Efes pes etmedi 83-79

Efes pes etmedi 83-79

Beko Basketbol Ligi'nde Efes Pilsen ile Fenerbahçe Ülker arasındaki play-off final serisinin 5. maçını Efes Pilsen kazandı.

Efes Pilsen "bitmedi" diyor

Beko Erkekler Basketbol Ligi Playoff Final serisi beşinci maçında Efes Pilsen sahasında Fenerbahçe Ülker'i konuk etti.

Ev sahibi ekip maçı 83-79 galip bitirdi ve seride durumu 3-2'ye getirerek seriyi Abdi İpekçi Spor Salonu'na taşıdı.

 

Bootsy Thornton'ın ardından Kerem Tunçeri'nin de sakatlığı sonrası rotasyonu daha da daralan Efes Pilsen mücadeleye Ender Arslan, Sinan Güler, Charles Smith, Preston Shumpert ve Mario Kasun ilk beşiyle başlayıp dört kısa ile sahada yer alırken dördüncü şampiyonluğunu alabilmek için sahaya çıkan konuk Fenerbahçe Ülker, Roko Ukic, Ömer Onan, Tarence Kinsey, Semih Erden ve Gasper Vidmar ilk beşiyle mücadeleye başladı.

ENDER & KASUN A.Ş.

Maça Efes Pilsen iyi başladı. Ender, Sinan ve Kasun'un basketleriyle ilk üç dakikayı 9-2 önde geçti. Fenerbahçe Ülker, önceki maçlarda olduğu gibi en avantajlı olduğu yer olan pota altından sayı bulmaya çalışırken Efes Pilsen hücumda, Ender'in ikili oyunlardaki becerisi ve Kasun'un iyi beslenmesi sonucu henüz ilk dört dakikada 4 asist yaparak hücumda maça çok iyi bir giriş yaptı.

İlk beş dakika geride kalırken 8'i Mario Kasun'dan olmak üzere Efes Pilsen 13 sayı attı. Buna karşın Fenerbahçe Ülker ise maça durgun başlasa da 9 sayı atarak farkın açılmasına izin vermedi.

İki uzunla oynamanın getirdiği avantajla ribauntlarda etkili olan Fenerbahçe Ülker'de Vidmar, Ömer'in girmeyen üçlüğü sonrası hücum ribaundunu alarak basket faulle oyuna 13-13'lük dengeyi getirdi.

Mola sonrası kısa süreli tutukluğunu üzerinden atan Efes, Charles Smith ve Mario Kasun'un basketleriyle skoru 18-13'e getirdi. Lacivert beyazlılar, rakibin yeniden dış atışlara yönelmesi sonrası aldığı ribauntları hızlı hücumlara çevirerek istediği oyun tarzının sahada oynanmasını sağladı ve Ender Arslan önderliğinde gösterdiği iyi hücum performansıyla ilk çeyreği 24-17 önde bitirdi.

İlk çeyreğin en dikkat çekici istatistiği, Efes Pilsen'in Hırvat pivotu Mario Kasun'un attığı 10 sayı oldu. Shumpert'ın Semih'i dışarı çekmesi sonrası Kasun'un Vidmar ile bire bir oynadığı oyunlar genelde Efes uzununun istediği gibi sonuçlandı.

RAKO SAZI ELİNE ALDI

Sarı Kanarya ikinci çeyreğe hücumda iyi başlarken Efes Pilsen'de Nachbar'ın beş sayısıyla 13. dakikada 31-25 Efes Pilsen üstünlüğüyle geçildi.

Ömer Onan'ın savunmasına rağmen Ender'in, takımını yönetme işini başarıyla yapmaya devam ettiği Efes, hücumda Rakocevic'in de devreye girmesi sonrası 16. dakikada durumu 38-28'e getirdi. Ender'in dinlendirilmesi, Sinan'ın üç faule yükselmesi sonrası lacivert beyazlılarda oyun kuruculuk görevini üstlenen Sırp yıldız, Fenerbahçe Ülker'in rüzgarı arkasına almasına engel oldu.

Fenerbahçe Ülker ise, dış atışlardaki düşük yüzdesini, kaçırdığı dış atışlarla sürdürürken ikinci çeyreğin ilk dakikalarındaki hücum performansının devamını getiremedi.

Rakocevic, Greer tarafından savunulmasının da verdiği avantajla el üstü şut atmaktan çekinmezken 17. dakika 41-30 Efes Pilsen üstünlüğüyle geçildi.

Rako, Ender ve Kasun'un kenarda olduğu dakikalarda Efes Pilsen'i hücumda ayakta tutarken Ömer Onan'ın son saniye üçlüğüyle Efes Pilsen soyunma odasına 46-41 önde girdi.

Efes Pilsen'de ilk çeyreğin yıldızları olan Kasun ve Ender'e, ikinci çeyrekte Rakocevic de katılınca sayı sıkıntısı yaşanmadı. Rakocevic ilk yarıda 13 sayı, Kasun, tamamı ilk çeyrekte olmak üzere10 sayı, Ender 8 sayı, 4 ribaunt, 4 asist ve ikinci çeyrekte Rakocevic'e hücumda destek olan Nachbar 7 sayı ile oynadı.

Fenerbahçe Ülker'de ise maçın en iyi ismi olan Ömer Onan 13 sayı ile oynarken Greer 8 sayı, Oğuz ise 6 sayı ile soyunma odasına gitti.

Efes Pilsen, 2 sayılık atışlarda 9/14, 3 sayılık atışlarda 5/11 ve serbest atışlarda 13/13 ile her üç kategoride de başarılı bir 20 dakika geçirdi.

Fenerbahçe Ülker ise 12/23 2 sayı isabetiyle % 50'nin üstünde bir performans çizerken 3 sayılık atışlarda 2/8, serbest atışlarda ise 11/16 ile oynadı.

FENERBAHÇE ÜLKER GERİ DÖNDÜ

Maçın ikinci yarısı, ilk yarıya oranla daha stresli başladı. Rakocevic ile Ömer arasında yaşanan bir pozisyon sonrası iki oyuncu arasında yaşanan elektriklenmeler, tansiyonu yükseltirken oyun kontrolden çıktı ve dengesiz hücumlar sonrası ikinci yarının ilk üç dakikası her iki takım adına da sayı atılamadan geçildi.

Vidmar'ın basketiyle sona eren skor kısırlığı ve ardından Rakocevic'in yaptığı top kaybının diğer potada Mirsad'ın basketiyle sonuçlanmasıyla Fenerbahçe Ülker 25. dakikaya gelinirken farkı bire indirdi.

Mirsad'ın üçlüğüyle Fenerbahçe Ülker uzun süre sonra öne geçerken 25. dakika geride kalırken Kasun ile ikinci yarının ilk sayılarını bulan ve skorda 48-48'lik beraberliği sağlayan Efes, Mirsad ve Emir'in üçlüklerine Smith ile cevap verdi ve üçlük yağmuru şeklinde geçen bu dakikalar sonrası 27. dakika 54-51 Fenerbahçe Ülker üstünlüğüyle geçildi.

Alınan moladan sonra Nachbar'ın oyuna girişi Efes'i hücumda canlandırdı. Sloven oyunun basket faulü ile skor yeniden dengelenirken Ender'in serbest atışlardan bulduğu 1/2 isabet ve ardından Ermal'in basketi lacivert beyazlıları tabelada 57-54 öne taşıdı.

İkinci yarının başlarında rüzgarı arkasına alan rakibine karşı çabul toparlanan ev sahibi ekip, son çeyreğe 61-58 önde girdi.

KRİTİK ADAM ERMAL

Üçüncü çeyreğin sonlarında kaydettiği 4 sayıyla dikkat çeken Ermal, son çeyreğe de basketle başladı. Greer ve Ermal'in karşılıklı basketleriyle 31. dakika 63-60 Efes Pilsen lehine geçildi.

Oğuz'un pota altında bulduğu iki baskete Rakocevic ile cevap veren 33. dakikayı 65-64 önde tamamlayan Efes Pilsen, mola dönüşü Ermal'den bir basket daha bularak farkı üçe çıkartırken Ömer'in dip çizgiden bulduğu üçlüğe Rakocevic'in zor durumda bulduğu üçlükle son beş dakikaya Efes Pilsen 70-67 önde girdi.

Ermal'in başarılı performansı sayesinde Kasun'u kenarda tutan Efes Pilsen head coachu Ergin Ataman, Rakocevic, Nachbar ve Smith üçlüsünü sahada tutarak formda üç yabancısından aynı anda faydalanma şansını yakaladı.

Ermal'in kısa sürede beş faulle oyun dışı kalması ve serinin formsuz ismi Kaya'nın oyuna girmesine rağmen Rakocevic'in son çeyrekte yeniden sazı eline almasıyla 36. dakika dolarken skor 75-69 oldu.

Savunma sertliği ve mücadelenin iyiden iyiye arttığı son dakikalarda Efes Pilsen, Nachbar'ın dip çizgiden bulduğu üçlükle maçın bitimine 2:23 dakiika kala 78-71 ile farkı yedi sayıya çıkardı.

Mola sonrası, bir önceki maçta kendilerine galibiyetin kapısını açan yarım sahadaki baskıya dönen Fenerbahçe Ülker, arka arkaya kaptığı iki toptan birini basketle sonuçlandırarak maçın bitimine 1:40 dakika kala farkı dörde indirdi.

BU KEZ HATALAR F.BAHÇE ÜLKER'DEN GELDİ

Ukic'in son dakika içinde kaçırdığı iki serbest atış ve ardından Mirsad'ın, alınan savunma ribaundu sonrası kaptırdığı top, son 30 saniyeye 80-74 önde giren Efes Pilsen'i çok rahatlattı.

17 saniye kala Ukic'in üçlüğüyle farkı üçe indiren Fenerbahçe Ülker, 6 saniye boyunca faul yapamadı ve Rakocevic'i 10 saniye kala serbest atış çizgisine gönderdi. 1/2 serbest atış isabetiyle oynayan Rakocevic skoru 83-79 yaptı ve maç bu skorla sona erdi.

Efes Pilsen'de Igor Rakocevic özellikle ikinci çeyrekte, İspanya'daki günlerinden bir demet sunarken Ermal'in attığı her basket, Fenerbahçe Ülker'in momentumu ele geçirmesine engel oldu. Ermal'in yokluğunda son anlarda süre alan Kaya ise özellikle ribauntlarda çok kritik katkılar sağladı. Bu isimlerin yanında, özellikle ilk yarıdaki performanslarıyla Ender ve Kasun'un performansları, ev sahibi ekibin, bir iki oyuncuya bağlı kalmadan takım halinde maçı kazanmasını sağladı.

Fenerbahçe Ülker'de ise Ömer ve ikinci yarıdaki Mirsad dışında devreye girebilen oyuncu olmadı. Bir önceki maçta rollerin paylaşımındaki kusursuzluk bu kez gerçekleşmedi.

Seride durumu 3-2'ye getiren Efes'te Rakocevic 23 sayıyla maçın en skorer ismi oldu. Nachbar 13 sayı, Kasun 12 sayı ve Ender 11 sayı, 6 ribaunt, 5 asistle yıldızlaşan isimler oldular. Bu oyuncuların yanısıra, Ermal'in kısa sürede attığı kritik 8 sayı da dikkat çekiciydi.

Fenerbahçe Ülker'de ise Ömer Onan, 13'ü ilk yarıda olmak üzere 18 sayı, ikinci yarıda takımının öne geçmesinde önemli pay sahibi olan Mirsad Türkcan 12 sayı, 7 ribaunt, Greer 12 sayı ve Oğuz 11 sayıyla oynadı.

Seride altıncı maç, 2 Haziran Çarşamba akşamı saat 20:00'de oynanacak. Fenerbahçe Ülker bu maçı kazanırsa tarihindeki 4. şampiyonluğa ulaşacak. Efes Pilsen'in galibiyeti durumunda ise yedinci ve son maç 6 Haziran Pazar günü saat 18:00'de Ayhan Şahenk Spor Salonu'nda oynanacak.

 

EFES PİLSEN: 83 - FENERBAHÇE ÜLKER: 79
Salon: Darüşşafaka Ayhan Şahenk
Hakemler: Rüştü Nuran, Uğur Özen, Ali Şakacı
Efes Pilsen: Ender 11, Sinan 3, Smith 11, Shumpert, Kasun 12, Nachbar 13, Rakocevic 23, Kaya 2, Ermal 8
Fenerbahçe Ülker: Ukic 8, Ömer Onan 18, Kinsey 2, Vidmar 6, Semih 3, Mirsad 12, Oğuz 11, Greer 12, Preldzic 7
1. Periyot: 24-17
Devre: 46-41
3. Periyot: 61-58
5 Faulle Çıkanlar: 30.59 Sinan, 35.26 Ermal (Efes Pilsen)

Etiketler :