Edebiyat yarışmaları güvenilir, mi?

Edebiyat yarışmaları güvenilir, mi?

Hikâye, roman, şiir, makale vb. gibi edebi eserler dalında düzenlenen yarışmaların güvenilirlikleri konusunda yapılan ankette yarışmaların güvenilir olmadığı ortaya çıktı.

Çeşitli kurum, kuruluş, dernek, yayınevi ve internet sitelerinin düzenlediği edebiyat yarışmaları hakkında yapılan yarışmalarda da görev alan jüri üyeleri ve yarışmalara katılmış olan kişilere 10 soruluk bir anket uygulandı. Anketteki “Edebiyat dallarındaki yarışmaları güvenilir buluyor musunuz?” sorusuna 100 kişiden 94’ü “Kesinlikle hayır,” derken, % 4’ü “Belki”, % 1’i “Evet,” cevabını verdi.

Yarışmalarda amaçların çok farklılıklar gösterdiği, yazarlar üzerinden para kazanma, eser ve fikir çalma gibi düşüncelerle de yapıldığı fakat en önemli amacın reklâm olduğu belirtildi.

Bir çok jüri üyesinin “Yarışma başlamadan zaten kazanan belli, bir çok şey formaliteden yapılıyor, şartlar ağır olmasına rağmen katılım çok oluyor, biz de üzülüyoruz.” derken Eğitimci-Yazar Fatma Çetin Kabadayı “Yarışmalar edebiyata âşık kişilerin emeklerine saygısızlık boyutuna gelmiş durumda. Ben de artık hiçbir yarışmaya güvenmiyorum. Acemilik dönemlerimde katılmış olduğum birçok yarışmanın sonucundan sonra birinci ağızlardan öğrendiğimiz duyumlar bizleri ziyadesiyle üzmüştü. Yarışmaya katılmadığı halde birinci olanı bile gördük. Hatta katılımın çok olmasına rağmen -titizlikle(!)- incelenen eserler arasında birinciliğe layık eser bulunamaması da bizleri ağlatırken güldürmüştü. Bunlar; hatır, gönül, menfaat ilişkilerinden öteye gidemeyen basit insanların başkalarıyla oynadıkları oyundur. Şahsım adına ben hakkımı helal etmedim, kul hakkından korkan bu işlere ön ayak olmamalı. Bu edebiyat altında yapılan büyük bir edepsizliktir.” dedi.

 

  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum