DÖVME ZEHİRLİYOR...

DÖVME ZEHİRLİYOR...

Dövme sırasında kullanılan renklerin insan vücuduna zarar verecek oranda zararlı kimyasal maddeler içerdiği bildirildi.

ATİLA ALTUNTAS/STOCKHOLM

Son yıllarda bir 'dövme' çılgınlığı yaşanıyor. İnsanların, özellikle de kadınların ta antik çağlardan beri bildikleri, uyguladıkları bu kendini süslenme sanatı, adeta salgın bir hastalık gibi tüm dünyada hızla yayılıyor. Gencinden yaşlısına, kadınından erkeğine... giderek daha çok insan dövme yaptırıyor. Üstelik sadece kol, bacak, omuz, sırt... gibi görünen yerleri de değil, vücutların 'güneş görmeyen' bölgeleri de nasibini alıyor dövmeden.

Kimininki küçücük bir şekil. Kimininki ise, rengârenk, kocaman bir tablo sanki. Ejderhalar, deniz kızları, tek gözlü korsanlar, yılanlar, kartallar, böcekler, laleler, güller... mi istersiniz, ay-yıldızlar, gamalı haçlar, kılıçlar, palalar, tabancalar, toplar, tüfekler mi? Akla hayâle gelecek gelmeyecek şekiller... harfler... yazılar... neler neler.

İsveç gazetesi Dagens Nyheter gazetesinin İsveç'teki kimyasal uzmanların yaptığı araştımalara dayanarak verdiği habere göre, döve yaptımak sağlık açısından büyük bir risk. Dövme sırasında kullanılan bir turuncu renginde bile en az 8 çeşit metal içeren kimyasal maddeler bulunduğu ve bunların Avrupa Konseyi'nin kabul ettiği sınırların çok üzerinde olduğu kaydedildi.

Dövmede kullanılan boyalar üzerinde araştırma yapan İsveçli kimyasal maddeler uzmanı Margareta Daho, dövmede kullanılan hiç bir rengin sağlıklı olduğunu söyleyemeceğini kaydetti. Dövemede kullanılan renkler içinde çok sayıda kimyasal maddelerin bulunduğuna dikkat çeken Margareta Daho, bu maddelerin insan sağlığı için son derece zararlı olduğuna dikkat çekti.

Dövmede kullanılan boyaların hemen hemenı hepsinde kimyasal maddeler kullanıldığını kaydeden Daho, renkler içinde bulunan kimyasal maddeler arasında arsenik, çinko ve baryum gibi ağır metallere rastladıklarını söyledi.

Bu metal ve kimyasal maddelerin insan vücudunda alerjiye neden olabildiği gibi daha ciddi tıbbı rahatsızlıklara da yol açabileceği konusunda uyarıda bulunan Nargareta Daho, dövme yerine, kalıcı makyaji öneriyor.


 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :