En obez bölge Güneydoğu Anadolu

En obez bölge Güneydoğu Anadolu

Tutarlı Diyet Merkezi, Türkiye'nin bölgelere göre obezite oranlarını belirledi. Obezite oranının en yüksek olduğu bölge yüzde 61’le Güneydoğu Anadolu Bölgesi çıktı. Diğer bölgelerin sıraları:

Türkiye genelinde bölgelere göre yapılan obezite araştırmasında halkın yüzde 61’nin şişman olduğu Güneydoğu Anadolu birinci çıktı. İç Anadolu yüzde 55’le ikinci, iş temposunun yüksek olduğu Marmara Bölgesi yüzde 50 ile üçüncü oldu. Araştırmaya göre deniz kenarında yaşayanlar kilosuna daha çok dikkat ediyor. Ege, Akdeniz ve Karadeniz Bölgeleri’ndeki şişmanlık oranı yüzde 15 olarak belirlendi.

İKLİM VE DENİZ FAKTÖRÜ

İklimi soğuk olan bölgelerde hem hava sıcaklılığı ortalamaları, hem de bölgede yetişen ürünlerin miktarı ve niteliğinin şişmanlık oranını etkilediğini kaydeden Tutarlı Diyet Merkezi Diyetisyeni Gizem Tutar, “Beslenme alışkanlıkları ve beslenme kültürleri, iklim, yetiştirilen tarım ürünlerinin çeşitliliği ve yapılan hayvancılıktan direkt etkileniyor. Bunun dışında şehir temposu, endüstri ve iş hayatı koşullarından da etkilendiği için Marmara Bölgesi şişmanlık oranı açısından farklı profil çiziyor” dedi.

SEBZE YEMEYEN ŞİŞMANLIYOR

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin beslenme alışkanlıkları içerisinde et ve süt ürünleri geniş yer kapladığına dikkat çeken Tutar, sebze ve meyveler oldukça sınırlı oranda sofralarda yer bulduğunu ifade etti. Tutar, şöyle devam etti: “Doğu ve Güneydoğu’nun pişirme yöntemleriyle de yağlı ve kalorili beslenmeye yatkın bir mutfak kültürü var. Kavurma ve kızartma sıkça tercih ediliyor ve etlerin yağlı kısımları seviliyor. İç yağı ve kuyruk yağının yemeklerde kullanımı da beslenme düzenini olumsuz etkiliyor. Buralarda obezite ve karaciğer yağlanması oranı bu yüzden çok yüksek” ifadelerini kullandı.

MARMARA’YI MASA BAŞI BİTİRİYOR

Her bölgeden izler taşıyan Marmara mutfağının, özellikle dünya mutfakları açısından da rahatlıkla tercih yapacak durumda olduğuna değinen Tutar, şunları söyledi: “Besine ulaşmanın kolaylığı ve besin çeşitliliğinin fazlalığı Marmara’da yaşayanların obezite tehdidine karşı tetikte olmasını gerektiriyor. Bunun dışında bölgede yaşayan insanların çoğu masa başı işlerde çalıştığı için, fiziksel aktivite düzeyleri de düşük ve bu da kilo sorunlarına yol açıyor.”

UNLU VE ŞEKERLİ YİYEN İÇ ANADOLU HALKI GÖBEKLİ

Bölge halkının temel besin kaynaklarından biri olan beyaz un ve beyaz şeker, kan şekerini hızla yükseltip hızla düşürdüğü için karın bölgesindeki yağlanma görülüyor. Bunu önlemek için Bölge halkının vücut şekli ‘elma tipi ’ ve şişmanlama riski yüksek.

KARADENİZLİLER ŞİŞMANLIKTA SINIFI GEÇTİ

Et ve tavuk yerine, daha çok balık tüketiliyor ve çeşitli otlar sofrada yer alıyor.Yoğurt veya ayranın neredeyse her öğünde var. Uaşımın zor oluşu yüzünden daha fazla kalori harcayıp hareket ediyorlar. Bu yüzden bölgede obezite oranı oldukça düşük.

AKDENİZ VE EGE’NİN KALBİ SAĞLAM

Akdeniz ve Ege bölgelerinin deniz kenarına yakın kısımlarda oldukça sağlıklı beslenme alışkanlıkları var. Sebzelerin, meyvelerin ve çeşitli otların sofralardan eksik olmadığı bu bölgelerde, katı yağ yerine zeytinyağı yaygın. Hamur işleri, tatlılar ve etli yemekler daha az tercih ediliyor ve bu da halkın kalp sağlığını korumasına zemin hazırlıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :