Emine Erdoğan "İsviçre bu"

Emine Erdoğan "İsviçre bu"

Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye'de kadına seçme ve seçilme hakkının 1934 yılında verildiğini hatırlatarak, dünyanın en medeni ülkesi sayılan İsviçre'nin kadınlara bu hakkın ne zaman verildiğini hatırlattı.

 

AK Parti, Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesi'nin 75. yılını kutladı. AK Parti Kadın Kolları tarafından genel merkezde düzenlenen programda 1935 seçimlerinden sonra Meclis kürsüsünden konuşan ilk kadın milletvekili olan Nakiye Elgun'un temsili konuşması okundu. Salonda ayrıca geçmişten günümüze görev yapmış kadın milletvekilleri sergisi yer aldı. Programa ayrıca, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, eski bakanlardan Işılay Saygın ve İmren Aykut, Brüksel Parlamentosu Milletvekili Mahinur Özdemir, KKTC ve Avrupa Parlamentoları kadın milletvekilleri katıldı.

Emine Erdoğan, düzenlenen programda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dünyada kadına bu hakkı veren ilk devletlerin başında geldiğini söyledi. Kadınların seçilme hakkına Fransa'da 1944 yılında kavuştuğunu belirten Erdoğan, "İtalya'da 1945, Yunanistan'da 1952 ve çok medeni dediğimiz İsviçre'de ise 1971'de kavuşabildiklerine özellikle dikkatlerinizi çekmek istiyorum." dedi. TBMM'de son yıllarda yüzde 4,5 olan kadın milletvekili oranının AK Parti döneminde yüzde 9'lara yükseldiğini belirten Erdoğan, Türkiye'den uzun süre sonra kadına seçme hakkını veren ülkelerde bu oranın yüzde 40-50'lere vardığına işaret etti. Emine Erdoğan, AB Genel Sekreterliği'nden bir genel sekreter yardımcısı ve üst düzey yöneticiliklerin 16'sından 8'ini kadınlara vermesinden dolayı Bakan Egemen Bağış'ı alkışladı.

Programı düzenleyen AK Parti Kadın Kolları Başkanı Fatma Şahin, 'İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın' anlayışından gelen bir partinin üyesi olarak, Başbakan Erdoğan'ın 'Kadına karşı şiddetin ırkçılıktan bile büyük bir suçtur.' sözünü kendilerine düstur edindiklerini belirtti. TBMM'nin kuruluşundan bu yana ilk yıllardaki kadın çoğunluğunu ilk kez AK Parti döneminde yakaladığını açıklayan Şahin, Meclis'te yüzde 50 kadın milletvekili çoğunluğunu istediklerini ve bunu da 2023 yılında yakalamayı umduklarını söyledi.

Eski bakanlardan Işılay Saygın ise 75 yılda 250 kadın milletvekili çıkaran Türkiye'nin dünyada birçok demokratik ülkeden önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıdığına dikkat çekti. Saygın, Türkiye'nin ilk kadın Turizm Bakanı ve Çevre Bakanı olarak görev yaptığını aktardı. Saygın, bu dönem Meclis'teki 50 kadın milletvekilinden 30'unun AK Parti'den çıkması nedeniyle tebriklerini ve teşekkürlerini ifade etti.

Eski bakanlardan İmren Aykut ise 5 Aralık tarihinin bir demokrasi bayramı olduğunu söyledi.

Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve eski bakan Güldal Akşit de, AK Parti'nin ilk kadın bakanı olarak görev yaptığını açıkladı. Kadınların bulunduğu her ortamda olduğu gibi siyasete de nezaket kattığını aktaran Akşit, AK Parti'den önce Meclis'teki kadınların oranının yüzde 2'lere düştüğünü, şimdi ise yüzde 9'a ulaşarak 50 milletvekiline ulaştıklarını belirtti.

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Kavaf ise, kadının katılımı olmadan demokrasinin olamayacağını, siyasetin de rekabetin en yoğun olduğu alanların başında geldiğini kaydetti. Bu anlamda kadının kendini yetiştirmesi için çok zorlaması gerektiğini belirten Kavaf, AK Parti'nin bu yolda en önemli organizasyonları yaptığını söyledi.

Nimet Çubukçu ise Türkiye'nin ilk kadın Milli Eğitim Bakanı olarak konuştuğunu hatırlattı. Kadınların topluma kazandırılması için en önemli konunun eğitim olduğunu dile getiren Çubukçu, AK Parti'nin en önemli uygulamalarından biri olan 'Haydi Kızlar Okula' kampanyasını Emine Erdoğan'la birlikte 7 yıl önce hayata geçirdiklerini ifade etti. Çubukçu, kız çocuklarına verilen eğitim yardımının erkek çocuklarına oranla yüksek tutularak okullaşma oranının artırılmasını ve yüzde 100'e ulaşmayı amaçladıklarını bildirdi.

Sosyal İşlerden Sorumlu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar da, zaman zaman bazı öncelikler nedeniyle kadın erkek eşitliğinin zorunlu olarak bozulduğunu belirtti. Hotar, Emine Erdoğan'ın bir zamanlar kucağında çocuğuyla kapı kapı dolaşarak siyaset yaptığını da anlattı.

Programa katılan Bağış ve Ergin, erkekleri temsil ettikleri programda azınlıkta kaldı.

Başmüzakereci Egemen Bağış'a, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği'nde bir genel sekreter yardımcısı başta olmak üzere 16 üst düzey yöneticiden 9'unun kadınlardan olması nedeniyle Kadın Erkek Fırsat Eşitliğine gösterdiği hassasiyet nedeniyle bir plaket verildi.

Programın sonunda çoğunluğu kadınlardan oluşan Müslüman, Hristiyan ve Musevilerin yer aldığı Antakya Medeniyetler Korosu tarafından konser verildi

Etiketler :