'Ekmeğe Ramazan'da zam yok '

'Ekmeğe Ramazan'da zam yok '

Türkiye Fırıncılar Federasyonu (TFF) Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmek zammının Ramazan'dan sonra gündeme geleceğini söyledi.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu (TFF) Başkanı Halil İbrahim Balcı, Ramazan'da pide ve ekmek fiyatlarında geçen yıla göre bir değişiklik olmayacağını belirterek, ekmek zammının Ramazan'dan sonra gündeme geleceğini söyledi.

Balcı, "İstanbul'da 400 gram pide 1,5 liradan, Ankara'da 300 gram pide 1 liradan, 450 gram pide 1,5 liradan ve İzmir'de 250 gram pide 75 kuruştan satılacak." diye konuştu.

Balcı, Adapazarı Fırıncılar Odası'nda düzenlediği basın toplantısında, gelecek hafta çarşamba günü başlayacak olanRamazanayında pide ve ekmek satışlarında tüm illerde 2008 yılındaki fiyatların geçerli olacağını söyledi.

Ülke genelinde yaklaşan Ramazan ayında pidenin kilogram fiyatının 3,5 liradan fazla olamayacağını ve buna paralel olarak ekmek fiyatlarında da bir değişiklik yapılmayacağını, yayınladıkları genelge ile duyurduklarını hatırlatan Balcı, şöyle konuştu:

"Bu yıl da 2008 yılındaki pide ve ekmek fiyatları uygulanacaktır. Genelgemiz doğrultusunda oda başkanlarımız, oda yönetim kurulu üyelerimiz ve fırıncı esnaflarımız bu doğrultuda hareket ederek, 2008 yılı fiyatlarının üzerinde bir fiyat teklifinde bulunmamışlardır. Ülke geneline baktığımızda azami olarak pidenin kilogram fiyatının 3,5 lira olduğunu, ekmek fiyatının da 2,5 liradan fazla olmadığını görmekteyiz."

İstanbul Fırıncılar Odası'nın 350 gram pidenin 1,5 liradan satılmasına yönelik talebinin reddedildiğini kaydeden Balcı, "Konuya duyarlı olan kurumlarımız ve esnaf odaları birliğimiz bizim genelgemiz doğrultusunda 2008 yılındaki fiyatı İstanbul'da geçerli kılmıştır.İstanbulhalkı da zamlı pide yemeyecektir. İstanbul'un 300 gram pideyi 1,5 liradan satma talebi reddedilmiştir. 2008 yılında olduğu gibi 400 gram pide 1,5 liradan satılacaktır. Bu azami fiyattır. Bunun altında da satışlar olacaktır. İstanbul'da fiyatlar ilçe ilçe değişmektedir. Ankara'da 300 gram pide 1 lira, 450 gram pide 1,5 lira, İzmir'de 250 gram pide 75 kuruş, Sakarya'da 300 gram pide 1 liradan satılacak. Pideler, 300 gram olduğu gibi 350 gram veya 400 gram olabilecektir. İllere göre gram ve fiyatlar paralel olarak değişmektedir." dedi.

"RAMAZAN'DAN SONRA EKMEK FİYATLARINA ZAM GÜNDEME GELECEK"

Son günlerde un fiyatlarında 3-4 liralık artışın çalışanlara vermeleri gereken fiyat artışı ve diğer girdilerdeki artışlardan dolayı bir fiyat değişikliğinin gündeme gelmesinin kaçınılmaz gözüktüğüne dikkat çeken Balcı, 2008 yılındaki fiyatlarla 2010 yılını tamamlamanın güç olacağını ifade etti. Ramazan ayından sonra ekmek fiyatlarında bir değişikliğin gündeme getirileceğini söyleyen Balcı, şunları kaydetti:

"Ramazan ayı sonrası bir fiyat artışı gündeme gelecektir. 2008 yılından bu yana ekmek fiyatları ülkemizde 2,5 liranın üzerinde seyretmemiştir. Bu çerçevede maliyetlerdeki artışlardan dolayı Ramazan ayından sonra ekmekte bir fiyat değişikliği gündeme gelebilir. Bu kaçınılmaz olur. Bunun da en az seviyede olması için gerek federasyonumuz gerekse ilgili kuruluşlar üzerine düşen vazifeyi geçmişte olduğu gibi bugün de yapacaktır. Zammın yüzde 10 ve 15'in üzerinde olmaması için ne gerekiyorsa gerçekleştirilecektir."

Etiketler :