Elektrik dağıtımı yılan hikayesine döndü!

Elektrik dağıtımı yılan hikayesine döndü!

193 milyon dolarlık ek teminat için verilen ek sürede de 6 bölgeden 5'i için teminat yatmadı. Özelleştirme İdaresi yine süreyi uzattı

Yılan hikayesine dönen elektrik dağıtım ihalelerinde süreç, ek süre verilmesiyle tam netleşti derken, bugün yine karıştı.

İhaleyi kazanan şirketlerin 31 Mayıs’ta dolan ilk süre için Özelleştirme İdaresi başkanlığı (ÖİB), yüzde 2 ek teminat şartı ile 3 ay ek süre vermiş ve şirketlerin ek teminatlarını 30 Haziran’a kadar yatırmaları şartını getirmişti.

193 MİLYON DOLAR BEKLERKEN 4.5 MİLYON DOLAR GELDİ
Fakat bugün 6 elektrik dağıtım bölgesinde ÖİB'nin koyduğu şarta uyarak gerekli ek teminatı yatıran sadece en küçük bölge olan Dicle Elektrik Dağıtım ihalesinin kazananı Karvil&Ceylan Ortak Girişim Grubu oldu. Dicle Elektrik Dağıtım için 4.5 milyon dolarlık ek teminat yatırıldı.
Böylece elektrik dağıtım ihalelerinde yeni bir kaos dönemi başladı.
Belirtilen süre içinde ihale bedelinin yüzde 2'sini bile ödeyemeyen taliplilerin geriye kalan iki ay içinde tüm ihale bedelini (toplam 9.5 milyar dolar) nasıl ödeyeceği ise büyük bir merak konusu.

ÖİB, "ÖDEMEZSENİZ TEMİNAT YANAR" DEMİŞTİ
ÖİB'nin süre uzatımı ve ek teminata ilişkin açıklamasında "Ek süre talebinde bulunan teklif sahiplerine, ihalede teklif ettikleri bedelin % 2’si oranında ek geçici teminatın 30.06.2011 tarihi mesai bitimine kadar İdaremize teslim edilmesi şartıyla 29.08.2011 tarihi mesai bitimine kadar ek süre verilmiştir.
Söz konusu ek geçici teminatların 30.06.2011 tarihi mesai bitimine kadar İdaremize teslim edilmemesi halinde, teklif sahiplerinin geçici teminatları irat kaydedilecek ve Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararında yer alan bir sonraki Teklif Sahibi sözleşmeye davet edilecektir" denilmişti.

188 MİLYON DOLARLIK YILAN HİKAYESİ: 25 GÜN DAHA
yani 31 Mayıs'ta verilen kararla, ihalelerde en iyi teklifi veren firmaların 6 elektrik dağıtım bölgesi için teminatları yatırmalaları sonucunda Özelleştirme İdaresi, teminat yatırma süresinin 30 Haziran'a kadar (1 ay), tüm paranın ödenmesi içinse 31 Ağustos'a kadar uzatılması kararı vermişti. Fakat süre uzatımı sonucu belirlenen son tarih olan 30 Haziran'da da 5 bölge için teminat yatırılmadı.
İhale için yatırılmış olan toplam 75 milyon dolar değerindeki ilk teminatların yanıp yanmayacağı akıllara gelirken, akşam saatlerinde Özelleştirme İdaresi'nden bir defa daha sürenin uzatıldığı haberi geldi.
Özelleştirme İdaresi, teminat yatırmayan firmalara 188 milyon dolarlık teminatları yatırmaları için 25 Temmuz 2011 tarihine kadar bir kez daha ek süre verdi.

Böylece yılan hikayesine dönen 9.5 milyar dolarlık elektrik dağıtım ihalelerinde yine bir belirsizlik dönemine girilmiş oldu.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.