Erbilli pul meraklısının yarım asırlık koleksiyonu Irak tarihine ışık tutuyor

Erbilli pul meraklısının yarım asırlık koleksiyonu Irak tarihine ışık tutuyor

Yusuf Kemal Mahmut'un koleksiyonunda Osmanlı döneminden kalma pullar da bulunuyor

ERBİL (AA) - Irak'ın Erbil kentinde yaşayan Yusuf Kemal Mahmut, 47 yıl önce başlayan pul biriktirme merakıyla aralarında Osmanlı dönemine ait tarihi pulların da yer aldığı geniş bir koleksiyon oluşturdu.

Mahmut, henüz 10 yaşındayken yerde gördüğü renkli kağıt parçalarının peşine düşmüş. O dönem büyüklerine bunların ne olduğunu soran ve "posta pulu" cevabını alan Mahmut, çocuk yaşta pul biriktirmeye karar vermiş.

Bugün 57 yaşındaki Mahmut'un yaklaşık yarım asırlık koleksiyonunda farklı tarih, tasarım ve konularda işlenmiş 800 civarında pul bulunuyor.

AA muhabirine konuşan Mahmut, pulların zamanla büyük değişimlere uğradığını söyledi.

Bir şirketin 1975'te pul albümü oluşturduğunu aktaran Mahmut, "Bu albümün fiyatı o dönem 12 dirhem ediyordu. Arapça baskılı o albümü bir şekilde aldım. Bu kitap sayesinde pul koleksiyonu fikrim daha da gelişti." dedi.

- Koleksiyonunda nadir bulunan pulların değeri yüksek

Çeşitli konularda pul biriktirmenin hayatında ikinci bahar etkisi oluşturduğunu belirten Mahmut, 1982'de Irak Pulseverler Derneği ile iletişim kurduğunu söyledi.

Mahmut, "Osmanlı dönemine ait birçok pulun olduğu mektuplar hala mevcut. Pullarda daha çok harita ve İslami öğeler bulunuyor. Sadece bir tanesinde Sultan Abdülmecid'in fotoğrafı bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Koleksiyonunda, Irak’ta nadir bir pul olarak görülen Kral Faysal döneminden de örnek olduğunu kaydeden Mahmut, bu pulun tüm Irak’ta sadece 300 tane kaldığını ifade etti.

Mahmut, Irak tarihine ışık tutan koleksiyonundaki bazı pulların değerinin çok yüksek olduğuna dikkati çekti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.