‘Düğün’ Meclis’e saldırı ‘takılar’ bomba çıktı!

‘Düğün’ Meclis’e saldırı ‘takılar’ bomba çıktı!

FBI’ın yakaladığı El Kaide’li Özbek vatandaşı Cemşid Muhtarov’un TBMM’ye yönelik bir saldırı planladığı ortaya çıktı.

FBI’ın 21 Ocak’ta yakaladığı El Kaide’li Özbek vatandaşı Cemşid Muhtarov’un, “Türkiye’deki ‘düğün’e katılmayı çok istiyorum. Çağrılmadım ama İstanbul’a gidip düğün hediyesini vereceğim” mesajının ardından, TBMM’ye yapılması planlanan bir saldırı çıktı. Muhtarov’un bahsettiği hediyenin de 700 kilo patlayıcı olduğu anlaşıldı

Amerikan haber alma ajansı FBI, Şikago kentindeki O’Hare Havaalanı’na 21 Ocak’ta baskın düzenledi. Baskında, Özbek vatandaşı Cemşid Muhtarov, İstanbul’a gitmek için bindiği uçakta “terör zanlısı” olarak gözaltına alındı. 7 yıldır Amerika’da yaşayan Muhtarov’un, Türkiye’ye El Kaide bağlantılı İslami Cihad Birliği’nin kanlı eylemlerine (İCB) katılmak için gelmeye çalıştığı öne sürüldü.

Davet edilmesem de...

FBI’ın 3 yıldır takip altında tuttuğu Muhtarov’un, ABD ve Almanya tarafından terör örgütü listesine alınan İCB’nin liderlerinden ‘Ebu Muhammed’ ile sürekli e-posta ve telefon aracılığıyla haberleştiği ortaya çıktı. Muhtarov’un, 23 Mart 2011’de Ebu Muhammed’e gönderdiği e-postada “Ölüm riski bile olsa her türlü göreve hazırım” ile 2 Nisan 2011’de “Düğün’e davet edilmeyi ve hazırlıklara yardımcı olmayı çok istiyorum. Katılımcıların düğün hazırlıklarını öğrenmek için can atıyorum” sözleri yer alıyordu. Ancak 4 Mayıs 2011’de gönderdiği mesajda “Düğüne davet edilmediği için hayal kırıklığına uğradığını, çağrılmamış olsa bile İstanbul’a giderek düğün hediyesini vereceğini” yazdı.

İstanbul’da terör alarmı

Muhtarov internette 15-17 Haziran 2011 tarihlerinde İstanbul’a gitmek için tek yön uçak bileti ayırttı ancak satın almadı. Takip edildiğinden habersiz yaşantısını sürdürürken, FBI Türk polisine bilgi verdi. Emniyette İCB terör örgütü alarmı verildi. Oğlu örgüt tarafından kaçırılan bir annenin suç duyurusunda bulunmasıyla Ankara’da başlatılan bir soruşturma kapsamında, örgütün ABD Büyükelçiliği’ne saldırı için hazırlıklarını tamamladığı saptanınca, 13 Temmuz günü Sincan Törekent’teki dubleks daireye baskın düzenledi. Evde yapılan aramada 700 kg patlayıcı madde, 70 kg çivi, 7 CD , örgüt tarafından illegal yolla hazırlanmış bir kitap, ajanda ve çok sayıda doküman ele geçirildi.

Meclis krokisi bulundu

Ele geçirilenler arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi, Amerikan Büyükelçiliği ve Ankara’da bulanan kiliselerin krokileri de vardı. Bu kroki ve notlar, El Kaide bağlantılı terör örgütünün Meclis’e ve Ankara’daki tüm kiliselere yönelik eylem hazırlığı içinde olduğunu ortaya koydu. Deşifre edilen CD’ler ve krokilere göre militanlar yakalanmasaydı, Meclis ve Ankara’daki kiliseler bombalanacaktı. Bir başka notta ise kiliselerde görev yapan din adamlarının isimleri ve ev adreslerinin yer aldığı liste de bulundu. Ankara Özel Yetkili Savcılığı tarafından hazırlanan ve mahkemeye sunulan 50 sayfalık iddianamede önemli bilgiler yer aldı. Bir notta Türkiye’ye savaş açılmasının ABD ve diğer ülkelere savaş açmaktan daha hayırlı olduğu ve cihada önce Türkiye’den başlanması gerektiği yönünde ifadeler yer aldı. Saldırıyı gerçekleştireceği öne sürülen 16 kişi tutuklandı.

Tekrar gelmek istedi

Takip edildiğinden habersiz olan Muhtarov, eylül ve ekimde Ebu Muhammed ile yeni yazışmalar yaptı. 15 Ocak 2012’de işinden istifa ederek, ayrıldı. Ertesi gün ise 21 Ocak tarihli Polonya şirketi LOT Havayolları’na ait Varşova uçağına bilet aldı. Buradan İstanbul’a geçmeyi planlayan Muhtarov, havaalanında polisler tarafından yakalandı. Muhtarov’un Türkiye’ye gelmek istemesi ve gelmeden önce kızıyla vedalaşması nedeniyle polis örgütün yeni bir saldırı hazırlığında olduğunu değerlendiriyor

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.