Emeklilere intibak zammı haberi

Emeklilere intibak zammı haberi

Bakan Faruk Çelik, emeklilerin heyecanla beklediği in tibak zammı için şok bir açıklama yaptı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2012 bütçesine ödenek konulmasına karşın çalışmaların uzun sürecek olması nedeniyle emeklilere yapılacak intibak ödemelerinin 2013 yılına kalacağını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yaklaşık 2,5 milyon emeklinin büyük heyecanla beklediği intibak düzenlemesiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Bir grup köşe yazarıyla akşam yemeğinde buluşan Bakan Çelik, emeklilerin mağduriyetini giderecek intibak düzenlemesini çıkarabilmek için "milimetrik" hesap yaptıklarını ifade ederek, sistemin karmaşıklığı nedeniyle sonuca ulaşmalarının büyük zaman alacağını söyledi.

Mesele kaynak değil

Çelik, intibak yasasını ancak 2012 yılı sonunda çıkarabileceklerini, ödemelere de 2013'ten başlayarak 2014, 2015 ve devam eden yıllarda yapacaklarını bildirdi. Bakan Çelik, intibak için 2012 bütçesine ödenek konulduğunun hatırlatılması üzerine, "Mesele kaynak meselesi değil. Bütçede para var. Ancak teknik çalışmaların tamamlanıp mevzuatın çıkarılması ancak 2013’e yetişiyor. Emeklilerimiz beklentiye girmesin. Maalesef bu oluştu" dedi.

Borçlu da çıkabilirler

Faruk Çelik, yaptıkları ilk çalışmalara ilişkin değerlendirmesini aktarırken, intibakın ipuçlarını da verdi. Çelik, bazı emeklilerin 3 bin 600 gün, bazı emeklilerin ise 9 bin gün prim ödeyip emekli olduğunu buna karşılık her ikisinin de 782 lira aylık aldığına işaret ederken, intibak yapıldığında 3 bin 600 gün prim ödeyenlerin maaşında artış olmayacağı gibi borçlu bile çıkabileceklerini söyledi. Çelik, şöyle devam etti: "Ancak bu emeklilerimizin aslında maaşı düşmesi gerekirken düşürmeyeceğiz. Buna karşılık yüksek prim ödeyenlerin aylıklarında iyileştirme yapacağız."

Memur zammında son kurul da tamam

Çalışma Bakanı Çelik, memur zammında son kararı verecek uzlaştırma kurulunun (Kamu Görevlileri Hakem Heyeti) yapısını da netleştirdiklerini söyledi. Çelik’in verdiği bilgilere göre, yeni kurula memur sendikaları ve kamu kurumları 4’er üye atayacak. Ayrıca sendikalar ve kamu kurumlarının önereceği 7’şer öğretim üyesi arasından Çalışma Bakanlığı 1’er tane üye daha belirleyecek. Toplam 11 kişiden oluşacak Kurul’un başkanlığını ise Sayıştay Başkanı yapacak. Çelik, Sayıştay tercihini, "Sayıştay Başkanı Meclis tarafından seçiliyor. Dolayısıyla başkanın Sayıştay’dan olması daha demokratik ve daha uygun olur diye düşündük" sözleriyle açıkladı.

Bürokratların maaşı eşitleniyor

Bakan Çelik, devlette aynı işi yapan üst düzey memurlar arasındaki maaş uçurumunu azaltmak amacıyla sürdürdükleri çalışmaları önemli ölçüde tamamladıklarını söyledi. Bu kapsamda daire başkanları ve il başkanlarından başlayarak genel müdür yardımcıları, genel müdürler, müsteşar yardımcıları, başkan ve başkan yardımcıları ile müsteşarların maaşlarını "taban aylık"ta birleştireceklerini söyledi. Kazanılmış haklara dokunmayacaklarını belirten Çelik, yeni düzenleme sayesinde, aynı işi yaptıkları, aynı kademe ve derecede oldukları halde kurumları aynı olmadığı için birbirlerinden farklı maaş alan bürokratlar arasındaki uçurumun kaybolacağını belirtti.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.