Edirne ve Kırklareli eyalet olarak gösteriliyor.

Edirne ve Kırklareli eyalet olarak gösteriliyor.

Bulgaristan tarafından hazırlanan haritada Edirne ve Kırklareli eyalet olarak gösteriliyor.

Edirne'de düzenlenen AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) Sınır Ötesi İş Birliği Programı bilgilendirme toplantısında, Bulgaristan tarafından hazırlanan ve katılımcılar ile basın mensuplarına dağıtılan broşürdeki haritalarda Edirne ve Kırklareli'nin 'eyalet' olarak gösterilmesine Türk heyeti tepki gösterdi.

Devecihan Kültür Merkezi'ndeki bilgilendirme toplantısında, Türkiye İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Şahin ve Bulgaristan Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanlığı yetkilileri, aralarında Edirne Valisi Mustafa Büyük'ün de bulunduğu katılımcılara projeler konusunda bilgi verdi.

Bilgilendirmenin ardından söz isteyen Edirne Vali Yardımcısı Ali Deniz Sürmen, proje tanıtımı konusunda Bulgaristan tarafından bastırılan broşürde büyük bir hata olduğunu savundu.

Sürmen, Türkiye'nin idari birimlerinin arasında eyaletler bulunmamasına rağmen broşürde bu konuda yanlışlar olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

'Bu tarz harita hataları Türkiye'nin doğusuyla ilgili yapılıyor. Farklı haritalar çizilerek yanlış anlamalara neden olunuyor. Bulgaristan tarafından bastırılan bu broşürde de Edirne ve Kırklareli eyalet biçiminde gösterilmiş. Bizde eyalet sistemi yoktur. Bununla bize mesaj mı verilmek isteniyor yoksa hata mı yapılmıştır? Dostlarımızın öyle düşünmediğini biliyoruz fakat yanlış anlamalara neden olunmaması için açıklama bekliyoruz.'

TİKA Başkan Yardımcısı Şahin, Sürmen'in açıklama beklediğini, kürsüde bulunan Bulgar heyetine iletti.

Şahin, heyetin açıklamasını şu şekilde aktardı:

'Kötü niyet olmadığını belirtiyorlar. Vilayet ile eyalet kelimelerinin tercümesi sırasında kaynaklanan bir hata. Biz de TİKA olarak son anda broşürler elimize geçtiği için inceleme fırsatı bulamadık. Bunda art niyet yoktur. Bundan sonra biz de TİKA olarak daha dikkatli olacağız.'

EDİRNE VALİSİ BÜYÜK'ÜN AÇIKLAMASI

Vali Büyük, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, hatanın tercümeden kaynaklandığını söyleyerek, 'Bulgaristan'ın hazırladığı ve TİKA'nın da inceleme yapmadığı tanıtım broşüründe Edirne ve Kırklareli illerinin eyalet olarak yazıldığını, maddi hata yapıldığını gördük. Durumu Vali Yardımcımız Sürmen toplantıda aktardı. Art niyetin olmadığı anlaşıldı. Bundan sonraki çalışmalarda bu yanlışlıklar düzeltilecek' dedi.

Etiketler :