Efendimiz'e ve İslam'a çirkin saldırı

Efendimiz'e ve İslam'a çirkin saldırı

Norveç gazeteleri, İslam dininin Peygamberi Hz. Muhammed (sas)'e yönelik hakaret içerikli "karikatür provokasyonuna" devam ediyor.

Ülkenin en büyük gazetelerinden Aftenposten'dan sonra bu sefer de ülkenin diğer önde gelen gazetesi Dagbladet, manşetten verdiği çirkin karikatür ile Norveç ve tüm dünyadaki Müslümanların tepkisine yol açtı.

İstihbarat amaçlı çalışan Norveç Polis Güvenlik Servisi (PST)'nin Facebook'daki fan kulübü sayfasında Hz. Muhammed'e hakaret içeren bir karikatür (Kuran yazılı bir kitabı okuyan domuz resminin içine 'Muhammed' yazılmış şekilde) paylaşıldı. Dagbladet, PST'nin fan kulübünde yayınlanan bu karikatürü manşetten vererek Müslümanların çok sevidiği Peygamberleriyle adeta dalga geçti. Norveç gazetesinin birinci sayfadan verdiği bu haber, ülkedeki bir çok kişi tarafından açık bir "provokasyon" olarak değerlendirildi. Gazetenin bu haberi verirken hem hakaret içerikli karikatürü yayınlaması, hem de haberi manşetine taşıyarak toplam üç sayfa olarak vermesi, ülkedeki Müslümanların yanı sıra farklı din mensubu birçok Norveçlinin de aşırı tepkisine neden oldu.

Norveç İslam Konseyi (IRN) yazılı bir açıklama yaparak Facebook fan kulüp sayfasına bu karikatürün konmasına izin veren PST'yi ve bunu manşetten haber yapan Dagbladet Gazetesi'ni ağır bir dille eleştirdi. IRN açıklamasında şöyle dedi: "PST gibi halkın güvenliğinden sorumlu bir kurumun, sosyal paylaşım sitelerindeki sayfalarını dikkatlice kontrol etmemesi büyük handikaplara sebebiyet verebilir." IRN ayrıca, Dagbladet Gazetesini 'sorumsuzca' ve 'fütursuzca' haber yapmakla suçlayarak, "Ulusal medya organları haberlerini yayınlarken sorumluluk şuuruna sahip ve hesap verebilir olmalı. Kitlelerin tepkisine sebep olabilecek sansasyonel haberler yapmaktan kaçınmalı" şeklinde uyarıda bulunarak kınadı.

Norveçli Müslümanların mecliste sözcülüğünü yapan Pakistan kökenli avukat Abid Qayyum Raja ise bu haberden sonra binlerce telefon ve e-posta aldığını ve ülkedeki Müslümanların büyük bir kızgınlık ve üzüntü içinde olduğunu kaydetti. Karikatürde Kur'an'a da büyük bir hakaret olduğunun altını çizen Raja, böyle bir şeyin Müslüman'ın hafıza, ruh ve kalbinden hiçbir zaman silinmeyeceğini ve ülkedeki Müslüman'larda telafisi zor bir düşmanlık meydana getireceğini belirtti. Ünlü politikacı sözlerine şöyle devam etti: "PST'nin kitleleri tahrik edecek böyle bir hata yapması kabul edilebilir değil. Adalet Bakanı Knut Storberget ve PST yetkililerinin acilen çıkıp böyle bir şeye sebebiyet verdikleri için Müslüman halktan özür dilemeleri gerekiyor." şeklinde düşüncelerini açıkladı.

PST İletişim Müdürü Martin Bernsen, Facebook'daki fan kulübü sayfasında paylaşılan bu karikatürü koyan kişinin kurum dışından biri olduğunu ve kendilerinin bundan dolayı suçlanamayacağını ileri sürerek, "Bunu fark ettiğimiz anda hemen sayfadan çıkardık zaten" dedi.

Norveç'teki birçok Müslüman gazete bayisi Dagbladet gazetesini satmayarak protesto etme kararı aldı. Ülkenin en büyük Müslüman etnik grubu oluşturan Pakistanlılar Dagbladet'in haberine yönelik protesto yürüyüşü gerçekleştireceklerini açıkladı.

Dagbladet Gazetesi Genel Yayın Editörü Lars Helle ise haber sonrası basına verdiği açıklamada suçlamaları kabul etmeyerek yaptıkları haberde rahatsız edici bir durumun olmadığını savundu. Helle ayrıca gazete satmamakla haberi protesto eden bayileri de bundan dolayı kınadığını sözlerine ekledi.

2005 yılında Danimarka'daki Jyllands-Posten Gazetesi'nin yayınlamasıyla başlayan karikatür hakaretleri, bu yılın başlangıcından itibaren Norveç gazeteleri tarafından tekrar hortlatıldı. Ocak ayında ülkenin diğer büyük gazetesi Aftenposten da karikatürleri çizen Kurt Westergaard'a yapılan tehditleri eleştirmek ve Westergaard'a destek vermek amaçlı karikatürleri sayfalarına taşımıştı. Dünyadaki birçok Müslüman'ın yoğun protestolarına sebep olan karikatürler, "ifade özgürlüğü" adı altında yumuşatılmaya çalışılırken dinler arası barışa büyük zarar veriyor.

Etiketler :