Düğünlerde çakma altın takılıyor!

Düğünlerde çakma altın takılıyor!

Şanlıurfa’da, evlenmek isteyen çiftler, ailelerine ve aşiretlerine küçük düşmemek için Suriye’den kaçak yollarla getirilen 'çakma' altın oyununa başvuruyor.

Altın kemer, akıtma, metrelik zincir, kolye, küpe, hasır, burmalı bilezik ve Halep kordonundan oluşan imitasyon ürünler, yerli ve yabancılar tarafından kapışılırken, kuyumcu esnafı ise yükselen altın fiyatları karşısında müşteri bulamamaktan şikayetçi.

Son günlerde altın fiyatlarındaki artış nedeniyle evlenecek çiftler, aşiretlerine ve çevresine küçük düşmemek için Suriye’den getirilen ve gerçeğinden farksız bir şekilde işlenen sarı altın suyuna batırılmış takılardan satın alıyor. Aynı şekilde düğünlerde takı takmak isteyenler de yüksek altın fiyatı karşısında çareyi altın bilezik yerine tanesi 1 ile 5 lira arasında değişen çakma altınları satın almakta buluyor. Düğünlerin kurtarıcısı olarak bilinen çakma altınlardan anlaşmalı olarak alan bazı çiftler, düğün bittikten sonra yakınlarına 'Çalınmasın diye altınları bozdurduk' diyerek satın aldıkları çakma altınları belli etmiyorlar.

Şanlıurfa’da evlilik hazırlığı içerisinde olan 27 yaşındaki Reşit Dağ, kızın ailesi tarafından kendisine verilen takı listesindeki altınların 1 kilo civarında olduğunu söyledi. Dağ, "Ben geçimimi çiftçilikle sağlıyorum. Kısmetse önümüzdeki ay içerisinde evleneceğim. Bütün hazırlığımı yaptım ancak benden istenen 1 kiloya yakın altını bir türlü alamadım. Bu yüzden evleneceğim kızla anlaşarak, Suriye’den gelen bu altınlardan almaya karar verdik. Piyasada 100 bin lirayı bulan gerçek altını, ben burada aynı modelleri 100 liraya satın aldım. En azından düğünde aşirete ve çevremdeki dosta, düşmana karışı mahcup olmayacağım" diye konuştu.

GARANTİLİ 'ÇAKMA ALTIN' SATILIYOR

Gerçek altın ürünlerinden ayırt edilmesi güç olan Suriye altınları seyyar tezgahlarda çalınma korkusu olmadan açık bir şekilde satılıyor. Özenle yapılmış işçiliğiyle ve 2 yıl garanti kapsamında siyahlanmayan bu çakma altınların fiyatı 1 ile 100 lira arasında değişiyor. Yerli ve yabancı turistler tarafından dan oldukça rağbet gören Suriye altını, vatandaşlar tarafından kapışılırken, kuyumcu esnafı ise altının yükselişinden dolayı olumsuz yönden etkilendi. Gün içerisinde iş yapamaz durumuna gelen kuyumcu esnafı siftah yapamazken, çakma altın satan esnaf ise sürümden kazandıkları için satışlardan memnun olduklarını söyledi.

KİLOLARCA 'ALTIN' ALIYORLAR

Tezgahlarda satılan ve çoğunun üzerinde damgası olan bu altınlardan kilolarca alarak, evlerinin yolunu tutan vatandaşlar, oldukça bu alışverişten memnun olduklarını söylediler.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.