Dubai'ye Türk üniversitesi Kurulacak

Dubai'ye Türk üniversitesi Kurulacak

YÖK'ten Arap dünyasına açılım... Birleşik Arap Emirlikleri'ne giden YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan, üniversite ihracı için imzayı attı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Arap dünyasına yönelik akademik açılım başlatırken, ilk adım Dubai'de üniversite kurmak için atıldı. Birleşik Arap Emirlikleri'ne giden YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ile Birleşik Arap Emirlikleri Bilimsel Araştırmalar Bakanı Şeyh Nahyan Bin Mubarak Al-Nahyan, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) Dubai'de kampüs açması için anlaşmaya vardı.
YÖK'TEN BÜYÜK ATAK

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan 7-9 Haziran arasında Birleşik Arap Emirlikleri'ne iki ülke arasındaki yükseköğretim işbirliğini geliştirmek için geniş bir akademisyen kadrosuyla gezi düzenlendi. Gezide Özcan'a ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, ODTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nevzat Özgüven ve Yükseköğretim Kurulu Başkan Danışmanı Doç. Dr. Talip Küçükcan eşlik etti.

ODTÜ VE İTÜ GİDİYOR

Bu ziyarette Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ile BAE Bilimsel Araştırmalar Bakanı Şeyh Nahyan Bin Mubarak Al-Nahyan biraraya geldi. Toplantıda, iki ülke arasında yükseköğretim alanında stratejik işbirliğinin geliştirilmesi, öğrenci ve öğretim üyesi değişim programlarının başlatılması, Birleşik Arap Emirlikleri'nden Türkiye'ye lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenimi görmek üzere öğrenci gelmesini içeren anlaşma ile Abu Dhabi ve Dubai'deki 'eğitim serbest bölgeleri'ne Türk üniversitelerinin de kampüs açması konusunda anlaşmaya varıldı. Dubai'de açılması düşünülen bölümlerin mühendislik ağırlıklı olacağı belirtildi.

KAR AMAÇLI DEĞİL

Türkiye'nin henüz eğitim pazarından hiç pay alamadığı Dubai'deki eğitim serbest bölgelerinde farklı ülkelerden çok sayıda üniversite kampüs açmış durumda. ABD, Fransa, İskoçya, İrlanda, Kanada, İngiltere, Avustralya'nın Dubai'de bir üniversitesi var. YÖK ise ODTÜ ve İTÜ ile Dubai'de kar amaçlı değil özel statülü ve işbirliğine yönelik üniversiteler kurmayı planlıyor.


Özcan: Açılım içindeyiz


YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Ortadoğu ülkeleriyle eğitim konusunda yeni bir açılım içerisinde olduklarını söyledi. Ortadoğu ülkeleriyle temasta bulunduklarını belirten YÖK Başkanı Özcan, şöyle konuştu: “Yeni açılımlar içerisindeyiz. Suriye, Irak, İran'a gidiyoruz, Mısır ile görüşmelerimiz var. Yakında Suudi Arabistan'a gideceğiz, Birleşik Arap Emirlikleri'ne gittik. Hepsini dahil ediyoruz. Çünkü dışarıya açılmak zorundayız. Mesela Birleşik Arap Emirlikleri'nde yaklaşık 2 bin 500 doktora öğrencisi potansiyeli var. Biz bu öğrenci potansiyelinden pay almak istiyoruz.”

Etiketler :