El Ezher ve Müslüman Kardeşler karşı karşıya

El Ezher ve Müslüman Kardeşler karşı karşıya

Mısır'ın El Ezher Üniversitesi'nin İmamı Şeyh Muhammed Seyid Tantavi'nin peçe giyilmesini yasaklayan tartışmalı fetvası ülkeyi karıştırdı.

Yasağın anayasaya ve eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söyleyen Mısır Müslüman Kardeşler örgütü, Tantavi'yi dava etmeye hazırlanıyor.



Müslüman Kardeşler, Tantavi'yi dava etmeye hazırlanırken El Ezher Üniversitesi ise, “Yasaklı olan bir grubun bizi dava etmeye hakkı yok” mesajı verdi.

Mısır'ın El Ezher Üniversitesi İmamı Şeyh Muhammed Seyyid Tantavi'nin kız öğrencilerin yüzlerini örttükleri peçenin (nikab) kullanılmasını yasaklaması, ülkede bulunan sivil toplum kuruluşları ve siyasetçileri harekete geçirdi. Mısır'da Selefi akımının etkisinin artması nedeniyle Tantavi'nin yasağa fetva çıkardığı belirtilirken, parlamentoda bulunan Müslüman Kardeşler üyesi milletvekilleri ile hukukçular, Tantavi'ye karşı hukuki yollara başvurmaya hazırlanıyor.

“YASAK ANAYASAYA AYKIRI”

Yasağın anayasaya aykırı olduğunu ve bireysel özgürlükleri ve tüm vatandaşların eşit olduğu prensibini ihlal ettiğini söyleyen İnsan Hakları Merkezi Direktörü ve Müslüman Kardeşler üyesi milletvekili Abdulmünayim Abdulmaksut, “Nikab İslam'da bir zorunluluk olmayabilir ama aynı zamanda İslam'a karşı da değil. Kadınlar bunu ne zaman ve nerede giyebilme hakkına sahiptir” dedi.

MAHKEMENİN VERDİĞİ KARARI EMSAL GÖSTERECEKLER

El Ezher İmamı Tantavi ile birlikte Mısır Yüksek Öğrenim Bakanlığı'na da dava açmaya hazırlanan Müslüman Kardeşler, Yüksek İdare Mahkemesi'nin daha önce verdiği ‘Kadınlar nikab giyme hakkına sahiptir” kararından yola çıkarak, yasağın anayasaya ve eşitlik ilkesine aykırı olduğunu bildirdi.

EL EZHER'DEN İLK AÇIKLAMA

Öte yandan Müslüman Kardeşler'in yasağa olan tepkisi ve konuyu mahkemeye götürme çalışmasına El Ezher'den tepki geldi. El Ezher Üniversitesi Rektör Yardımcısı Muhammed Abdülaziz, Müslüman Kardeşler'in dava açmaya hakkı olmadığını öne sürerek, grubun yasaklı olduğu ve dolayısıyla dava açmaya yetkileri bulunmadığını iddia etti.

EL EZHER ALİMLERİNİN GÖRÜŞÜ…

Abdülaziz, alimlerin büyük çoğunluğunun peçenin Allah'ın bir emri olmadığı konusunda görüş bildirdiğini söyleyen Abdülaziz, üniversitede ders veren öğretim görevlilerinin öğrencilerinin yüzlerini görmeye hakkı olduğunu söyledi. Abdülaziz, El Arabiya televizyonuna “Peçenin yasaklanması El Ezher Üniversitesi Konseyi tarafından kabul gördü. Bu onların (Müslüman Kardeşler) işi değil” ifadelerini kullandı. Abdülaziz, kadınların El Ezher hariç istediği yerde peçe giyebileceklerini söyledi.

MEHMET NEDİM ASLAN/VAKİT


Etiketler :