Emanet mühimmat savaş alanına çevirdi

Emanet mühimmat savaş alanına çevirdi

Güney Kıbrıs, bir deniz üssünde el konulan bir İran gemisinde yer alan cephaneliğin patlamasıyla savaş alanına döndü. 12 kişinin öldüğü patlamanın ardından Savunma Bakanı ve Ordu Komutanı istifa etti.

LİMASOL yakınındaki Zigi Evangelos Florakis deniz üssünde cephaneliğin patlaması Güney Kıbrıs’ı savaş alanına çevirdi. En az 12 kişi öldü ve 55 kişi yaralanırken, patlamada kayıp kişilerin de olduğu belirtildi. Ocak 2009’da İran’ın BM’nin ambargo kararına aykırı davranıp, İran’dan Gazze’ye gittiği iddia edilen Monchegorsk adlı Kıbrıs bandralı gemide ele geçirilen 98 konteyner dolusu askeri mühimmatın bulunduğu askeri üstte patlamanın meydana geldiğini belirtilen Rum askeri yetkililer, yaralıların durumunun ağır olduğunu ifade ettikten sonra  bölge halkına kan bağışı çağrısında bulundu. Patlama sonrasında olayda ihmali olduğuna dair iddialar ortaya atılan Savunma Bakanı Kostas Papakostas ve Milli Muhafız Ordusu komutanı Petros Çalikidis istifa etti. Patlama sonucunda deniz üssünün dışındaki alan bombardımana uğramış görüntüsü verirken, üsse giden yollara parçalanmış borularla kaplandı. Patlama sonrası çıkan yangında Güney Kıbrıs’ın en büyük elektrik santrali büyük hasar gördü. Güney Kıbrıs’ın bir çok yerinde elektrik kesintisi  meydana gelirken, yetkililer elektrik tüketimini en aza indirilmesi çağrısı yaptı.

Rum liderden ilginç yorum

Patlama sonrası olay yerinde incelemelerde bulunan Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas,  büyük bir trajediyle karşı karşıya olduklarını söylerken, Kıbrıs Harekatı’na atfen ‘Kara Temmuz’a bir kara gün daha eklendi’ dedi. Acil toplanan kabine 3 günlük yas ilan etti.

 ‘Türkler işgale geldi sandık’

Patlama çevrede büyük bir paniğe neden olurken Eleni Tubi Ççok büyük bir patlamaydı. Yataktan düştüm. Çocuklarımın yanına koştum’’ derken Aleksandra Dimitru ise patlamanın etkisiyle çevredeki tüm otellerin camlarının kırıldığını söyledikten sonra ‘ büyük bir panik yaşandı. Bazı yaşlılar, Türklerin işgale başladığını sandılar’’ dedi.

KKTC: İstenirse yardıma hazırız

KIBRIS Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu, patlama sonrası meydana gelen hasar için AB’den yardım talep ederken, Türk tarafından yardım teklifi geldi. KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Vasliko’daki elektrik santralinin devre dışı kalmasından üzüntü duyduklarını belirterek, Rum tarafından talep  gelmesi halinde KKTC’nin sağlık ve elektrik iletimi konusunda yardımda bulunmaya hazır olduğunu söyledi. KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da,  Kıbrıs Rum yönetiminden talep gelmesi halinde, KKTC’nin Rum tarafına elektrik  enerjisi verebilecek durumda olduğunu ifade etti. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, Rum lider Dimitris Hristofyas’ı telefonla arayarak ölenler için başsağlığı mesajlarını iletti. 

‘Savunma Bakanlığı riskten haberdardı’

KIBRIS Rum Milli Muhafız Ordusu, üstte bulunan mühimmatla ilgili endişelerini ve mühimmatın bulunduğu RMMO kışlası için tehlike oluşturduğunu, Rum Savunma Bakanlığına aralık ayında bir  mektupla bildirdiğini açıkladı. Rum Savunma Bakanlığı’na gönderilen mektupta, ‘’Monchegorsk’’ gemisinin el konulan yükünün açık havada ve uygun olmayan koşullarda koruma altında tutulmasından dolayı duyduğu endişeye yer verilmiş ve RMMO kışlası için tehlike arz ettiği belirtmişti. Rum Savunma Bakanlığı Sözcüsü Alikis Stilianu ise, söz konusu cephanenin Savuma Bakanlığının değil Dışişleri Bakanlığının sorumluluğunda bulunduğunu belirterek, cephanenin ne saklandığı kışla ne de koruyan RMMO askerleri için tehlike arz ettiğini savundu.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.