Emekli Koramiral Kıyat'a soruşturma

Emekli Koramiral Kıyat'a soruşturma

Kıyat'ın ifadesini faili meçhul cinayetleri soruşturan özel yetkili savcı alacak.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, emekli Koramiral Atilla Kıyat'ın "1993 ile 1997 yılları arasında işlenen faili meçhul cinayetler devlet politikasıydı. Dönemin cumhurbaşkanı, başbakanı ve genelkurmay başkanı çıksın açıklasın" sözlerine soruşturma başlatıldı. Başsavcılığın faili meçhul cinayet dosyalarıyla ilgili görevlendirdiği özel yetkili cumhuriyet savcısı, soruşturma kapsamında Kıyat'ı ifadeye çağıracak.

FAİLİ MEÇHUL OLAYLARA ÖZEL SAVCI ATANMIŞTI
Emekli Koramiral Atilla Kıyat, Habertürk televizyonunda 1993 ile 1997 yılları arasında faili meçhul cinayetlerin devlet politikası olduğu ileri sürmüş, YAŞ kararlarıyla emekliye sevk edilen Albay Cemal Temizöz'ü kastederek, "O dönem yüzbaşı, üsteğmen olan kişiler emir üzerine bu cinayetleri işledi. Şimdi diyorlar sen Cizre'deyken muhtarı öldürdün. Muhtarla birleşip falancasını öldürdün, sene kaç 1993-1994. O dönemin cumhurbaşkanları, başbakanları, genelkurmay başkanları, OHAL valilileri nasıl uyuyorlar. Çıkın açıklayın devlet politikası mıydı? Bu politikalar bölgede devlete kin kusan bir nesil oluşturmuştur" demişti.

SÖZLER İNCELENDİ, SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı, Kıyat'ın 2 Ağustos'ta Habertürk'teki sözleriyle ilgili emniyetten görüntüleri istedi. Kayseri eski İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Cemal Temizöz'ü Cizre'de 1993 ile 1995 yılları arasında 20 faili meçhul cinayetin sorumlusu olduğu iddiasıyla tutuklatan ve hakkında 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle dava açan Başsavcılık, Kıyat'ın sözlerini mercek altına aldı.

KIYAT'IN İFADESİ ALINACAK
Özel Yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, geçtiğimiz yıl faili meçhul cinayetlerin araştırması için görevlendirdiği özel yetkili savcı, görüntüleri inceledikten sonra soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında özel yetkili savcının, emekli Koramiral Atilla Kıyat'ın ifadesine başvuracağı öğrenildi. Kıyat'ın sözlerinin dayanağını sorgulayacak savcının, bazı faili meçhul cinayetlerle ilgili bilgisine de başvuracağı kaydedildi. Kıyat'ın bilgisine başvurulacak olaylardan birinin de Albay Temizöz davasının gizli tanığı "Sokak lambası" kodlu H.A.'nın ortaya attığı, PKK'lı olduğu iddiasıyla Dudeyen aşireti mensubu bir kişinin sorgulandıktan sonra Tugay Komutanı Erdal Sipahi ile Şırnak Jandarma Komutanı ve Cemal Temizöz'le helikoptere bindirildiği ve helikopterden atılarak öldürüldüğü iddiası olduğu öğrenildi.
 

Etiketler :