Döviz alımı durdu, karşılıklar düşürüldü!

Döviz alımı durdu, karşılıklar düşürüldü!

Piyasa uzmanları ayrıca, bu hamlenin ardından faiz koridorunu daraltmasını bekliyor. Bu politikayla birlikte TL'deki değer kayıplarının tersine dönebileceği ifade ediliyor.

Son günlerde hızla yükselen döviz piyasasına Merkez Bankası bugün müdahale etti. TCMB, daha önce 10 milyon dolar düşürdüğü günlük döviz alım ihalelerine bugün itibariyle ara verme kararı aldı. Banka, 10 milyon dolarlık indirimden sonra günlük 30 milyon dolarlık alım ihalesi yapıyordu. Uzmanlar alınan bu kararın miktar olarak fazla etkili olmayacağını fakat psikolojik anlamda etki etmesini beklendiklerini ifade ediyor.

Piyasa uzmanları ayrıca, bu hamlenin ardından faiz koridorunu daraltmasını bekliyor. Bu politikayla birlikte TL'deki değer kayıplarının tersine dönebileceği ifade ediliyor.

Söz konusu kararın ardından döviz piyasasının ateşi alındı fakat bu fazla uzun sürmedi. Dolar ve Euro bir miktar gevşedikten sonra ikinci seansta tekrar zirve seviyelerine yakın bir seyir izlemeye başladı.

İKİ HAMLE BİRDEN GELDİ!
Banka, önce döviz alım ihalesine ara verdiğini açıkladı. Ardından gelen açıklamada ise dövizde zorunlu karşılık oranlarının düşürüldüğü ifade edildi.

"STRATEJİMİZİ TEKRAR GÖZDEN GEÇİRECEĞİZ"
Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nde Avrupa ülkelerinin kamu borçlarına ilişkin sorunlara çözüm getirmek amacıyla önemli kararlar alınmıştır.  Alınan kararların uygulanmasının ve piyasalara yansımasının izleneceği önümüzdeki günlerde döviz alım ihalelerine ara verilmesinin uygun olacağı değerlendirilmiştir. Bu çerçevede 25 Temmuz 2011 (bugün)’den başlamak üzere döviz alım ihalelerine ara verilmiştir.

Döviz alım ihalelerine ilişkin stratejimiz önümüzdeki dönemde tekrar değerlendirilebilecek ve söz konusu ihalelere yeniden başlanabilecektir."

TCMB, DÖVİZDE ZORUNLU KARŞILIK ORANLARINI DA DÜŞÜRDÜ
Bu hamleyle 590 milyon dolar likidite sağlanması hedefleniyor.

Banka'nın 'zorunlu' açıklaması ise şöyle:
"Bankacılık sektöründe yükümlülüklerin vadesinin uzamasını teşvik etmek amacıyla, yabancı para zorunlu karşılık oranları uzun vadeli yükümlülükler için azaltılmış, bir yıldan kısa vadeli yükümlülükler için ise bir değişikliğe gidilmeyerek yüzde 12 olarak sabit tutulmuştur.

Söz konusu düzenleme 22 Temmuz 2011 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve yeni oranlar üzerinden hesaplanan zorunlu karşılıklar 5 Ağustos 2011 tarihi itibarıyla tesis edilmeye başlanacaktır. Böylece mevcut verilere göre piyasaya yaklaşık 590 milyon ABD doları likidite sağlanmış olacaktır."

İŞTE YENİ ORANLAR:


HARARET DÜŞTÜ AMA YETMEDİ!
Merkez'in kararları ilk aşamada döviz üzerinde şok etkisi yarattı. 1.74'ü zorlayan dolar, hamlelerin ardından 1.71'in altına kadar geriledi. 2.49'a yaklaşan Euro ise 2.45'e kadar geriledi. Borsada ise, negatif trend bir anda terse döndü. İMKB 100 Endeksi ilk seansı yüzde 0.50 yükselişle 60.104 puan seviyesinden tamamladı.

İkinci yarıda da da yükseliş eğilimini koruyan dolar, 1.73'ü test etti. Merkez'in müdahalesi geçici bir gevşeme yarattıktan sonra dolar 1.72-1.74 arasında bir seyir izledi. Euro ise 2.47'de tutunmaya çalışıyor. İMKB ise TCMB'nin müdahale hamlesinin hemen ardından başladığı yükseliş trendini sürdürdü. Gün sonunda yüzde 2.08 artış kaydeden endeks, 61 bin 47'den kapandı.

"MERKEZ RİSKİN ÖNÜNÜ ALDI"
Ata Yatırım Baş Ekonomisti Nurhan Toğuç
"Merkez Bankası'nın her iki müdahalesi de hem çok doğru hem de zamanlama açısından yerinde müdahaleler oldu. Türkiye'nin bir cari açık problemi var. Fakat bu problem bir baş ağrısı olarak nitelendirilebilir. Halbuki dolar ve Euro'nun temsil ettiği ekonomilerde kanser başgöstermiş durumda. Bu nedenle kanserli ekonomilerin para birimlerindeki talep, büyük risk taşıyordu. Fakat Merkez Bankası, yerinde bir kararla bu riskin önünü almış oldu."

ALTIN
Öte yandan altın fiyatları hiç yerinde durmadı. Her dakika bir rekor haberinin geldiği Kapalıçarşıda gram altının fiyatı 90 liranın üzerine çıkarken, cumhuriyet altını 608 liraya kadar artış yaşadı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.