Dünya, darbecilerin gözünün 'yaş'ına bakmadı

Dünya, darbecilerin gözünün 'yaş'ına bakmadı

Türkiye'de 12 Eylül 1980 sabahı saat 03.59'da darbe için şartlar olgunlaşmış, Bayrak Hareket Planı kurgulandığı gibi hayata geçirilmişti.

Orgeneral Kenan Evren'in başında bulunduğu Silahlı Kuvvetler, yönetimine el koyarak kanlı süreci başlatmıştı. Türkiye, milyonlarca insanın fişlendiği, yüzlercesinin öldürüldüğü, karanlık tarihiyle 30 yıl sonra yüzleşme fırsatı buldu. Savcılar, darbenin mimarı Evren'in 'anayasal düzeni bozma' suçundan ifadesini aldı. Bu süreçte Evren'in yaşı nedeniyle yargılanmayacağı yönünde iddialar gündeme getirildi. Çünkü darbeci general 94 yaşına girmişti. Ancak yurtdışında darbecilere yönelik yapılan yargılamaların yaş engeline takılmadığı görülüyor. Şilili General Augusto Pinochet, ikinci kez ev hapsine mahkum edildiğinde 89 yaşındaydı. Bunun gibi ömrünün kalanını hapiste geçiren birçok isim tarihe geçti.

Şili'de General Augusto Pinochet, 1973'te Sosyalist Başkan Salvador Allende'yi silah zoruyla devirmişti. Takvimler 1990'a geldiğinde Pinochet iktidardan uzaklaştırıldı ancak 1998'e kadar genelkurmay başkanı olarak görevine devam etti. Daha sonra ömür boyu senatörlük unvanı verilen Pinochet, dokunulmazlık zırhına büründü. Ancak Pinochet İngiltere'ye gittiğinde ünlü İspanyol yargıç Baltasar Garzun tarafından çıkarılan bir kararla bu zırh delindi. İki yıl ev hapsinde kaldıktan sonra sağlık gerekçesiyle serbest bırakıldı. 2004'te bu kez başka bir yargıç Pinochet'nin sağlık durumunun yargılanmasına engel olmadığı gerekçesiyle dava açtı. Tekrar ev hapsine alındığında 89 yaşındaydı. Darbecilere yönelik koruma yasasını 2003'te kaldıran Arjantin ise 1976'da silah zoruyla iktidara gelen Jorge Videla'yı ömür boyu hapis cezasına çarptırdı. Kara kuvvetleri komutanı ile 15 görevli de aynı cezadan nasibini aldı.

KOMŞUDAKİ 'albaylar CUNTAsı'nın üyeleri HÂLÂ HAPİSTE

Yunanistan'da 1967'de darbe yapan ve yedi yıl iktidarda kalan Albaylar cuntası üyesi 19 general, 1975'te idam cezasına çarptırıldı. Cezalar daha sonra müebbet hapse dönüştürüldü. 1990'ların başında sağlık sorunları sebebiyle serbest kalan 15 general, Yunan halkından özür diledi. Darbecilerden Yorgo Papadopulos 1999'da hapishanede hayatını kaybederken diğerleri hâlâ cezalarını çekiyor. Başı askeri müdahalelerle dertte olan İspanya da, darbecileri yargılayanlar listesine 2006'da girdi. 1981'de gerçekleşen başarısız darbe girişiminden sonra darbenin başaktörleri Yarbay Antonio Tejero Molina ve General Jaime Milans del Bosch 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.