'Ecevit kutladı ama ben anlatamadım'

'Ecevit kutladı ama ben anlatamadım'

TBMM eski Başkanı Ferruh Bozbeyli, siyasi hayatını anlattığı kitabının tanıtımında 1978 yılına ait eski başbakan Bülent Ecevit'le ilgili bir ayrıntıyı dile getirdi.

Ferruh Bozbeyli, hayatında başarısız olduğu konullardan birisinin, Bülent Ecevit'in 1978 yılında Başbakan olarak vatandaşların kandilini tebrik ettiğini hatırlatarak, ancak yakın çevresi tarafından Ecevit'in davranışını tebrik etmelerini sağlayamadığını söyledi.

Ferruh Bozbeyli, siyasi hayatını anlattığı Timaş Yayınları tarafından yayınlanan 'Yalnız Demokrat' isimli kitabının tanıtımına katıldı. Bozbeyli, TBMM'ye ait Mustafa Necati Kültür Evi'nde düzenlene tanıtım programında yaptığı konuşmada, Ankara Milletvekili Zeynep Dağı'nın çağrısı üzerine Gazeteci Fatih Uğur ve Prof. Dr. İhsan Dağı ile biraraya geldiğini belirtti. Bozbeyli, "Ben söyledim onlar yazdı. Onlar sordu ben cevapladım. Bu kitap meydana geldi." dedi.

Bozbeyli, kendisinin siyasi hayatının çok çalkantılı bir dönemden geçtiğini belirterek, "Bir yerde zemin sallanıyorsa, zeminde çalkantı varsa, sarsıntı varsa insanoğlu enerjisinin tamamını işe uzatamıyor. Zemin sallanıyorsa ister istemez ellerimizi kullanmak mecburiyetindeyiz. İşte bu sarsıntılı ortamda siyaset yapan da ticaret yapan da üniversitede çalışanlar da başkaca iş yapanlar, yapacakları işin bir kısmını yaptılar" diye konuştu.

Bir koltuk sallanıyorsa insanların ellerini koltuğa tutmak zorunda olduklarını vurgulayan Bozbeyli, "Bugün de bir sallantının ortasındayız. İşte bu kitap bu çalkantının ortasında geçen bir ömrün müşahadeleri, gördükleri, duyduklarını ifade ediyor" diye konuştu.

Zaman zaman başarılı işler yaptığı için övgüler altığını hatırlatan Bozbeyli, "Yanlış işler de yaptım. Başarısız olduğum iki şeyi anlatacağım. Birisi şu: 1978 yılında Bülent Ecevit başbakandı. Başbakanlığını takip eden birinci veya ikinci ayda dini bir gün geldi, bir kandil günü. Bülent Ecevit televizyondan 'Türk milletinin kandilini kutlarım' diye beyanatta bulundu. Benim çevrem bu sözü kabul etti. 'Bu zatın ağzına yakışmıyor' dedi. 'Kandil kim, bu kim' dedi. Ben de onlara dedim ki, 'Bize doğru adım atıyor niçin kabul etmiyorsunuz ? Gücünüz yetiyorsa telgraf çektirin teşekker ederiz diye... Belki bir daha söyler. Belki bir adım attı siz de bir adım atın. Hiç değilse bir nokta buluşuruz' dedim. Ama başarılı olamadım. Başarısızlığımın birisi budur."

'1967 yılında Bahçelievler Lisesi'nde öğretmenin kompozisyon ödevinde Lenin ve Stalin'i öven cümlerlerle kompozisyon yazan çocuk hakkında polis takibata başlamış' gazeteler böyle yazdı. Rahmetli İnönü, '11 yaşındaki çocuğun kafasında kömünizm arayan zihniyetle ömür boyu savaşacağım' dedi. Sayın Demirel de ' Yılanın başını küçükken ezeceksin' dedi. Olay birdi, bakış ikiydi. Aradan bir ay geçti. Atatürk'ün heykeline birisi balta ile saldırdı. İsmet Paşa, 'Atatürk'e saldıran eller kırılmalı, bütün Türkiye ayağa kalkmalı' diye beyanat verdi. Sayın Demirel de 'Bunlar zabıta vakalarıdır.' diye açıklama yaptı." şeklinde ikinci başarısızlığını anlatan Bozbeyli, bu iki durumu fırsat bilerek, Atatürk'e elbirliği ile sahip çıkmak ve komünizme birlikte karşı çıkmak için Demirel ve İnönü'yü ikna etme girişiminin ise sonuçsuz kaldığını söyledi.

Bu arada, Milli Eğitim eski Bakanı Hüseyin Çelik, Ferruh Bozbeyli'nin demokratlığı tescil edilmiş bir insan olduğuna işaret ederek, "Ferruh bey aynı zamanda bir entellektüel. Hem siyasetçi hem entellektüel çok fazla değildir. Ferruh bey onlardan birisidir. Okuması yazması olan bir insandır. O yönü ile takdir ettiğim bir insandır." dedi.

Kitap tanınıtım programına TBMM Başkanvekili Eyüp Cenap Gürpınar, BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, Milli Eğitim eski Bakanı Hüseyin Çelik, Parlamenterler Birliği Başkanı Hasan Korkmazcan, çok sayıda eski milletvekili ve davetliler katıldı.

Etiketler :