Erdoğan: Bu yeni bir milat olacaktır

Erdoğan: Bu yeni bir milat olacaktır

Başbakan Erdoğan, Meksika Devlet Başkanı Calderon görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Meksika arasında örgütlü suçlar noktasında müşterek atılacak adımların olabileceğini belirterek, ''Zira 90'lı yıllarda terör örgütünün dağıtılması noktasında Meksika'nın bir başarısı var. Bunları da kendileriyle karşılıklı paylaşma noktasında bir mutabakatımız oldu'' dedi.

Erdoğan ve Meksika Devlet Başkanı Filipe Calderon başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Calderon, iki ülke ilişkilerinin gelişmekte olduğunu belirterek, bu resmi ziyaret esnasında ortak gündemin önemli konularını gözden geçirdiklerini söyledi.

Karşılıklı yatırımları teşvik etmek ve çeşitli uluslararası platformlarda küresel sorunları çözmek için birlikte çalışma konusunda fikir biriliğine vardıklarını ifade eden Calderon, şunları kaydetti:

''Meksika ve Türkiye sahip oldukları nüfus, ekonomik ve liderlik nitelikleriyle uluslararası bir ağırılığa ve jeostratejik bir öneme sahiptir. Türkiye'nin, Asya, Avrupa ve Orta Doğu ile bağlantısı var. Bizim de jeopolitik konumumuzdan kaynaklanan sorunlarımız var. Örneğin, benzer bir şekilde, Meksika'nın bir geçiş ülkesi olması, özellikle uyuşturucunun, örneğin kokain gibi uyuşturucu türlerinin Güney Amerika'dan ABD'ye geçiş yolu olması bir problem. Aynı şekilde Türkiye de geçiş noktası olan bir ülke. Aynı zamanda Özellikle Afganistan'dan Avrupa'ya giden uyuşturucunun bir transit ülkesi durumunda maalesef.''

Flipe Calderon Meksika ve Türkiye'de kişi başına düşen milli gelir büyüklüğünün yakın olduğunu vurgulayarak, ''Diğer bir taraftan da Türkiye ve Meksika BM Güvenlik Konseyi'nde 2009, 2010 yılları arasında güvenlik konusunda çatışmaları azaltmak için, önüne geçmek için birliğimizi güçlendireceğiz. Aynı şekilde paylaştığımız konular çok fazla, özellikle BM'nin reforma uğraması, daha etkili bir örgüte dönüşmesi, dünya barışı için...'' diye konuştu.

Calderon, şunları kaydetti:

''Meksika, Türkiye ve İspanya'nın 'Medeniyetler İttifakı' ortak çalışmasını destekliyor. Müslüman ve Batı kültürleri arasındaki diyaloğun güçlendirilmesi çalışmalarını desteklemektedir. Meksika bu çabaları kardeşlik içerisinde desteklemektedir. Aynı zamanda, bilimsel ve kültürel işbirliğimizi artırmak amacındayız. Öğrenci değişimi ve sanatsal faaliyetler için enstitülerin tanıtılması faaliyetlerinde yer alacağız. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve karşılıklı heyetlerin gidiş, gelişlerini hızlandırmalıyız. Bu şekilde her iki ülke için ticari olanakları araştırma imkanı bulacağız.

Meksika devriminin 2010 yılındaki 200. yılı için Meksika'ya davet ediyorum. Başbakan'ın ziyareti için teşekkür ederim. Eminim ki çok daha kalıcı ilişkilerimiz olacak. Bana yaptıkları Türkiye'yi ziyaret daveti için de teşekkür ederim. İlk fırsatta Türkiye'yi ziyaret ederek, Meksika'nın selamını ileteceğiz.''

-BAŞBAKAN ERDOĞAN-

Başbakan Erdoğan da konuşmasına davetinden dolayı Calderon'a teşekkür ederek başladı.

Türkiye ve Meksika arasındaki diplomatik ilişkilerin 81 yıl önce başladığını anımsatan Erdoğan şunları söyledi:

''Ancak bu 81 yılda yalnızca 3 yüksek düzeyli ziyaret gerçekleşmiş olması da şüphesiz giderilmesi gereken bir eksikliktir. Bizler bu eksikliği gidermenin gayreti içinde olduk. 10 yıl önce dönemin Başbakanı Sayın Yılmaz burayı ziyaret etmişti. Geçen yıl Dışişleri Bakanımız burayı ziyaret ettiler, şimdi de şahsım ve heyetim bu ziyareti gerçekleştiriyoruz. İnanıyorum ki bu yeni bir milat olacaktır.''

Türkiye'nin Latin Amerika ve Karayipler ile ilişkileri geliştirme arzusunda olduğunu dile getiren Erdoğan, ''Az önce Sayın Calderon'un ifadesiyle gerçekten benim için de çok çok ilginçti, 'Bu Meksika'ya atılan adım, Latin Amerika'ya atılan bir adımdır' ifadesi ile bu süreç inanıyorum ki bunu çok daha verimli kılacaktır'' dedi.

-''TÜRKİYE'YE ATILAN ADIM...''-

Aynı şekilde Türkiye'ye atılan bir adımın da Orta Doğu'ya ve Orta Asya'ya atılan bir adım olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Bu noktada Türkiye olarak bizler de her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade ettik. 1998 yılında uygulamaya konulan Latin Amerika ve Karayipler eylem Stratejisi'ne 2006 yılından itibaren bir ivme kazandırdık. Ziyaretim, bu ivmenin geliştirilerek iki ülke arasında mevcut dostluk bağlarını kuvvetlendirme amacına yöneliktir. Bu çerçevede, Latin Amerika'ya açılım stratejimizin ruhuna uygun olarak iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin yanı sıra ekonomik, ticari ve kültürel ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini özellikle vurgulamak isterim.''

-LATİN AMERİKA'YA AÇILIM-


Meksika'nın, Latin Amerika açılım politikalarının en önemli yapı taşlarından biri olduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Dünyanın 13. büyük ekonomisine sahip Meksika'nın, Latin Amerika ve dünyadaki siyasi ağırlığı giderek artmaktadır. Nüfus ve ekonomilerinin büyüklüğü itibariyle bölgelerinde önder ülkeler olan Türkiye ve Meksika G-20, BM Güvenlik Konseyi ve OECD gibi önemli kuruluşlarda yakın işbirliği içinde çalışmaktadırlar. Bu anlayış içinde Sayın Calderon ile bugün çok verimli istişarelerde bulunduk. Görüşmelerimizde bölgesel liderlik vasıfları, uluslararası konumları ve büyük bir hızla gelişen ekonomileri ışığında Türkiye-Meksika ilişkilerinin daha da yakın ve verimli bir işbirliğine dönüştürülmesine işaret ettik. Görüşmelerimizde ayrıca BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi olan her iki ülkeyi yakından ilgilendiren uluslararası barış ve istikrarı tehdit eden gelişmelerin yanı sıra küresel ekonomik kriz gibi sorunlarla mücadelede, G-20 içindeki işbirliğimizi de artırarak devam ettirmenin faydasını birlikte değerlendirdik.''

-UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE-

Konuşmasında uyuşturucuyla mücadeleye de değinen Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Tabii burada bir konu çok, ama çok önemli. Az önce Başkan da ifade ettiler, Türkiye Afganistan'dan gelen bir uyuşturucu noktasındaki gayretlerin, çalışmaların adeta transit ülkesi durumunda. Bu noktada gerçekten güvenlik güçlerimizin çok başarılı operasyonları var. Aynı sıkıntıyı tabii ki Meksika da bu bölgede yaşıyor. Ve müşterek çalışmalar yapma konusunda mutabakatımız oldu. Bunun dışında organize suçlar, bu şekilde devam ederken, örgütlü suçlar noktasında da yine müşterek atacağımız adımlar olabilir. Zira 90'lı yıllarda terör örgütünün dağıtılması noktasında Meksika'nın bir başarısı var. Bunları da kendileriyle karşılıklı paylaşma noktasında bir mutabakatımız oldu. ''

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere bakıldığında, şu anda 450 milyon dolar dış ticaret hacminin olduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, ''Bu tabii şu anda dünyanın 13 ve 17. büyük ekonomileri için gerçekten çok çok komik rakamlar. Bunu bir defa dedik ki fazlasıyla aşmamız lazım'' diye konuştu.

-ERDOĞAN, CALDERON'U, TÜRKİYE'YE DAVET ETTİ-

Bunun için her iki ülkenin de iş adamlarını teşvik etmesi gerektiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, Calderon'u Türkiye'ye davet ettiğini bildirdi.

2010 yılında bazı anlaşmaları da imzalamak için Calderon'u Türkiye'ye bekleyeceklerini belirten Başbakan Erdoğan, ''Bu süreç içinde özellikle yatırımların teşviki, çifte vergilendirmenin önlenmesi konusu gibi, özellikle bu alanda bir engel teşkil eden yasaların da çıkarılması önem arz ediyor. Bir başka önemli adım da bu arada yine vizeler konusu ki iş adamlarına yönelik vizelerde kolaylığın getirilmesi, inanıyorum ki iş adamlarımızın karşılıklı geliş gidişlerinde çok daha rahatlık sağlayacaktır'' dedi.

-MEKSİKA DEVRİMİNİN 200. YIL DÖNÜMÜNE DAVET-

Erdoğan, iki ülke arasındaki turizm faaliyetlerinin de geliştirilmesi gerektiğini dile getirerek, sözlerine şunları ekledi:

''Meksika'dan, Türkiye'ye yıllık 25 bin kadar turist geliyor, ama bizden Meksika'ya turist sayısı çok az, 2 bin 500, 3 bin civarında. Tabii bu konular üzerinde de çalışmalarımız olacak. Çünkü halklarımızın birbirini tanıması ve kaynaşması açısından turizmin çok daha teşvik edilmesinin gereğine inanıyoruz. Meksika'nın 200. yıl dönümünün kutlanacağı etkinlere katılım sağlamayı da öngördüğümüzü de ilettim ve daha nice yüzyıllara temennisini bugünden ifade ediyorum.''

Başbakan Erdoğan, daha sonra Calderon'un onuruna verdiği öğlen yemeğine katıldı.


 

Etiketler :