Eğitim Yoluyla İslam'a Saldırı

Eğitim Yoluyla İslam'a Saldırı

Müslüman bir insan hakları grubuna göre, ABD'deki ders kitapları İslam dini hakkında yanlış yönlendirici ve kışkırtıcı bir dil kullanıyor.

Müslüman bir insan hakları grubuna göre, çocuklar için basılan bir dizi ders kitabı, müntesiplerini hasmane ve şüphelenilmesi gereken insanlar olarak betimleyerek, İslam dini hakkında yanlış yönlendirici ve kışkırtıcı bir dil kullanıyor.

Amerikan İslamî İlişkiler Konseyi’nin Pensilvanya birimi, Mason Crest Yayıncılık tarafından basılan “İslam Dünyası” adlı kitaplar serisine karşı Çarşamba günü toplumu bilinçlendirme kampanyası başlattı.

Kitaplarda baştan başa bütün tema Müslümanların doğası gereği şehid oldukları, İslam’ın ikinci sınıf bir din olduğu ve herhangi bir toplum içinde Müslümanlardan sakınmak gerektiği üzerine kurulu” diyen insan hakları direktörü Moein Khawaja, okulların, eğitim olan asıl misyonlarını ifa etmediklerini söylüyor.

Bu serilerin nerede kullanıldıkları pek belli olmuyor, hem sınıfta hem de kütüphanede. Fakat Khawaja, ülke çapındaki konsey birimlerinin şikayetlerinden dolayı, kitapların yaklaşık iki düzine eyalette raflarda bulunduğuna inanmak durumunda olduğunu söylüyor. Philedelphia’nın bir kenar mahallesi olan Broomall’da bulunan yayıncı ise herhangi bir yorumda bulunmadı. Khawaja tarafından alıntı yapılan düzinelerce örnek arasında, “Amerika’daki Müslümanlar” başlığı altında “Bazı Müslümanlar bazen terörizm yoluyla olmak üzere, Amerikan toplumunu dönüştürmek için, Amerika’ya göç etmeye başladılar.” ifadesi kullanılıyor. Kitabın başka bir yerinde, gülümseyen, başörtülü iki Müslüman genç kızın fotoğrafı “Güvenlik Tehditleri” başlıklı sayfada yer alıyor.

Mason Crest, 10 yaş ve üzeri için hazırlanan on kitaplık seriyi basmak için Philedelphia merkezli Dış Politika Araştırmaları Enstitüsü ile ortaklık yaptı. Enstitü başkanı Harvey Sicherman, Salı günü, seriye yönelik tepki karşısında hayretler içinde kaldığını ve yukarıda verilen örneklerin, bağlamından koparıldığını ileri sürdü.

Fotoğrafların kasıtlı olarak yerleştirilmediğini, bunun dikkatsizlikten kaynaklandığını ve başlığın da hiçbir şekilde bu kızların güvenlik tehdidi olduğu imasında bulunmadığını söyledi. Buna karşın Sicherman, Müslümanların göç etmesi ile ilgili kısmın da doğru olduğunu belirtti.

Sicherman, “Evet, bazı insanlar terör eylemlerine katılmak üzere Amerika’ya geliyorlar, ve ben nasıl olur da biri bu cümleye kafayı takar anlamıyorum.” sözleriyle tepkisini dile getiriyor.

Khawaja ise problemin ayrılmış cümlelerin ötesinde, kendi ifadesi ile, serilerin kuşatıcı İslam-karşıtı tonu ve mesajına dayandığını söylüyor. Khawaja, “Bir kitap sadece bir alıntılar dizisi değildir; sizin vardığınız sonuçtur aynı zamanda.” ifadelerini kullanıyor. Khawaja, Avrupa’da İslam adlı kitapta yer alan kronolojinin 1988’den başladığını ve listelediği on olayın yedisinin aşırılık yanlısı Müslümanların katıldığı bombalama, uçak kaçırma ve diğer şiddet olaylarından oluştuğuna da dikkat çekerek, “bu durumun çok gülünç olduğunu” belirtti.

Khawaja, “Müslümanların binlerce yıldır Avrupa’da olduğunu” vurguladı. Sicherman, enstitüden bir temsilcinin, konu hakkında daha fazla bilgi edinmek için söz konusu Müslüman grubun Çarşamba günkü basın toplantısına katılacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: ekopolitik.org

(NYTimes, 17 Mart 2010, Group Decries Textbooks on Islam as Inflammatory)

Etiketler :