El Aksa'da Türkiye ve Erdoğan sesleri

El Aksa'da Türkiye ve Erdoğan sesleri

İsrail Polisi ile Filistinli göstericiler arasında El Aksa Camii ve etrafındaki olayları yatışırken, kapısı önünde toplanan Filistinliler Türkiye ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan lehine sloganlar attı.

 

Haremüşşerif avlusu ve etrafındaki girişlerde sabah saat 08.30 civarında başlayan gerginlik ve çatışmalar, İsrail askerlerinin öğle namazı öncesinde, camiyi 50 yaş sınırlaması ile açarak girişlere izin vermesiyle yatıştı.

Görgü tanıklarından biri, sabah saatlerinde turistlerin cami avlusunu ziyaretleri esnasında, birkaç Yahudi yerleşimcinin "turist gibi" aralarına karıştığını, camide geceden beri bekleyen gençlerin yerleşimcilerin ve turistlerin üzerine taş attıklarını söyledi.

İsrail'in Purim Bayramı sırasında Yahudi yerleşimcilerin camiye girmeye teşebbüs edeceği yolundaki söylentiler nedeniyle, yaklaşık 20 kadar gencin geceyi El Aksa Camii içinde geçirdikleri bildirilmişti. Ancak, görgü tanıkları, cami avlusuna girenlerin camiye girme gibi bir teşebbüsleri bulunmadığını anlattılar.

Cami içerisinde bekleyen gençlerin, çoğunluğu turist olan ziyaretçilere taşlarla saldırması üzerine, İsrail polisleri müdahale etmiş, caminin bütün girişleri kapatılmıştı.

Caminin minarelerinden birkaç dakika süreyle, "yerleşimcilerin camiye girdiği" anonslarıyla herkesin camiye toplanması yolunda çağrılar yapılmış, daha sonra caminin elektriği kesilmişti.

Bu anonslardan sonra camiye açılan bütün ara sokakların girişlerine İsrail polisi barikatlar kurmuş ve geçişlere izin vermemişti. Eski Kent'in kapılarından da sadece 50 yaşın üzerindekilerin girişine izin verilmişti.

Hutta ve Silsile kapısı önlerinde biriken Filistinliler ile, İsrail polisi arasında arbedeler yaşanırken, bazı Arap gençleri, polislere taşlı saldırılarda bulunmuştu.

Polis, bu olaylar sırasında toplam 7 kişiyi gözaltına alırken, olaylarda taşlardan ve gözyaşartıcı bombalardan 4'ü İsrail polisi 18 kişinin yaralandığı bildirildi.

FİLİSTİNLİLER TÜRKİYE VE BAŞBAKAN ERDOĞAN LEHİNE SLOGAN ATTI

Caminin Hutta kapısı civarında bekleyen öfkeli kalabalık ise, bir süre Türkiye ve Başbakan Erdoğan lehine sloganlar attı.

Kalabalık, Filistin Devlet Başkanı Mahmd Abbas'ı protesto ederken "Yaşasın Türkiye", "Güçlü Türkiye", "Büyük Tayyip", "Kurtar Bizi Türkiye" diye bağırdılar.

Olaylar öğleye doğru başlayan şiddetli yağmur ve polisin cami girişlerini yine 50 yaşın üzerindekilerle kadınlara açması üzerine yatışarak normale döndü.

Cami ve çevresindeki olaylar sırasında, Doğu Kudüs'ün Ras El Amud mahallesinde toplanan gençler de, İsrail polislerine taşlı saldırılarda bulundu.

Bu arada, Kudüs Müftüsü polisin El Aksa'ya girdiğini öne sürerek, bunun aşırı dinci Yahudilerin buraya girmelerini sağlamayı amaçladığını savundu.

İsrail polis sözcüsü ise polislerin camiye girdiği iddialarını yalanladı.

Haremüşşerif'te Ekim ayında da aşırı sağcı Yahudilerin cami avlusuna girmelerinden sonra çatışmalar çıkmış, gerginlik günlerce sürmüştü.

AA

Etiketler :