Ekmek mücadelesi çocukların omzunda

Ekmek mücadelesi çocukların omzunda

Yoksulluğun kol gezdiği, kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nde zorlu hayat şartları küçük yaştaki çocukları ailelerinin geçimini temin etmek için sokaklarda ve atölyelerde çalışmaya zorluyor.

İşsizliğin yüzde 80'lerin üstüne çıktığı bölgede, kâh babaları öldüğü için, kâh gelir kaynaklarını kaybettikleri için geçim derdine düşen çocuklar, çoğu zaman öğrenimlerini bile bırakmaya zorlanıyor. Çocukların yüksek derecede fiziki ve psikolojik dayanıklılık isteyen, yaşlarına uygun olmayan işlerde çalıştığını belirten uzmanlar, bu durumun genelde tüm toplum ve özellikle çocuklar üzerinde yansımaları olmasının kaçınılmaz olduğuna işaret ediyor. Sosyal ve ekonomik şartların zorlamasıyla 14 yaşın altındaki çocukların çalıştırılması Gazze Şeridi'nde sıkça rastlanan bir hal alırken, Filistin'deki Merkezi İstatistik Bürosu'ndan yapılan açıklamada, Filistin sınırlarında nüfusun yüzde 3,1'lik bir kesimini oluşturan 40 bin 139 çocuğun çeşitli işlerde çalıştığı belirtildi.

Her gün sabahın erken saatlerinde, yaşına uygun olmadığı halde ailesini geçindirmek için çalışmak zorunda olduğu atölyedeki işine gitmek için yollara koyulan 11 yaşındaki Bilal, içinde bulundukları şartlar itibarıyla pek fazla seçeneği bulunmayan binlerce Gazzeli çocuktan sadece biri. Tıpkı kendisiyle aynı durumdaki diğer Gazzeli pek çok çocuk gibi erken yaşta okulunu bırakarak çalışmak zorunda kalan Bilal, zorlu hayatın acımasız gerçeğiyle bu yaşta karşılaşmak zorunda kalmış. Ailesinin, kendisi dahil 8 kişiden oluştuğunu anlatan Bilal, "Tüm çocuklar gibi mutluydum. Oyun oynar, okula giderdim. Ancak zorlu hayat şartları nedeniyle babama yardım etmek için çalışmaya başladım. Artık okula gitmediğim için üzgünüm ve yaptığım iş çok zor.'' diyor. Oğlunun okulunu bırakarak küçük yaşta çalışmak zorunda kalması sebebiyle üzgün olduğu gözlenen Bilal'in babası ise eşinin öldüğünü ve kendisinin çalışamayacak durumda olduğunu anlatıyor. Kendilerine ait bir evlerinin olmadığını belirten baba, "Ekonomik durum çok kötü. Bir kızım sağır ve 7 çocuğum var. Oğlum bana yardım etmek için çalışıyor. Bu genç yaşta bize yardım etmek için okulunu bıraktı. Ona bel bağlamış durumdayız. Üzgünüm, yapılabilecek hiçbir şey yok. Ben hastayım. O, bana, kardeşlerine yardım etmek için çalışıyor.'' diye konuşuyor.

Zaman

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.