Dünyanın en değerli markası Apple

Dünyanın en değerli markası Apple

Son 4 yıldır 'en değerli marka' konumunda olan Google'ı tahtından indiren bilgisayar ve cep telefonu üreticisi Apple'ın değeri 153 milyar dolara ulaştı. Google'ın değeri ise 111 milyar dolarda kaldı.

Cep telefonu iPhone ve tablet bilgisayar iPad satışlarının etkisiyle Apple, dünyanın en değerli markası oldu. Böylece Apple, son dört yıldır en değerli marka seçilen Google'ı tahtından etti. Apple'ın marka değeri 153 milyar 285 milyon dolar olarak hesaplandı. Son 4 yılın lideri Google ise 111 milyar 498 milyon dolarlık ve geçen yıla göre yüzde 2'lik değer kaybı ile dünyanın en değerli ikinci markası oldu. Üçüncü sırayı ise değeri yüzde 17 artarak 100 milyar 849 milyon liraya çıkan IBM aldı.

Araştırma kuruluşu Millward Brown Optimor'un hesaplamasına göre Apple markası 2006'dan bu yana değerini yüzde 859 oranında artırdı. Araştırma bulguları geçtiğimiz yılki ekonomik iyileşme döneminde 'en değerli 100' sıralamasındaki markaların birleşik değeri yüzde 17 artarak 2,4 trilyon dolara erişti. Coğrafi olarak en değerli 100 markanın 19'u BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) ülkelerinden çıktı. 2006'da bu rakam sadece 2 idi. Araştırma şirketinden David Roth, "Geçtiğimiz yıl, global ekonomi, iyileşme dönemini bitirip büyüme dönemine geçti. 2006'ya oranla en değerli 100 sıralamasındaki markaların birleşik değeri yüzde 64 arttı ve 2,4 trilyon dolar oldu." dedi.

Millward Brown Optimor tarafından hazırlanan 'en değerli 100 marka' araştırması, dünyanın en değerli markalarının dolar üzerinden değerlerini belirliyor ve sıralamasını yapıyor. Araştırma, finansal verilerle tüketici marka varlığı ölçümlerini birleştiriyor. 2010 yılında dünya sermaye piyasasındaki yüzde 13'lük genel gelişmeye kıyasla en iyi markalar yüzde 30 daha hızlı büyüme gösterdi. Bu yıl listedeki 19 marka, gelişmekte olan pazarlardan çıktı. Bu sayı 2006'da 2, 2010'da ise 13'tü. BRIC markalarının büyüyen varlığı, bu ülkelerdeki insanların alım gücünün arttığının bir göstergesi. Bu markaların birçoğu yerel müşteri bazında yükselişe geçerken, Brezilya'da Petrobras 13,4 milyar dolarlık değeriyle 61'inci sırada, Hindistan'da ICICI Bank 14,9 milyar dolar değerle 53'üncü sırada yer aldı. Çin'in en büyük arama motoru Baidu da ilk 100'e girdi ve uluslararası pazara açılma niyetinde. 22,5 milyar dolar marka değeriyle NASDAQ göstergelerinde yer alan Baidu, 46 sıra ilerleyerek 29'uncu sıraya yükseldi. Bu başarılara rağmen BRIC ülkelerindeki tüketiciler, Batılı markaların tarafını tutuyor. Örneğin Louis Vuitton, BRIC bölgesindeki bu yeni enerjiden faydalandı. Brezilya, Louis Vuitton için ikinci en büyük pazar. Louis Vuitton, marka değerinde yüzde 23'lük artışla 24,3 milyar dolarlık lüks perakende markası sıralamada 26. oldu ve 2010'daki yerine göre 3 sıra yukarı çıktı. Coca-Cola 6. sıra, GE 10. sıra, IBM 3. sıra ve McDonald's 4. sırada yer alarak ve 50 yıldan fazladır ayakta kalarak global marka güçlerini göstermiş oldu.

Listenin 3'te birini oluşturan teknoloji markaları, günlük yaşantımıza olan bağlantılarını göstermeye devam ediyor. Apple sıralamada başı çekerken 111,5 milyar dolarlık marka değeriyle Google 2. sırada onu takip ediyor. IBM 100,9 milyar dolarlık marka değeriyle 3. sırada yer alıyor. Facebook ise 'en değerli 100' sıralamasına bu yıl 35. sıradan giriş yaparak en yüksek marka değer artış oranıya (yüzde 246) 19,1 milyar dolarlık bir değere ulaştı. Çevirimiçi (online) perakendeci Amazon, Wal-Mart'ı geçerek 1 numaralı perakende markası oldu. Genel sıralamada 14. olan Amazon, yüzde 37'lik büyümeyle 37,6 milyar dolarlık marka değerine sahip oldu.

Değeri en çok artan sektör fast food, lüks tüketim ve teknoloji oldu. Araştırmada yer alan 13 sektör, bir önceki yıla göre değer artışı elde etti. Fast food sektörünün yüzde 22'lik sektör büyümesini, yüzde 19 ile lüks tüketim ve yüzde 18'lik bir büyüme ile teknoloji sektörü takip eti. Likit ve gaz yakıt sektörü yüzde 1 ile en yavaş büyümeyi gösterdi.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.