En pahalı cep görüşmelerinde de lideriz!

En pahalı cep görüşmelerinde de lideriz!

15 yıla yakın zamandan beri cebimizdeki cep telefonlarıyla yapılan görüşmelere ödenen vergide rekor kırdık!

15 yıla yakın zamandan beri vücudumuza sonradan eklenmiş bir organ gibi cebimizde taşıdığımız cep telefonlarıyla yapılan görüşmlere ödenen vergi Türkiye'de dünya rekoru getirdi. Peki bizden sonra kimler geliyor ve neden bu haldeyiz?

Hürriyet Gazetesi yazarı Şükrü Kızılot, Türkiye'de sayısı 65 milyona yaklaşan cep telefonu abonelerinden alınan fahiş vergilerle dünya rekortmeni olmamazı yazdı. "Cep telefonu ile görüşmeler niçin pahalı" diyen Kızılot, her ay ortalama yüzde 58 vergi ödeyen abonelerden yedi çeişit vergi alındığına dikkat çekerken, gülünç düşürücü vergi tablosonu da yayınladı...

Cep telefonu ile görüşmeler niçin pahalı

Bilin bakalım niçin? İsterseniz iki ipucu verelim.

“Benzin niçin pahalı?” diye sormuş ardından da “dünya rekoru” vergiler nedeniyle pahalı olduğunu, rakamlarla açıklamıştık (Hürriyet 12 Kasım 2009).

“Otomobil niçin pahalı?” diye sormuş, ardından da “dünya rekoru” vergiler nedeniyle pahalı olduğunu, rakamlarla ve dünya örnekleriyle açıklamıştık (Hürriyet 19 Kasım 2009).

Şimdi de bir başka soru;

“Cep telefonu ile görüşmeler niçin pahalı?” Evet.. Doğru tahmin ettiniz; “dünya rekoru” vergiler nedeniyle pahalı.

YEDİ ÇEŞİT VERGİ

Değişik adlar altında 7 çeşit vergi ödeniyor.

Ayrıntıya gerek yok. İlk üçü yeter; yüzde 25 Özel İletişim Vergisi, yüzde 18 KDV ve yüzde 15 Hazine Payı. Oranları topladığınızda, yüzde 58 çıkıyor!.

YABANCI ÜLKELER

Cep telefonu ile yapılan görüşmelerden alınan vergiler sıralamasında, Türkiye'den sonra gelen iki ülke Uganda ve Zambia!..

Onlarda bile Türkiye'nin yarısı kadar vergi alınıyor.

AB ülkelerinde, cep telefonu ile yapılan görüşmelerde, sadece KDV alınıyor. Gelişmekte olan 50 ülkede, cep telefonu ile yapılan görüşmeler nedeniyle alınan vergilerin ortalaması ise yüzde 17 yani Türkiye'de alınan vergi 50 ülke ortalamasının üç katından fazla!..

2010 yılında, bazı vergilerde artış yapılması bekleniyor. Cep telefonundan alınan vergilere zam yapılmaya kalkışılırsa, “Dimyat'a pirince giderken, evdeki bulgurdan olma” tablosu ortaya çıkar.

Görüşmeler, internet üzerinden, voip yoluyla haberleşmeye kayar, mevcut vergiler kadarı da toplanamaz.

Mutlaka bir şey yapılacaksa, cep telefonu ile yapılan görüşmelerden alınan vergilere bindirim değil, indirim yapılmalı...

HÜRRİYET

Etiketler :