DTK'dan Hizbullah'a zeytin dalı!

DTK'dan Hizbullah'a zeytin dalı!

Ahmet Türk, tahliyeleriyle tartışmalara neden olan Hizbullah örgütü üyelerine DTK'ya katılım çağrısı yaptı.

Demokratik Toplum Kongresi'nin Eşbaşkanı Ahmet Türk, olay tahliyelerin ardından serbest kalan lider ve üyeleriyle yeniden gündeme gelen Hizbullah örgütü üyelerine DTK'ya katılım çağrısı yaptı. Türk,"DTK, sivil siyaseti esas alan, silahı esas almayan ve halkımızın siyasal statüsünü önemseyen anlayışa sahip olan herkese açıktır" dedi.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genel Baskanı Ahmet Türk, yardımcısı Aysel Tuğluk, 13 Ocak'ta yeniden başlayacak PKK'nın gizli sivil yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği türkiye Meclisi (KCK/TM) ana davasına ilişkin, basın toplantısı düzenledi. Diyarbakır'daki sivil toplum örgütü temsilcilerinin de katıldığı Sümerpark'taki basın toplantısında, Aysel Tuğluk, BDP ve DTK'nın ortak hazırladığı basın metnini okudu.

BDP Genel Başkanı Selehattin Demirtaş, terör örgütü Hizbullah üyelerinin tahliye edilmesinin eksik tartışıldığını belirterek, "Meselenin sadece Hizbullah tahliyeleri ile ilgili ele alınıp tartışılması bir eksikliktir. KCK davasında da olduğu gibi Türkiye'de yürüyen bir çok davada olduğu gibi, Türkiye'de yargı sistemi çökmüş durumdadır. Türkiye'de çökmüş bir yargı sistemi var iken çıkıp 'tek millet tek devlet' falan diyip milliyetçilik üzerinden siyaset yapanlar kendine sormalıdır. Ortada devlet diye bir şey bırakmadınız" dedi.

CEMAATLERLE KARŞI KARŞIYA GELMEYİZ

Demirtaş, yeniden Hizbullah ile bir gerginliğin olup olmayacağı yönündeki yorumunun sorulması üzerine, faili meçhul cinayetlere dikkat çeken Demirtaş şöyle konuştu:

"10-15 yıl önceki Türkiye'den bahsediyoruz. Bölge halkı buradaki trajediyi unutmuş değil. Fakat devletin o dönem burada işlenen faili meçhul cinayetlerden sorumlu değilmiş gibi bir hava yaratılıyor ki, bu doğru değil. Mesele iki üç kişinin tahliye olma meselesi değildir. Şuna biz dikkat çekmek istiyoruz geçmişte faili meçhul cinayet işleyen örgüt bölgede hizbi kontra olarak değerlendirildi. Bu bölgede herkes, demokratik teamüller çerçevesinde bir birine saygı temelinde yaşamayı öğrenmelidir."

ÖCALAN'DAN ZEYTİN DALI

DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk ise Abdullah Öcalan'ın, Hizbullah için "Kendilerini legal olarak ifade edeceklerse onlar DTK'ya çağrılır" yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine, "DTK sivil alanın örgütlenmesidir. Halkımızın demokratik hak ve özgürlüklerini önemseyen herkese açık olan bir kongredir. Tabi ki bu kongre bütün inançlara, bütün farklılıklara, bütün kimliklere saygılı olmayı esas alan bir yaklaşımı göstermektedir. Ama sivil alanın örgütlenmesi sivil siyasetin yürütülmesi ve siyasal bir statünün gerçekleşmesi içinde buna inanmak gerekir. Gerçekten buna inanan herkes demokratik toplum kongresinde yer alabilir. Ama başından da söylediğim gibi elbette ki sivil siyaseti esas alan, silahı esas almayan ve bu halkımızın siyasal statüsünü önemseyen anlayışa sahip olan herkese açıktır" dedi.


 

Etiketler :