EMASYA'yı savunan AK Partili

EMASYA'yı savunan AK Partili

AK Parti İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu: O günün şartları olsa yine müsteşara yetki verirdim.

AK Parti İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu, 7 günlük İçişleri Bakanıyken Emasya Protokolüyle karşılaştığını ancak protokolde imzasının bulunmadığını belirterek, ''O günün şartları içerisinde, bu plan gelseydi, onaylanması için müsteşara yine yetki verirdim'' dedi.

Başesgioğlu, TBMM Genel Kurulunda, TSK'nın, Aden Körfezi'ndeki görev süresini uzatan Başbakanlık Tezkeresinin görüşmelerinde sataşma olduğu gerekçesiyle söz aldı.

İçişleri Bakanı olduğu dönemde gündeme gelen Emasya Protokolü'nde, kendisinin değil, bakanlık müsteşarı Teoman Ünüsan'ın imzasının bulunduğunu bildiren Başesgioğlu, ''30 Haziran 1997'de İçişleri Bakanlığı görevine geldim. O dönemde Emniyet ile askerler arasında son derece çekişme vardı. Emniyet daire başkanları tutuklanmış, Emniyet'in ağır silahları isteniyor, Emniyeti alternatif silahlı güç gibi gösterilme konusu var... Dolayısıyla iki güvenlik gücü arasında muazzam çekişme var'' diye konuştu.

Başesgioğlu, 7 Temmuzda imzalanan protokolün, 54. Hükümet döneminde olgunlaştırıldığını, parafe edilerek, imza noktasına geldiğini ifade etti.

Türkiye'de bilgi kirliliği bulunduğunu vurgulayan Başesgioğlu, Emasya'nın; Türkiye'nin meşru güvenlik güçleri arasındaki koordinasyon ve işbirliğini, en yüksek seviyeye çıkarmanın yasal dayanağı olan bir protokol olduğunu bildirdi. Başesgioğlu, yasal dayanağın da İller İdaresi Kanununun 11/D maddesi olduğuna işaret ederek, protokolün içeriği hakkında bilgi verdi. Bugüne kadar 11/D maddesinin uygulanıp uygulanmadığını bilenin olmadığını vurgulayan Başesgioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bir laf dolaşıyor; asker, kendiliğinden validen izin almadan, toplumsal olaylara müdahale edecek... Yok böyle bir şey. Emasya planları, benim 7 günlük bakanken önüme getirilen bir konudur. Ama burada sorumluluğu bürokratlara havale etmiyorum. O günkü şartlar içerisinde bu konu gözden geçirilmiştir. Birbiriyle görüşmeyen, yardımlaşmayan, istihbarat paylaşmayan, operasyon yapmayan güvenlik güçlerini birlikte çalıştırmanın modelidir. Kimsenin, bir şey aramaması gerekir. O günün şartları içerisinde yine bu plan gelseydi, bunun onaylanması için müsteşara yine yetki verirdim. Çünkü hiçbir kompleksim yok. Güvenlik güçleri, bu ülkenin güvenlik güçleri. Birlikte sırt sırta mücadele edecekler. Lütfen Emasya Protokolünü okuyun, ondan sonra değerlendirmenizi yapın.

Atatürk, bir güney gezisine çıktığında, yanında Jandarma Alay Komutanı, bir yanında vali. Atatürk, 'Komutanım asayiş nasıl?' diye soruyor. Vali, devreye giriyor, 'Paşam bu bölgenin asayişi benden sorulur, sorunuzu lütfen bana sorun' diyor. Bu ülkede, sorumlular, sorumluluklarını hatırlar, sahip çıkarsa, demokratik düzenden zerre şaşma olmaz. ''

 


 

Etiketler :