DP İLE ANAP İSTANBUL'DA HâLâ BİRLEŞEMEDİ

DP İLE ANAP İSTANBUL'DA HâLâ BİRLEŞEMEDİ

Demokrat Parti ile Anavatan, üç ay önce bütünleşirken 'Türkiye birleşiyor' sloganını kullanmıştı. Fakat Türkiye'nin en büyük ili İstanbul'da bile hâlâ birleşme sağlanamadı.

Mevcut DP il başkanını tanımayan eski ANAP'lılar, ayrı bir teşkilat gibi çalışmaya devam ediyor. Ayrı bir binada toplanıyor ve ayrı bir il başkanını tanıyorlar. Sıkıntı Cindoruk'a kadar ulaştı.

Ekim ayında yaptıkları kongreyle tek çatı altında toplanan Demokrat Parti (DP) ve Anavatan Partisi (ANAP), hâlâ tam olarak birleşebilmiş değil. 'Türkiye birleşiyor' sloganı ile 'merkez'de sağlanan bütünleşme, başta İstanbul olmak üzere birçok ile yansımadı. Tam tersine, kıyasıya bir kavga yaşanıyor. Anavatan Partisi kendini feshedip DP'ye iltihak etmiş olsa da İstanbul'da hâlâ ayrı bir teşkilat olarak çalışmalarını sürdürüyor. Eski Beşiktaş ilçe binası, il binası olarak kullanılıyor. Toplantılar da burada yapılıyor. Anavatan'ın gayri resmi İstanbul teşkilatına, eski il başkanlarından Salih Sarı liderlik ediyor. Aslında Sarı, şu anda DP'nin Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi ve genel merkez teşkilat başkan yardımcısı. Yani, partinin, birleşme sonrası yeniden yapılanma sürecinden sorumlu kişilerden biri. Fakat İstanbul'da da 'çift başlılığın' taraflarından biri kendisi.

İstanbul'daki ayrışmanın sebebi olarak, verilen sözlerin tutulmaması gösteriliyor. Birleşme olduğunda, teşkilatlarda 'eşbaşkanlık' sisteminin kurulacağının söylendiğini aktaran eski ANAP'lılar, DP'nin sözünde durmadığını öne sürüyor. İl ve ilçelerde yeni kongreler yapılıncaya kadar yönetimlerin yarı yarıya paylaştırılması, kongrede kazanan tarafın yoluna devam etmesi yönünde bir karar alınmıştı. Fakat eski ANAP'lılar, bütün Türkiye'de dışlandıklarını iddia ediyor. İstanbul'daki küskünler, 'İl başkanı görevden alınsın, onun yerine dışarıdan biri atansın, ilçeler yeniden şekillensin' istiyor.

Ancak perde arkasında başka bir iddia konuşuluyor. Buna göre, Salih Sarı ve ekibinin arkasında, DP GİK üyesi Mesut Yılmaz var. Bir sonraki kongreye hazırlanan Yılmaz, yönetimi ele geçirmenin planlarını yapıyor. Bunun için de başta İstanbul olmak üzere Türkiye genelinin yüzde 70'inde teşkilatlara hakim olmaya çalışıyor.

Salih Sarı, İstanbul'da birleşmenin olmadığı ve ayrı bir teşkilat olarak toplantıları sürdürdüklerini doğruluyor. Bu sorunu GİK toplantısına da taşıdıklarını aktaran Sarı, Genel Başkan Hüsamettin Cindoruk'un ay sonuna kadar sorunu çözme sözü verdiğini bildiriyor. "Her iki parti grubuna da ağabeylik yapacak, herkesin üzerinde ittifak edeceği bir il başkanına ihtiyacımız var." diyen Sarı, kendisinin bu göreve talip olup olmadığı sorusuna, "Konumum itibarıyla benim böyle bir düşüncem yok." cevabını veriyor. Çift başlılığın arkasında Mesut Yılmaz'ın olduğu iddiası ile ilgili olarak da, "Mesut Bey'e derin bir saygım vardır, dostluğumuz vardır. Kendisinin bugün geldiği nokta 'bilirkişilik'tir. Merkez sağa katkı yapmaya çalışıyor, o kadar. Asla ileriye yönelik hedefleri söz konusu değildir." şeklinde konuşuyor.

"Hiçbir ilçede bütünleşme sağlanamadı"

Salih Sarı: Birleşme, DP İl Başkanı Tekin Enerem'in anlaşılmaz tutumları yüzünden gerçekleşemedi. Kendisi beceriksiz, yeteneksiz ve teşkilat bilgisinden yoksun biri. Teşkilatlara ağabeylik yapamadı, toparlayıcı olamadı. İstanbul'daki hiçbir ilçede teşkilat bütünlüğü sağlanamamıştır.

"ANAP'lılar hissi, biraz zamana ihtiyaç var"

DP İstanbul İl Sekreteri Haluk Bozovalı: "Birleşme süreci tabii kolay değil, biraz zamana ihtiyaç olacaktır. Arkadaşlar hissi davranıyor. Bizim açımızdan bir sorun yok. Bunlar büyütülecek şeyler değil. Beşiktaş'taki eski ANAP ilçe binasını da aldık zaten, şu an için bir problem yok." ZAMAN

Etiketler :