Dr. Şahin Alpay ATCOM'un konuğuydu

Dr. Şahin Alpay ATCOM'un konuğuydu

ATCOM Konuğu Dr. Savaş Alpay: İKÖ Ülkeleri Birbiriyle Daha Çok Ticaret Yapmalı

Merkezi Ankara’da bulunan ve Asya’dan Güney Amerika’ya İslam Konferansı Örgütü (İKÖ)’ye bağlı 57 ülkeye yönelik ekonomik ve sosyal araştırmalar yapan ve eğitim programları düzenleyen SESRIC’in Başkanı Dr. Savaş Alpay Amerikan Türk Ticaret Odası (ATCOM)’un misafiri oldu. Dr. Alpay, ATCOM üyelerine genel merkezde SESRIC’in çalışmaları hakkında ilk elden bilgi sundu ve ortak çalışma fırsatlarını değerlendirdi.

Dr. Savaş Alpay, yaptığı sunumda, İslam ülkelerinin tabi kaynaklar yönünden çok zengin olduğunu ancak bu zenginliğin fırsata dönüştürülmesi gerektiğini bildirdi. Petrol ve doğal gaz gibi dünya enerji kaynaklarının yarıdan fazlasına sahip olan ve birçok tarımsal ürünlerin üretiminde dünyanın önde gelenleri arasında yer alan İKÖ üyesi ülkelerin, genellikle hammadde ihracatçısı olduğunu, sanayilerinin bu yüzden çok derinleşemediğini ve üretim zincirinde en az kar payını aldıklarını vurguladı. Ayrıca, İslam ülkelerinin kendi aralarında yaptıkları ticaretin toplam ticaretlerinin %16’sına tekabül ettiğini ve üye ülkeler arasında ticaretin ciddi bir şekilde artırılmasına yönelik tedbirlerin en kısa zamanda hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Bir diğer nokta olarak, İKÖ’ye bağlı ülkelerde bilimsel çalışmaların desteklenmesi ve geliştirilmesinin önem taşıdığını, ekonomik kalkınmanın bilim ve teknoloji alanındaki atılımlarla çok yakın bağlantıları olduğunun altını çizdi. Bu konuyla ilgili olarak da  57 ülkenin 2009 yılında yayınlamış olduğu toplam bilimsel yayın sayısının bazı gelişmiş ülkelerdeki yıllık yayın sayısından daha az olduğunu ve bu durumun vakit kaybetmeden düzeltilmesi için bilimsel çalışmalara gereken desteğin verilmesinin önemini vurguladı.  Türkiye’nin son bir kaç yılda bilimsel çalışmalarda ciddi atılımlar yaptığını vurgulayan Dr. Alpay, uygulanan politikaların diğer ülkeler için de örnek teşkil ettiğini ve bunların yaygın olarak uygulanması için Merkez olarak gerekli girişimlerde bulunduklarını belirtti. İKÖ üyesi ülkelerin, hem gelişmiş ve hem de gelişmekte olan ülkelere göre çok daha genç bir nüfusa sahip olduğunu ve bu gençlerin iyi eğitilmesi ve yönlendirilmesi ile İslam ülkelerinin dinamizm kazanacağını ve gelişmiş ülkelerle mesafeyi hızla kapatabileceğine inandığını bildirdi.

Konferans sonunda ATCOM Başkanı Prof. İhsan Işık, Dr. Savaş Alpay’a ziyaretinden dolayı teşekkür etti ve beraber çalışmaktan mutluluk duyacaklarını dile getirdi. Dr. Işık, ATCOM’un International Business Forum (IBF) çerçevesinde İKÖ üyesi ülkelerin Amerika’da yapacakları ticaret faaliyetlerine katkı sağlamaya hazır olduklarını ve bu çerçevede İKÖ üyesi ülkelere verdikleri önem nedeniyle ATCOM Bünyesinde “İKÖ Devlet ve İşadamları Komitesi” kurduklarını belirtti. Konferans toplu hatıra fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.

SESRIC Kimdir?

İKÖ’nün istatistik, ekonomik ve sosyal araştırmalar ve eğitim merkezi olan SESRIC (Statistical Economic and Social Research and Training Centre for Islamic Countries), 1978’den beri Ankara’da hizmet vermektedir. SESRIC, merkezi Türkiye’de bulunan ve başkanlığını Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’ün yaptığı İKÖ Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) ile yakın işbirliği içerisindedir. John Hopkins ekonomi doktoralı Dr. Savaş Alpay’ın başkanlığında, SESRIC son yıllarda yaptığı atılımlarla ve özgün çalışmalarla dikkat çekmektedir. Bu çalışmalara ve Merkezin diğer faaliyetlerine www.sesric.orgweb adresinden ulaşılabilinir.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :