Encümen-i Daniş'in adayı CHP'de

Encümen-i Daniş'in adayı CHP'de

Daha önce Encümen-i Daniş tarafından Demokrat Parti Başkanlığı’na aday gösterilen Batum’un adı, Balyoz Planı'yla da gündeme gelmişti...

Emekli büyükelçiler, siyasiler, genelkurmay eski başkanları, ve emekli generallerin oluşturduğu Encümen-i Daniş'in lider adayı olan Prof. Dr. Süheyl Batum, şimdi de CHP'nin yeni listesinde yer aldı. Ergenekon soruşturmasında sık sık gündeme gelen Encümen-i Daniş'in Başkanı Necmettin Karaduman, Demokrat Parti (DP) başkanlık seçimlerinden önce Hüsamettin Cindoruk'u siyasete dönmesi için kendisinin ikna ettiğini söyleyerek "Ancak, genel başkan adayımız Süheyl Batum'dur" şeklinde açıklama yapmıştı. Ergenekon soruşturması sırasında varlığı ortaya çıkan "Encümen-i Daniş" oluşumunun, "DP başkan adayımız” dediği Süheyl Batum'un CHP'nin Parti Meclisi listesinde yer alması dikkat çekti.

‘BATUM ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ’

TBMM eski Başkanı ve Encümen-i Daniş Başkanı Necmettin Karaduman, Meclis'te bir basın toplantısı düzenlemiş ve DP'nin genel başkanlığı için asıl adayının Süheyl Batum olduğunu açıklamıştı. DP ile ANAVATAN arasındaki birleşme çalışmalarını yakından takip ettiğini belirten Karaduman, "Bu birleşmenin sağlanması için iki tarafla da görüşmeler yapıyorum. Hüsamettin Cindoruk'u siyasete dönmesi için ikna ettim Ancak genel başkanlık için asıl adayımız Anayasa Profesörü Süheyl Batum'dur. Türkiye'nin böyle bir siyasi harekete ihtiyacı var" demişti. Karaduman, Mesut Yılmaz'ın "Benim liderlik hedefim yok" açıklamaları için de şöyle konuşmuştu:

KENDİSİ DE HEVESLİ

"Bu, Cindoruk`la da Yılmaz`la da olmaz. Kafamızda yeni bir lider var bunun üzerinde çalışıyoruz. Yeni lider adayımız Süheyl Batum`dur. Kendisi de çok hevesli. Birleşmeden sonra onun adaylığını gündeme getireceğiz."

BALYOZ'DA İSMİ VARDI

Taraf Gazetesi'nin duyurduğu ve AK Parti hükümetini devirmek üzere hazırlandığı belirtilen Balyoz Darbe Planı'nda Necmettin Karaduman ve Süheyl Batum'un isimleri geçiyordu. 2002-2003 yıllarında dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan başkanlığında hazırlandığı belirtilen planda, darbenin ardından oluşturulacak Balyoz kabinesi dikkat çekmişti. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun başbakan olarak öngörüldüğü darbe planında Encümen-i Daniş Başkanı Necmettin Karaduman devlet bakanı ve başbakan yardımcısı ve Prof. Dr. Süheyl Batum ise devlet bakanı olarak yer alıyordu.

SON DAKİKADA ÜYE YAPILDI

Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı olan Batum, 1955'te İstanbul'da doğdu. Öğrenimini Galatasaray Lisesi'nde tamamladı. 1979 yılında Paris Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1980 İstanbul Üniversitesi'de Anayasa Hukuku üzerine asistanlık yapmaya başladı. 1985 yılında "Referandum Politik Katılımdır" teziyle doktorasını tamamladı.

1996 yılında "Avrupa İnsan Hakları Anlaşması ve Türkiye üzerine Etkileri" isimli teziyle Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde profesör unvanını aldı. Halen Anayasa Hukuku üzerine dersler veren Batum, Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP Genel Başkanlığı'na adaylığını açıklamasının andından CHP üyesi oldu.

BUGÜN

Etiketler :