'Elin parasıyla girilen gerdeğin zevki olmaz'

'Elin parasıyla girilen gerdeğin zevki olmaz'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu siyaset jargonuna yeni bir deyim kazandırdı.

Güneş Gazetesi'nden Talat Atilla'ya konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, argo bir deyim "Elin şeyiyle gerdeğe girmek"i siyasete yorumlayarak, "El parasıyla geredeğe girdik!" şeklinde değiştirdi.

BÜYÜME SAĞLIKSIZ VE KIRILGAN

KILIÇDAROĞLU: (Hafiften kaşlarını kaldırarak...) Güzel... Bir kere büyüme sağlıksız ve kırılgan. Büyüme iç tüketime dayalı ve bu model sürekli cari açık üretmeye mahkum. Ekonomide potansiyelin üzerinde büyüme problem yaratır. Yüzde 11'lik bu büyüme iç tüketime ve onu tetikleyen kredilere bağlı. Bu mudur büyüme Talat Bey?

YÜZDE 11 BÜYÜMENİN NEDENİ NE?

- Ekonomiden hiç anlamam. Bakkaldan para üstünü bile zor alırım. Siz, Türkiye'nin en büyük kurumlarını yöneten bir hesap uzmanıydınız. Söyledikleriniz doğrudur ama sokaktaki vatandaş, 'AKP beceriksiz haliyle dünya 1. oluyor. Bir de becerikli olsa, kim bilir neler yapar?' diye düşünür mü acaba?

KILIÇDAROĞLU: Peki, bu yüzde 11 büyümenin kaynağı ne? Yeni fabrikalar mı kuruldu? Turist sayısı 3'e mi katlandı? Borç, borç, borç... Buna ne denir biliyor musunuz?

EL PARASIYLA GERDEK

- Bilmiyorum.

KILIÇDAROĞLU: Elin parasıyla gerdeğe girmek denir buna. Tam da bu anlama gelir. El parasıyla gerdek. Adı bu. El parasıyla girilen gerdeğin ne zevki, ne de kıymeti olur.

- İlginç bir tanımlama. Malum algılar gerçeğin önünde koşar ya... Vatandaş, gerdek-merdek, büyüyoruz işte diye düşünüyor sanki. En azından siyasi sonuçlara bakınca böyle düşünüyor vatandaş sanki.

KILIÇDAROĞLU: Talat Bey bunun adına aslında ödünç büyüme denir. Fatura eninde sonunda halka çıkacak. Bakın bütün tedbirlere rağmen kredi artışı yüzde 36 gerçekleşiyor. Bunun anlamı şu; hane halkı ve firmaların borcu giderek artıyor. Son verilerin iyiye gitmediğini açıklayan bizzat hükümet yetkilileri değil mi?

- Kemal Bey bu röportajda; 'Siyasi şike', 'El parasıyla gerdeğe girmek' ve 'Ödünç büyüme' sözleriyle siyasi ve ekonomik literatürümüze 3 kelime kazandırdınız. Sorularıma karşı gösterdiğiniz rahatlık için teşekkür ederim.

KILIÇDAROĞLU: Rica ederim, ben teşekkür ederim...

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum