Enkaz için zirveye böyle çıktılar

Enkaz için zirveye böyle çıktılar

Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesine bağlı Döngel köyü sakinleri, düşen helikopterin enkazının bulunduğu karlı dağa nasıl çıktıklarını anlattılar.

Döngel Köylüleri içerisinde Büyük Birlik Partisi(BBP) lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun da bulunduğu düşen helikopterin enkazını bulmanın buruk sevincini yaşıyor. Helikopterin enkazını bulma hikayelerini Cihan'a anlatan köylüler, Muhsin Yazıcıoğlu'nu yakından tanıyorlar. Cenaze, düğün, festival gibi nedenlerle köye birçok defa gelen Yazıcıoğlu'nun helikopterinin düştüğünü duyan köylüler, mevsim ve arazi şartlarına aldırmadan kurtarma çalışmaları için seferber oldu.

Köyün camiinde kurtarma çalışmaları için yardım istendiğini duyan Döngel Köyü Muhtarı Yılmaz Tilki, 16'i köyden 1'i Göksun ilçesinden olmak üzere 17 kişili bir grup kurdu. Aralarında bölgeyi iyi tanıyan avcıların bulunduğu grup, Döngel'den 50 kilometre uzaklıktaki Kızılöz Köyü'ne kadar bölgeyi karış karış aradı. Çoğunun ayağında sadece lastik çizme bulunan köylüler, 2.5 metreyi bulan kar kalınlığına aldırış etmeden şiddetli tipinin yaşandığı Keş Dağı'na tırmanmaya başladı. Sis nedeniyle görüş mesafesinin zaman zaman sıfıra düştüğü dağın üst kısımlarına ulaşan köylülerin, bu bölgede yaptıkları arama çalışmaları sonuç verdi.

Saat 14:15'de helikopterin ilk parçalarını bulan köylüler, sağ birilerini bulma umuduyla enkaza koştuklarında ise donmuş cesetlerle karşılaştı. Yan yatmış vaziyette bulunan ve üzeri karla kaplanan helikopteri inceleyen köylüler enkazın altında kalan Muhsin Yazıcıoğlu'nun cenazesini göremedi.

156 Jandarma hattını arayarak bilgi veren köylüler aramalarına devam etti. Havanın iyice soğumasıyla donma tehlikesi geçiren köylüler 8 saatlik çalışmanın ardından akşam saatlerinde Kızılöz köyüne ulaşmayı başardı. Burada sağlık ekipleri tarafından ilk müdahaleleri yapılan köyler hastaneye sevk etti.

Yazıcıoğlu'nun Döngel'i ziyaretleri sırasında birlikte çekildikleri fotoğrafları gururla gösteren muhtar Yılma Tilki, "Biz Yazıcıoğlu'nu çok seviyoruz. O mutlu ve acı günümüzü her zaman paylaştı. Hiç yalnız bırakmadı. Biz de onu bu zor anında bırakamazdık. Tüm riskleri göze alarak Keş Dağı'na çıktık." dedi.

Arama çalışmalarıyla ilgili haberleri izlerken "Niye çalışmıyorlar?" diye düşündüklerini belirten Tilki, Zirveye çıkarken şartların ne kadar zor olduğunu gördük. Devletimizin bütün imkanları oradaydı." şeklinde konuştu.

Enkazı bulan ekipten olan Oruç Gök ise, arama kurtarma çalışmalarına şov yapmak için değil Muhsin Yazıcıoğlu'na yardım için katıldıklarını ve lastik çizmeleriyle dağa tırmandıklarını söyledi. Gök, "Keş Dağı'nın zirvesinde enkaza ulaştığımızda önce mutlu olduk. Ama oradaki insanları kaybettiğimize şahit olduğumuzda yıkıldık." diye konuştu.

Osman Polat ise düğün ve cenazelerinde yanlarında gördükleri Yazıcıoğlu'na Allah'tan rahmet dileyerek, "Keşke onları sağ kurtarabilseydik. Biz donma tehlikesi geçirdik. Ama orada yaşananları gördüğümüzde kendimizi unuttuk." İfadelerini kullandı.

Etiketler :