Durmuş Yılmaz'a Köşk yolu

Durmuş Yılmaz'a Köşk yolu

18 Nisan'da yaş haddinden emekliye ayrılan Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın yeni görevi netleşti. Durmuş Yılmaz'a köşk yolu açıldı!

Yılmaz, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ekonomi danışmanı oldu. Gül'ün isteği üzerine Yılmaz, 65 yaşından sonra da çalışmaya devam edecek. Atama, bazı çevrelerce 'Yılmaz'ın özlük haklarını artırma' iddiası olarak yorumlansa da yeni görev Durmuş Abi'nin özlük haklarına neredeyse hiç katkı sağlamayacak

Merkez Bankası başkanlığı görevini hafta başında bırakan Durmuş Yılmaz'ın, Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ne başdanışman olarak atanması, bazı çevrelerde Yılmaz'ın özlük haklarını artırma çabası olarak yorumlanırken, bu görevin Yılmaz'ın özlük haklarına neredeyse hiçbir katkı sağlamayacağı ortaya çıktı. Merkez Bankası'ndan emekli olsaydı 4-4,5 bin TL civarında emekli maaşı alacak olan Yılmaz, Köşkte ise 5 bin TL danışmanlık maaşı alacak. Yılmaz, Köşkten emekli olsa da yine 4 bin 500 TL civarında emekli maaşı alacak. Köşk yetkilileri, 'Merkez Bankası ile köşk personelinin özlük hakları kıyaslanamaz. Başbakan'la memuru kıyaslamak gibi' dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Yılmaz'ın yolları, ilk kez 70'li yıllarda öğrenim dönemlerinde İngiltere'de kesişmişti. Yılmaz, görev süresinin bitmesine yakın günlerde, ilk veda ziyaretini Gül'e yaptı. Cumhurbaşkanı'nın, Yılmaz'a başdanışmanlık görevini, 'program'sız olarak gerçekleşen bu görüşmede yaptığı öğrenildi.

Köşk kaynakları, Gül'ün Yılmaz'ı iki nedenle bu göreve davet ettiğini belirterek, 'İlk sebep, Köşkün ekonomi kadrolarını güçlendirmek. Görevini dürüstlükle, liyakatle yürüten bir bürokratın değerlendirilmesi ise ikinci sebeptir. Yılmaz, küresel krizdeki performansının ardından Köşke de güç katacaktır' değerlendirmesini yaptılar. Yılmaz'ın daveti kabul etmesi üzerine, Cumhurbaşkanı Gül, devir teslimin ertesi günü olan 19 Nisan Salı günü Yılmaz'ın başdanışmanlık kararını onayladı. Yılmaz'ın Köşk'ten teklif gelince, Merkez Bankası'ndan ilişiğini kestiği ancak emeklilik işlemlerini başlatmadığı kaydedildi. Yılmaz, memuriyet kadrosunu köşke geçirdi.

GENEL MÜDÜRKEN EMEKLİ OLUP GERİ DÖNDÜ

YILMAZ, Merkez Bankası Banka Meclisi'ne üye olmadan önce Merkez Bankası İşçi Dövizleri Genel Müdürlüğü görevinden emekli olmuş, ancak emekliliğini durdurarak meclis üyeliği görevine başlamıştı. Merkez Bankası Vakfı'nın karşı karşıya kaldığı davalar ve haciz süreci nedeniyle, önceki Merkez Bankası başkanlarının aksine düşük maaş alacak olan Yılmaz, 4 bin - 4 bin 500 TL civarında emekli maaşı alacaktı. Yılmaz, görevdeyken ise aylık 30 bin TL civarında maaş alıyordu. Yılmaz'ın Köşk'te göreve başlaması, 65 yaşına kadar 10 ay çalışıp özlük haklarını düzeltme şeklinde yorumlanırken, Köşk'te görev almanın, Yılmaz'ın emekli maaşını etkilemeyeceği belirtildi.

KÖŞKTE YAŞ HADDİ YOK!

KÖŞK kaynaklarının verdiği bilgiye göre Yılmaz, danışman olarak aylık 5 bin TL civarında maaş alacak. Köşk'te, diğer kamu çalışanlarının aksine ise yaş haddine bakılmıyor. Yani Yılmaz, Mart 2012'de 65 yaş haddinden teknik olarak emekli olacak ve görevine devam edebilecek. Yılmaz, Cumhurbaşkanı Gül'ün onayıyla emekli sözleşmeli statüsünde Köşk'te çalışacak. Yılmaz, Köşk'ten emekli olması halinde de yine MB'de olduğu gibi 4 bin 500 lira civarında emekli maaşı alacak.

Prestij görevi

KÖŞK yetkilileri, bütün kamuoyunun Durmuş Yılmaz'ı 5 yıldır yakından tanıdığını ve ne kadar düzgün bir insan olduğunu gördüğünü belirterek, Yılmaz'ın Köşk'teki görevinin tamamen prestij olduğunu vurguladı. Yetkililer, bu görevin Yılmaz'a özlük hakları bakımından bir katkısının olmayacağını aktararak, 'Merkez Bankası ile Köşk personelinin özlük hakkı kıyaslanamaz. Başbakan ve memuru kıyaslamak gibi' dedi.

Eşi biraz daha bekleyecek

MERKEZ Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, geçen hafta gazetecilerle yaptığı sohbette, emekliliğinin ardından ne yapacağının sorulması üzerine 'Buluruz bir iş' demişti. Yılmaz, emekliliğinin ardından eşiyle tatile de çıkabileceğini belirterek, 23 yılda 3 ay dahi çocuklarıyla kahvaltı yapmadığını kaydederken, eşi ve çocuklarının emekliliğini beklediğini dile getirmişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.