Dünyanın ekseni bize kayıyor

Dünyanın ekseni bize kayıyor

MÜSİAD Başkanı Vardan: Türkiye'nin değil dünyanın ekseni bize doğru geliyor.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, ''Türkiye'nin değil dünyanın ekseni, batıdan doğuya doğru kayıyor. Dünyanın ekseni bize doğru geliyor. Bizim herhangi bir sıkıntımız yok. Türkiye'nin herhangi bir kayması söz konusu değil." dedi.

Vardan, MÜSİAD Bursa Şubesi tarafından derneğin 20. kuruluş yıldönümü nedeniyle Kervansaray Termal Otel'de düzenlenen toplantıya katıldı.

Toplantı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Vardan, ilginç açıklamalarda bulundu.

Gazetecilerin; ''Son dönemde siyasette doğuya doğru bir eksen kaymasından söz ediliyor. Bu ekonomiyi nasıl etkiler?'' sorusuna, dünyada bir eksen kaymasından söz edilebileceğini aktaran Ömer Cihad Vardan, ''Türkiye'nin değil dünyanın ekseni, batıdan doğuya doğru kayıyor.'' dedi.

Türkiye'nin özellikle son dönemlerde uyguladığı başarılı politikalar ile bölgesinde ve dünyada etkin konuma gelmeye başladığına işaret eden Vardan, şunları söyledi;

''Türkiye geliştikçe, etrafında etkin oldukça bu sefer başkaları da rahatsız olmaya başlıyor. Buna başka ad takmaya çalışıyorlar. Ama biz ülke olarak kendimize, insanlar olarak birbirimize ve yaptığımız işlere güvenirsek, hakikaten ileride dünya ölçeğinde çok daha iyi yerlere geleceğiz.''

''DÜNYANIN EKSENİ BİZE DOĞRU KAYIYOR''

Türkiye'nin, kuruluşunun 100. yılında dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasında yer almayı hedeflediğini aktaran Vardan, ''Türkiye'nin kuruluşunun 100. yılında 500 milyar dolar ihracat yapan bir ülke olmak istiyoruz. Bu ölçüde düşündüğümüzde, dünyanın ekseninin bize doğru kaydığını düşünebiliriz. Bu şekilde biz ileriye dönük olarak hakikaten, Türkiye'nin geleceğinden ümit varız. Bundan rahatsız olan rakiplerimiz olacak. Bunu da önlemeniz mümkün değil. Dünyanın ekseni bize doğru geliyor. Bizim herhangi bir sıkıntımız yok. Türkiye'nin herhangi bir kayması söz konusu değil.'' dedi.

"Eksen kayması" söylemlerine rağmen Türkiye'nin ihracatının yüzde 45'ini Avrupa'ya yaptığını hatırlatan Vardan, sözlerini, ''Hakikaten Avrupa'nın istediği, batının istediği, gelişmiş ülkelerin istediği ürünleri yapabilir hale geldik. Bu bizim için çok önemli. Küresel ekonomide herhangi bir şekilde, sizin talep ettiğiniz malların kalite ve fiyat performansına bakılır. Bu açıdan bakıldığında Türkiye'nin önünün açık olduğunu söyleyebiliriz. Avrupa da bizden mal almaya devam eder. Diğer ülkeler de almaya devam eder." şeklinde sürdürdü.

Ticaretin sınır tanımayacağına dikkat çeken Vardan, "Kaldı ki, pazarları çeşitlendirmemiz, değişik ülkelere gidiyor olmamız bizim açımızdan oldukça önemli. Bunun önemini küresel kriz zamanında, özellikle gelişmiş ülkelerin ekonomisinin düşmeye başladığı dönemde, ihracatımızın o ülkelere büyük bir kayıp verdiğini görüyoruz. Sadece o ülkelere mal satıyor olsaydık, bugün Türkiye'de etkilenmemiz son derece daha fazla olurdu.'' dedi.

Türkiye'nin son dönemde komşu ve çevre ülkelerle iyi ilişkiler kurduğuna değinen Vardan, bunun da ilişkileri iyileştirmekle beraber, ticaretinde artmasına zemin hazırladığını bildirdi.

"KÜRESEL KRİZDE İKİNCİ DİP"

Vardan, bir gazetecinin, Japonya'nın da iflasın eşiğinde olduğu gerekçesiyle küresel krizde ikinci bir dip beklentisi olup olmadığı yönündeki soruna ise, ''Avrupa'da sıkıntı söz konusu. Yunanistan, arkasından Portekiz, İngiltere, İtalya. Bunların hepsi riskli bölgeler. Özellikle ülkemizin ayrıştığını biliyoruz ekonomik noktalarda onlardan. Zaman içinde bize 'Bütçe açıkları arttı, şöyle oldu, böyle oldu' diyenlere baktığımızda, o ülkelerin işsizlik rakamlarına, bütçe açığı rakamlarına bakmalarını isteyeceğiz. Hakikaten onlar sıkıntılı. Kamu borçları almış başını gitmiş. Zamanında bize master kriterlerini zorunlu olarak gösteren ülkeleri, o kriterlerin çok çok fevkinde durumlara geldiğini görüyoruz." şeklinde cevap verdi.

Vardan, konu hakkında ki değerlendirmesini, "Netice itibariyle, ikinci dip olur olmaz. Ona zaten zaman içinde bakılacak. Fakat şu önemli, biz neredeyiz? Biz eğer banka ve finans yapımızı, pazarlarımızı iyi koruyabilirsek eğer, biz onların içinden bugün ayrıştığımız gibi daha da yıldızlaşabiliriz.'' şeklinde noktaladı.

CİHAN

Etiketler :