Dünyadan İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısına tepkiler

Dünyadan İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısına tepkiler

Finlandiya, Letonya, Estonya ve Polonya'dan üst düzey yetkililer, X sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarda, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlenen saldırıyı kınadı.

VARŞOVA (AA) - Finlandiya, Letonya, Estonya ve Polonya'dan üst düzey yetkililer, X sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarda, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlenen saldırıyı kınadı.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırının "korkunç" olduğunu belirterek "Sivillere yönelik saldırılar kabul edilemez. Uluslararası insancıl hukuka her koşulda saygı gösterilmeli ve ihlalleri soruşturulmalıdır." dedi.

Letonya Cumhurbaşkanı Edgars Rinkevics, "Hastanelerin ve masum sivillerin vurulması içler acısıdır ve kabul edilemez. Bu kişiler uluslararası insancıl hukuk kapsamında korunmaktadır. Tüm gerçekler ve sorumluluk ortaya konulmalıdır. Gazze'deki hastanede hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Letonya Dışişleri Bakanı Krisjanis Karins, saldırı karşısında derin üzüntü duyduğunu belirterek "Tüm sivil yaşam korunmalıdır. Kapsamlı bir soruşturma yürütülmeli ve failler sorumlu tutulmalıdır." ifadesini kullandı.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen de El-Ehli Baptist Hastanesine düzenlenen saldırıdan dolayı derin üzüntü duyuyorum. Yüzlerce sivilin hayatını kaybetmesi, Orta Doğu'da son günlerde tanık olduğumuz dehşet ve acılara yenilerini eklemektedir. İnsancıl hukuka aykırı bu eylemlerin dikkatle soruşturulması gerekmektedir." paylaşımını yaptı.

Estonya Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna da Gazze'deki hastanede yaşanan can kayıplarının "yürek parçalayıcı" olduğunun altını çizerek "Masum sivillerin hayatları korunmalıdır. Kapsamlı bir soruşturma yürütülmesi ve sorumluların hesap vermesi çağrısında bulunuyorum." ifadelerini kullandı.

Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Arkadiusz Mularczyk de AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Gazze'deki hastanenin bombalanmasının ve yüzlerce masum sivilin ölümünün hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Bu suçun sorumluları adalet önüne çıkarılmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

- İsrail-Filistin çatışması

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 304'ü asker 1405 İsraillinin öldüğü, 3 bin 968 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 3 bin kişinin öldüğünü, 12 bin 500 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

İşgal altındaki Batı Şeria'da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 62 Filistinlinin öldüğü, yaklaşık 1250 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

İsrail'in saldırılarında ayrıca 13 gazeteci yaşamını yitirmişti.

Lübnan sınırında 8 Ekim'de İsrail ordusu ile Hizbullah arasında başlayan çatışmalarda 8 Hizbullah, 2 İslami Cihat üyesi, 1 gazeteci, 2 sivil hayatını kaybetti.

Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 2 İsrail askeri ve 1 İsrailli sivil yaşamını yitirdi.

Son olarak, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlediği saldırıda en az 500 kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.