oluşturulması ve bankalar arasında iletişim kanallarının geliştirilmesinin amaçlandığını söyledi.

İstanbul'da Merkez Bankası'nın ev sahipliğinde düzenlenen, "Enhancing Shamgen Banking Conference"da konuşan Yılmaz, Türkiye'nin son yıllarda komşu ülkeleri ile oluşturmaya çalıştığı sıfır sorun politikası ve bu kapsamda vizelerin kaldırılması yolunda atılan adımların, bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi konusunda üstlendiği aktif rolün, içinde bulunduğu coğrafyada da olumlu ekonomik sonuçlar doğurabilecek bölgesel işbirliğinin yolunu açtığını söyledi. Yılmaz, şunları aktardı: "Bugün Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası olarak, ev sahipliğini yaptığımız bu konferansta Türkiye, Suriye, Lübnan ve Ürdün bankacılık sektörleri arasındaki ilişkinin geliştirilmesi için atılmış bir adım olsa da, uzun vadede diğer bölge ülkelerinin de katılımı ile Basra Körfezi, Kızıldeniz ve Akdeniz ile çevrelenmiş bölgede, bir ortak pazar oluşturulması yönündeki çabalara katkı göstermesi beklenmektedir. Bununla birlikte bu konferansta, Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Suriye Merkez Bankası, Lübnan Bankalar Birliği ve Ürdün Bankalar Biriliği arasında bir bölgesel bankacılık işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşma ile dört ülke bankacılık sistemleri arasında bir işbirliği oluşturulması ve bankalar arasında iletişim kanallarının geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Böyle bir anlaşma neticesinde bankalarımız arasında oluşacak işbirliği ile bu ülkeler arasındaki sınır ötesi ticaret ve yatırımlar da desteklenmiş ve kolaylaştırılmış olacaktır." Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin, dünya ekonomisi üzerinde artan önemine dikkat çeken MB Başkanı Yılmaz, gıda ve enerji güvenliğinde küresel finansal sistemin onarılması ve yeniden yapılandırılmasına kadar olan geniş bir yelpazede alınan önemli kararların, Türkiye'nin de aktif üyesi olduğu G-20 bünyesinde alınmasının, dünya ekonomisinin ağırlık merkezinin değiştiği gerçeğini gözler önüne serdiğini dile getirdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin de, Türkiye, Ürdün, Suriye ve Lübnan arasında bankacılık alanında işbirliğinin artması çağrısında bulunarak, şunları söyledi: "Hedefler konmuşken, bu konferanslarda belli mesafelerin alınması, karşılıklı işbirlikleri anlaşmalarının imzalanmasına karşın, ne bu salondaki ülkeleri temsil eden konuklarımızın maalesef Türkiye'de, ne de bizim bankalarımızın bu ülkelerde elle tutulur herhangi bir yatırımı yok. Şunu temenni ediyorum. 2011 yılında bu bölgeden en az bir banka, bizden de en az bir bankanın bu bölgede yatırım yapacağına inanıyorum. İnanmak istiyorum. Bunun da bazı emarelerini görmekteyiz. Kurumum olarak her türlü işbirliği, destek ve girişime hazırız."

Bankaların kriz dönemi olan 2008 ve 2009 yılında kâr elde ettiğini, 2010'da ise kârlılıkta rekor kırdığını hatırlatan Bilgin, bu yıl da bankaların kârlı olacağını kârlılığın iyi bir şey olduğunu, ancak bankaların bunu anlatmakta zorluk çektiğini vurguladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :