Emekli albaya 'örgüt' suçlaması

Emekli albaya 'örgüt' suçlaması

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen 'askeri casusluk ve şantaj' soruşturması tamamlandı.

Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen tarafından hazırlanan ve bugün başsavcılığa sunulması beklenen iddianamede 20'si tutuklu, 55 şüpheli ve 50'ye yakın müştekinin bulunduğu öğrenildi. Zaman'daki habere göre iddianamede, emekli Albay İbrahim Sezer 'örgütü kurup yönetmekle' suçlanıyor.
 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Ağustos 2010'da başlatılan 'askeri casusluk ve şantaj' soruşturması tamamlandı. Özel yetkili cumhuriyet savcısı tarafından hazırlanan iddianame İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilecek. İddianamede emekli Albay İbrahim Sezer, Tuğamiral Fahri Can Yıldırım, Tuğamiral Şafak Yürekli, Gölcük Donanma Komutanlığı'nda İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Kemalettin Yakar, Binbaşı Behçet Altıntaş, TÜBİTAK'ta görevli Yücel Çipli ile Merdan Metin, Mehmet Seyfettin Alevcan, muvazzaf askerler Ekrem Saltuk Baysal, Deniz Mehmet Irak ve Burak Çetin'in de aralarında bulunduğu 20'si tutuklu 55 şüphelinin yer aldığı belirtildi.

Sezer'in Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 220'nci maddesine göre 'suç örgütü kurmak ve yönetmek', diğer sanıkların ise 'suç örgütü üyesi olmak' ile suçlandığı öğrenildi. Şüpheliler aynı zamanda 'devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme' ve 'siyasal veya askeri casusluk'la da suçlanıyor.

Yaklaşık 6 aydır süren soruşturmada kamuoyunun yakından tanıdığı isimler gündeme gelmişti. İşadamı Sadettin Saran 'şüpheli' sıfatıyla ifade vermişti. Saran'ın da iddianamedeki şüpheliler arasında yer alması bekleniyor. Öte yandan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit'in kızı Sibel Kuli ve damadı Ali İhsan Kuli'nin de 'mağdur' olarak yer aldığı iddianamede, Tümamiral Fikret Güneş'in eşi Manolya Güneş ise 'müşteki' sıfatıyla bulunuyor. Soruşturma kapsamında, şüpheliler tarafından fişlendiği iddia edilen 250 subay 'mağdur' olarak ifade vermişti. Yaklaşık 50 müşteki arasında bu askerlerin bir kısmının da yer aldığı ifade edildi.

Asker ve bürokratlara yönelik şantaj yaptığı iddia edilen örgüte ilişkin soruşturma 'fuhuş çetesi' iddiasıyla başlamıştı. Soruşturmada çok sayıda asker ve askerî öğrencinin Merkez Komutanlığı'nda talimatla ifadeleri alınmıştı. Emekli Tuğamiral Türker Ertürk, Tümamiral Mücahit Şişlioğlu, Koramiral Deniz Cora, Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz ile Tuğamiral Sinan Ertuğrul'un da 'mağdur' sıfatıyla ifadesine başvurulmuştu. Fuhuş çetesi olarak başlatılan soruşturmada devletin güvenliğine ilişkin gizli belgelerin ortaya çıkmasının ardından soruşturma boyut değiştirdi. 'Fuhuş' iddialarına ilişkin bölümü dosyadan ayrılarak görevsizlik kararıyla Karamürsel Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Soruşturma kapsamında TÜBİTAK ve Genelkurmay Başkanlığı bazı şüphelilerin evinde ele geçirilen belgelerin 'devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeler' olduğuna dair rapor göndermişti.

Donanma soruşturması sürüyor

Bu arada, askerî casusluk soruşturması kapsamında gelen bir ihbar üzerine 6 Aralık 2010'da Gölcük Donanma Komutanlığı'nda savcı Fikret Seçen'in talimatıyla arama yapılmıştı. İstihbarat Binbaşı Kemalettin Yakar'ın odasının zemininde 9 çuval belge ele geçirilmişti. Belgeler içinde Balyoz davasıyla ilgili 43 klasör belge ise bu davaya bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti. Geri kalan çuvallardaki belgelere ilişkin ise hâlâ soruşturma sürüyor. Ayrı bir dosya numarası üzerinden bu soruşturmayı yine savcı Fikret Seçen yürütüyor.
 

Etiketler :