Erbakan da orada olacak

Erbakan da orada olacak

ÇIRAĞAN SARAYI'NDAKİ D-8 ZİRVESİNE ERBAKAN DA KATILACAK.

İsrail’in Yardım gemilerine yaptığı vahşi saldırı ve ardından BM’nin İran’a yaptırım kararı alması Dış politikada önemli gelişmelere neden olurken, bu kritik günlerde İstanbul tarihi bir toplantıya daha ev sahipliği yapacak.  

İsrail’in Yardım gemilerine yaptığı vahşi saldırı ve ardından BM’nin İran’a yaptırım kararı alması Dış politikada önemli gelişmelere neden olurken, bu kritik günlerde İstanbul tarihi bir toplantıya daha ev sahipliği yapacak.

54. Hükümet döneminde Başbakan Necmettin Erbakan’ın yoğun çabalarıyla hayata geçirilen ve Türkiye’nin en önemli dış politika açılımlarından biri olarak nitelendirilen D-8’lerin 13. Kuruluş yıldönümü 15 Haziran- Salı günü İstanbul’da kutlanacak.

ÇIRAĞAN SARAYI’NDA YAPILACAK

Ekonomik ve sosyal araştırmalar Merkezi ESAM’ın organize ettiği toplantıya D-8 ülkeleri temsilcilerinin yanı sıra, önemli devlet adamları ve akademisyenler katılacak. Çırağan Sarayı’nda yapılacak bu anlamlı toplantıya D-8'e üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanları ile dışişleri bakanları da davet edildi. ESAM tarafından yapılan açıklamaya göre bu yılki 13. Kuruluş yıldönümü toplantısına D-8 oluşumunun mimarı Prof. Dr. Necmettin Erbakan onur konuğu olarak katılacak.

KUTAN: D-8’İN ÖNEMİ BUGÜN DAHA İYİ ANLAŞILIYOR

ESAM Genel Başkanı Recai Kutan, yaşanan son gelişmelerin D-8 gibi stratejik oluşumların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdiğini söyledi. Kutan; “D-8’ler, Dünyayı kendi hegemonyaları altına almaya çalışan güçlere karşı yeni bir medeniyet projesi olarak çıkmıştır. Gerek İsrail’in yardım gemilerine yönelik saldırı ve vahşi katliamı, gerekse BM’nin tam bir çifte standart örneği ortaya koyarak İran’a yaptırım kararı alması D-8 gibi oluşumların önemini somut bir şekilde ortaya koymuştur. Samimi inancımız odur ki şayet D-8’ler, başlangıçtaki hedefleri doğrultusunda yeterince güçlü ve aktif hale getirilebilirse, dünyadaki haksızlık, zulüm, çifte standart ve sömürü ortadan kalkacaktır” dedi.

Son günlerde baş gösteren “Eksen tartışmalarına” da değinen Recai Kutan; “Türkiye’nin ekseni D-8’ler olmalıdır. D-8’lerin en önemli prensipleri, adaletten, özgürlükten, barıştan yana olmaktır. Sömürünün, zulmün, baskı ve dayatmanın karsışında durmaktır. Bizim milletimiz tarih boyunca her zaman zalimin karşısında, mazlumun yanında olmuştur. Bizim eksenimiz budur” dedi.

D-8 OLUŞUMUNUN TARİHİ

D-8’ler, bundan 13 yıl önce, 15 Haziran 1997 günü  İstanbul-Çırağan Sarayı’nda, Bangladeş, Mısır, İran, Malezya, Nijerya, Pakistan, Endonezya ve Türkiye'nin devlet ve hükümet başkanlarının bir araya gelmesiyle kuruldu. D-8’in kuruluşu Dünya'ya, İstanbul Deklarasyonu ile ilan edildi. Projenin mimarı 54. Refahyol Hükümeti başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan oldu. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Genel Başkanı Recai Kutan, D-8'in kurulduğu dönemde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev yapıyordu

Etiketler :