Emlak vergisi artışında da fark var

Emlak vergisi artışında da fark var

AKP’li ve CHP’li başkanların yönettiği İstanbul’da artış ortalaması %221 iken Saadet Partili başkanın yönettiği Şanlıurfa Belediyesinde artış %35 olarak gerçekleşmiştir.

İstanbul’da emlak vergilerine yapılan zamları mahalle mahalle tespit ederek kamuoyunun dikkatini çeken Saadet Partisi, yapılan zamları İstanbul’un her mahallesine astığı pankartlarla halka duyurdu. Saadet Partisi İstanbul İl Başkan Yardımcısı Muhammet Kaynar, kendi yönetimlerindeki belediyelerin emlak vergisine yaptıkları zamların ise minimum düzeyde olduğunu açıkladı.

 

SAADETLİ ŞANLIURFA’DA EMLAK VERGİSİNE %35 ZAM

Kaynar, İstanbul’da ilçe belediyelerinin emlak vergisi artışlarına yaptıkları fahiş zamlarla, Saadet Partili belediyelerin uygulamalarını karşılaştırarak, “Saadet Partili Şanlıurfa Belediyesi önümüzdeki en güzel örnek. Şanlıurfa’da emlak vergisine sadece yüzde 35 zam yapılmıştır” dedi.

 

MUHAMMET KAYNAR’IN KONUYLA İLGİLİ AÇIKLAMASI ŞÖYLE:

 İstanbul’da 2010 yılı emlak vergilerine uygulanan fahiş zamların haksızlık olduğunu söylediğimizde Saadet Partili Şanlıurfa Belediyesinde artış sorgulanmıştı. AKP’li ve CHP’li başkanların yönettiği İstanbul’da artış ortalaması %221 iken Saadet Partili başkanın yönettiği Şanlıurfa Belediyesinde artış %35 olarak gerçekleşmiştir.

 

Mahalli İdareler Birimimizin yaptığı çalışma sonucu, İstanbul’da 2010 yılı Emlak vergi değerlerine belediyeler tarafından yüzde 100’den yüzde 1.000’e, hatta bazı mahallelerde % 4.000’e varan oranlarda zam yapıldığı tespit edilmiştir. Konu ile ilgili basın toplantısında bazı basın mensupları Saadet Partili başkanın yönettiği Şanlıurfa Belediyesinde durumun ne olduğunu sorması üzerine yaptığımız araştırmada Şanlıurfa belediyesinde bu artış oranının %30–35 oranlarında olduğunu tespit edilmiştir.

 

EMLAK VERGİSİ DEĞİL VARLIK VERGİSİ

İstanbul’da Emlak vergileri adeta varlık vergisine dönüştürülmüştür. Belediyeler, yanlış yönetimler sonucu içine düşürüldükleri borç ve faiz batağından çıkışın çaresini milletin malında görmektedir. Öyle görülüyor ki, plansız, müsrif yönetim anlayışının ve imaj belediyeciliğin faturası İstanbulluya çıkarılıyor.

Emlak vergi değerlerindeki bu artış aynı zamanda tapu harçlarının da aynı oranlarda artışı demektir. Yani hem belediyeler hem de hazine, açıklarını kapatmak için gözünü vatandaşın evine, dükkânına, arsasına dikmişe benziyor.

 

800 PANKART ASILDI

Saadet Partisi halkı bilgilendiriyor, belediyeler bilgilendirmeden rahatsız.

Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığı olarak vergilerdeki haksız artış konusunda İstanbulluları bilgilendirmek için 800 civarında pankart astık. Ancak bu pankartlarımızın büyük çoğunluğu belediyeler tarafından söküldü. Belediyeler vergilerin ödenmesi ile ilgili binlerce pankart asmış iken, artışlar ile ilgili halkı bilgilendiren bizim pankartlarımızı indiriyor. Biz halkımızı bilgilendirmeye devam edeceğiz. Konu ile ilgili el broşürleri yaptırıp tüm İstanbul’a dağıtacağız. Çalışmamızı engelleyen belediye başkanları hakkında da suç duyurusunda bulunacağız. 

 

AK PARTİ VE CHP ZAMDA YARIŞIYOR

CHP’li başkanların yönetimindeki belediyelerde de durum hiç farklı değil. Maltepe; % 349, Avcılar % 227, Kartal: 174, Kadıköy %154. SARIGÜL’ün Şişli ortalaması ise % 363.

Görüldüğü gibi vergilerde fahiş artışlarda CHP ve AK Parti adeta yarış içerisinde olmuşlardır.

 

ÇÖZÜM ZİHNİYET DEĞİŞİMİNDE

Belediyelerin bugün geldiği nokta, maalesef 1994 yılı öncesi ile benzerdir. Belediyeler borç batağına düşürülmüş, rutin giderlerini dahi karşılayamaz hale gelmiştir. İsraf düzeyindeki harcamalarını kısmak yerine, İller Bankası alacaklarını teminat göstererek bankalardan faizle kredi almaktadır. Böylece halkın geleceği de ipotek altına alınmaktadır. Maaşları ödeyebilmek için kredi alan belediye yöneticileri lüks makam aracı kiralamaktan taviz vermemektedir.

Belediyelerin plansız ve kötü yönetiminin faturasını İstanbul halkına ödetmeye çalışması kabul edilemez. İçine düşülen bataktan kurtuluşun çaresi “zihniyet ve yöntem değişimi”dir. Çare, sadece başkanının reklamını düşünen “imaj belediyeciliği”nin yerine hizmeti ve verimliliği esas alan “vatandaş odaklı, vizyoner belediyecilik” anlayışının işbaşı yapmasıdır.

 

Etiketler :