Ekonomi Bakanı Çağlayan: Göreceksiniz Doğu’ya da Batı kadar ilgi var

Ekonomi Bakanı Çağlayan: Göreceksiniz Doğu’ya da Batı kadar ilgi var

Yeni teşvik paketinde en fazla desteği alan Güneydoğu ve Doğu Anadolu illerini kapsayan 6. Bölge'yi "Kuluçka döneminde" sözleriyle tanımlayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "En fazla ilginin 1 ve 2. bölgelerin gördüğü şeklinde bir algı var.

Bu doğru değil. Arkadaşlarım çalışmasını yapıyor. Yakında duyuruyu yapacağım. 6. Bölge'ye çok ciddi bir ilgi var" dedi.

Son ihracatçı eğilim anketinde 6. Bölge'nin yatırım yapılması düşünülen bölgeler arasında sonuncu olduğunu ve yaşanan terör eylemlerini sorduğumuz Çağlayan, "Terörün kudurmasının sebebi, yatırım gelmesini istememesidir. Orada istihdamı artırmaya yönelik çabaları engellemek istiyorlar. Bizim yatırımcı ve işadamlarımızın bunları dikkate almayacağına inanıyorum. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da illerin sokakları İstanbul ve Ankara'dan daha güvenlidir" yanıtını verdi.

‘RAHAT AÇIKLAYAMAZDIM’
İhracat rakamlarında 28 ay sonra düşüş görülmesi ve Avrupa’nın bundaki etkisiyle ilgili olarak Çağlayan, şunları söyledi: “Alternatif pazarlar olmasa bu kadar rahat açıklama yapıyor olamazdım. Dış ticaret açığı verdiğimiz Kuzey Amerika ve Asya-Pasifik bölgelerine daha fazla yöneleceğiz. O pazarların isteklerine göre ürün üretmeliyiz. İhracatçının yakın pazarlara yönelmesi çok doğal ama artık diğer pazarlara da yönelmeliyiz.”

‘ÇOK FAZLA FREN BALATALARI YAKAR’
İhracatçıların kurla ilgili şikâyetlerini değerlendiren Çağlayan, "Parite etkisi ortada. Ben rakam vermem ama tabii ki rekabetçi kur olmalı. Ancak ben işin başka boyutlarına bakıyorum. İhracat her şeye rağmen artıyor" dedi. Merkez Bankası'na yönelik eleştirilerin giderek artmasıyla ilgili Çağlayan, "Yapısı gereği kısa vadeli ve talep yönlü bakıyor. Biz arz yönlü bakıyoruz. Merkez Bankası'nın baktığı pencere ve gözlük farklı. Öyle olmasa zaten bize bağlı olurlardı. Çok fazla ihtiyatı araba kullanırken sürekli frene basmayı benzetiyorum. Çok fazla frene basarsanız, balataları yakarsınız" şeklinde konuştu.

‘YER TAHSİSİNDE CİDDİ SIKINTI VAR’
Yeni teşvik paketiyle Türkiye'ye gelecek yabancı yatırımlar konusunda art arda bombalar patlayacağı mesajını veren Çağlayan, "Maalesef yatırım yeri tahsisi konusunda sıkıntı var. Limanlara ve yatırımcının kendi kümesine yakınlık anlamında arsa bulununamıyor. Bazı yerlerde tahsis zamanında yapılmış ama alan yatırımcı üstüne yatmış" dedi. Başbakanlık'ın da bu konu üzerinde çalıştığını anlatan Çağlayan, istediği gibi yatırım yeri bulamayan ve bu yüzden beklemede kalan üç stratejik yatırım bulunduğu bilgisini verdi. Kendine bağlı serbest bölgelerde çalışma başlattığını bildiren Çağlayan, şunları söyledi: "Her santimetrekaresini incelettiriyorum. Atıl bekleyen tahsisler var. Yatırım yeri olmadıktan sonra isterseniz yüzde 1050 yatırım indirimi verin, bir işe yaramaz.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.