Elektriğe Nisan'da indirim

Elektriğe Nisan'da indirim

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, elektrik fiyatlarına 1 nisan itibariyle biraz ucuzlama geleceğini açıkladı.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, “Bu küresel kriz yeni dünya meydana getirecek. Yeni dünya düzeninde de bütün kavramlarda değişiklik olacak. Artık eski sanal büyümeler olmayacak” dedi. Bakan Unakıtan, Eskişehir Girişimci Sanayiciler ve İşadamları Derneği (EGSİAD) tarafından Eskişehir Anemon Otelde düzenlenen etkinlikte, “Eskişehir Ekonomisi ve Geleceği” konulu konferans verdi.
Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Fevzi Sürmeli, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Fazıl Tekin'in de katıldığı etkinlikte konuşan Bakan Unakıtan, Eskişehir'in Türkiye'nin kalkınmasından hak ettiği payı alması gerektiğini belirterek, kentin insan kaynağının ve müteşebbis gücünün iyi durumda bulunduğunu, ufkunun açık olduğunu kaydetti. “Bundan gurur duyuyorum. Burası herhangi bir şehir gibi değil” diyen Bakan Unakıtan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sizinle bir hatıramı paylaşayım. Başbakan'ımızla Davos'a gitmiştik. Burada çeşitli yatırımcılar randevu alıp Başbakanımızla konuşuyorlar ben de bu sırada yanındayım. Türkiye'de büyük yatırımları olan yabancı bir şirketin CEO'su (üst yönetici) geldi ve 'Ülkenizde yaptığınız ekonomik gelişmeler için sizi tebrik ediyoruz. Dünyada takdirle karşılanıyorsunuz. Bizim yatırımlarımız da var Türkiye'de' dedi. Başbakanımız da 'Biz, bazı bölgelere teşvik veriyoruz sizin için cazip olabilir' dedi. Bu CEO, Başbakanımıza 'Biz, teşvikle yatırım yapmayız, böyle politikamız yok. Biz, yatırım yapacağımız yerin altyapısına, gelişmişliğine, yoluna, insan gücüne bakarız. Elverişliyse yatırım yaparız, teşvik önemli değil' dedi. Başbakanımız da bana 'Bu adam doğru söylüyor' dedi. Bir yere yatırımcı çekmek istiyorsak oranın altyapısına önem vermemiz lazım.” Bakan Unakıtan, bir şehre uçak gelmiyorsa, şehirde 5 yıldızlı oteller yoksa oraya birilerini getirmenin mümkün olmadığını anlatarak, “Oraya çabuk ulaşılamıyorsa, dünyanın herhangi bir yerinden gelip yatırım yapmalarını beklemek çok zor. O bakımdan Eskişehir için altyapıya önem veriyorum. Bu konuda şanslıyız. Elektrik, haberleşme, ulaşımda artık problemiz yok” ifadesini kullandı.

“SANAYİ İLE ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ ŞART”


Avrupa'nın bir yerinden İstanbul'a 2-4 saate gelen yatırımcının Eskişehir'e de uçakla yarım saate ulaşılabildiğini ifade eden Bakan Unakıtan, şunları kaydetti:

“AB ile müzakere safhasında bir ülkeyiz. Tam üyeliğe yaklaşıyoruz. Avrupa bu bakıma bizim pazarımız. Türkiye olarak bırakın Avrupa'yı Çankırı'da bir mobilya fabrikası 28 ülkeye ihracat yapıyor. Yani artık dünya bizim pazarımız. OSB Başkanımız araştırma yapmış uçak sanayi, makine sanayi, ileri teknolojide seramik sanayi. Burada Ar-Ge çok çok önemli. Herkesin yaptığı işi yapmak marifet değil, başkalarının yapamadığı teknolojik işleri yapmak marifet. Bunlar nanoteknoloji ile Ar-Ge sonunda elde edeceğimiz bilgelerle olur. Bunun için sanayi ile üniversite işbirliği şart. Bunun başka yolu yok. Üniversitelerin de kıymetini bilelim. Kamu olarak üniversitelerimize destek veriyoruz. Kamunun da çok şükür anahtarı bizde. Paranın anahtarı oldu mu hiç korkmayın. İleri teknolojiyle çalışan sanayicilerimiz, iş adamlarımız ve yabancı yatırımcılarımız var.”

“YENİ DÜNYADA ARTIK FİZİKİ ÜRÜNLER ÖNEM KAZANACAK”


Bakan Unakıtan, “Bu küresel krizin yeni dünya meydana getireceğini, yeni dünya düzeninde de bütün kavramlarda değişiklik olacağını” ifade ederek, şunları söyledi:

“Artık eski sanal büyümeler olmayacak. 100 liraya üretim yapan satıyor, o oraya satıyor, 800 liraya çıkıyor. Sonra bakıyorsunuz o 800 liraya aldığı şeyi satan kişide terslik olursa domino etkisi yapıp gidiyor. Şu anda krizin sebebi bu. Ama şimdi yeni dünyada artık fiziki ürünler önem kazanacak. Üretim yapan değerli olacak. Senin sırtından başka şeyler kazananlara prim verilmeyecek. O bakımdan hakiki üretim yapmamız lazım. Hakiki üretim yaparken de hizmet üretmek lazım. Hizmet sektörü, gelişmiş ülkelerde 65-70'lerde, sanayi üretimi yüzde 25'lerdedir. Tarım da Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) içinde ileri ülkelerde yüzde 3'tür. Bizde tarımın yüzdesi fazla, fakat kazancı az olduğu için tarım sektörüyle uğraşanlar devamlı geride kalıyor. Bu kesime düşen gelir az. Tarımı ileri teknolojilerle yapmak lazım.”

“AR-GE'YE TEŞVİK KANUNU ÇIKARDIK”


Yeni projeler üretip sanayi üretiminde çeşitlendirmeye gidilmesi gerektiğine işaret eden Bakan Unakıtan, “Burada da katma değeri yüksek ürünlere bakmamız lazım. Savunma sanayi fevkalade güzel. Türkiye'nin daha fazla savunma sanayine yönelip ihracatını artırması lazım. Veya madenlerimizi değerlendirmemiz lazım” diye konuştu.

Bakan Unakıtan, Eskişehir'in Seyitgazi ilçesine bağlı Kırka ilçesinde çıkarılan bor madenini geliştirmek gerektiğini anlatarak, şunları kaydetti:

“Bor'u büyük çapta ABD'ye ve diğer ülkelere satıyoruz. Oralarda bunun uç ürünleri yapılıyor. Bizim sanayicilerimiz bu uç ürünlere yönelmeli. Bunlar bordan çok daha kıymetli. Adam bizden alıyor, bizden çok daha fazlaya satıyor. Ar-Ge'ye teşvik kanunu çıkardık. Orada çalışan ücretli vergi vermiyor sayılır. Başka vergi vermiyor, sigorta primlerinin neredeyse yarısını devlet karşılıyor. Amortisman desen yine öyle. Sanayiciler birleşip şirket veya konsorsiyum kuruyorlar, bundan yararlanıyorlar.

Otomotiv sanayinin artık bir kısmını buraya getirmemiz lazım. İnönü ilçesinde kamyon fabrikamız var. Arçelik var, 4 milyon üretiyorsa 3 milyonunu dışarı çıkarıyor. Yeniliklere o kadar önem veriyorlar ki, her an araştırma var. Şişecam var burada. Dünyanın her tarafına ürün satıyorlar. Bunlar gibi tesisleri kurmaya sermaye yeter mi? Ben Eskişehir'i tanıyorum. Bunu bir kişi yapar, bırakın toplanıp yapmayı.”

“IMF İLE PAZARLIK YAPMA GÜCÜMÜZ VAR”


Dünyada yaşanan bu krizin geçici olduğunu, önlem amacıyla trilyonlarca dolar harcandığını anlatan Unakıtan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunu önleyecekler. ABD'de son verilere göre, konut satışları artmaya başlamış, beyaz eşya da öyle. Bu iyiye işaret. Bir ışık görünmeye başlamış. Burada düzelme farkına varmadığımız şekilde olacak. Bundan sonra da hızlı olmaya başlar. Moral meselesi. Otomotivde ÖTV'yi 3 ay indirdik, stoklar kalmadık. Mobilya, beyaz eşya, bilgisayarlara yavaş yavaş yayıyoruz. Konut sektörünü geliştirmeye çalışıyoruz. Ne kadar talep artarsa üretim de ona göre olacak. İşsizlik de buna bağlı gerileyecek. Bizim geri dönmeyen kredilerimiz yok, batan bankalarımız yok. Ayakları üzerinde durmaya başladık. IMF ile anlaşmamız lazım. Onlarla pazarlık yapma gücümüz var. Eskiden bu yoktu. Öyle hale geldik ki, (Bakanım imza atma, bize söz ver yeter) dediler. O hale geldik çok şükür.” Unakıtan, insanların ne kadar gücü varsa o kadar konuştuğunu, cebinde parası olanla olmayanın yürüyüşünün bile değişik olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanımız o zaman Dışişleri Bakanımızdı. (Benim ekonomi, bütçe iyi olursa Abdullah Gül'ün yürüyüşü bile değişir) dedim. Çünkü uluslararası toplantılara katılıyorsunuz, bütün bakanlar orada. Bakıyorum, kuvvetli ülkelerin bakanları konuştuğu zaman herkes kulak kesiliyor. Gariban ülkeler konuşursa herkes birbiriyle sohbet ediyor. Onun için kuvvetli olmak zorundayız. Kendi bölgemize bunu çevirirsek Eskişehir olarak ekonomimizi güçlendirmek zorundayız. Eskişehir OSB'de 25 bin kişi çalışıyor, 45 bin kişi çalışması bekleniyor, daha fazla olsun. Buradaki artışlar matematiksel olmuyor geometrik oluyor. Biri ötekini tetikliyor. İnşaat sektörü 20 sektörü tetikliyor. 1,7 milyar dolar ihracat 14 milyar dolar olsun. Büyük sanayicileri Eskişehir'e davet etmemiz lazım.”

“ELEKTRİK FİYATLARI 1 NİSAN İTİBARİYLE UCUZLAYACAK”


İstanbul'a hızlı tren bağlantısı olduğunda Eskişehir'in her yere daha yakın olacağını anlatan Bakan Unakıtan, “O bakımdan geleceği şimdiden hazırlamak lazım. Bazı sanayi kollarının gelişmesi için ne yapılması gerekiyorsa o faaliyetleri yapmaya hazırız. Elektrik fiyatlarına da 1 nisan itibariyle biraz ucuzlama geliyor. Bunu da söyleyeyim. Başbakanımız açıklayacak” dedi. Bakan Unakıtan, birlikte hareket edildiği zaman daha iyi netice alındığını ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

“O bakımdan bu önemli oluyor. Eğer ben siyasi iradeyi temsil ediyorsam yanınızdayım. Demir yolunu OSB'ye getireceğiz. Otomotiv sanayini buraya getirmek için bölgeyi cazip kılmamız lazım. Arifiye'deki hatla Japonların Gölcük ile Karamürsel arasına açtıkları limana Eskişehir'i bağlarsak çok iyi olacak. Bunları yaptığımızda ticaretimiz de gelişecek.”

Konuşmaların ardından Bakan Unakıtan'a EGSİAD Başkanı Erdoğan Ercan, Bakan Unakıtan'a 2008 Yılı Ekonomi Başarı Ödülünü sundu. Bakan Unakıtan da AÜ Rektörü Prof. Dr. Fevzi Sürmeli ile ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fazıl Tekin'e birer plaket verdi.


Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :